6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. Negocierile de pace de la Minsk: Putin și Hollande anunță...

UPDATE. VIDEO. Negocierile de pace de la Minsk: Putin și Hollande anunță un armistițiu care pune capăt crizei ucrainene

UPDATE 13.05: Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Vladimir Putin a fost nevoit să exercite presiuni asupra separatiştilor ucraineni pentru a accepta acordul de încetare a focului încheiat joi în urma negocierilor de la Minsk, relatează Russia Today, citată de Mediafax.

Merkel a precizat că mai sunt multe de făcut pentru a obţine pacea în Ucraina, dar acum există "o rază de speranţă" pentru progrese.

Minsk-2 nu este chiar o realizare majoră, dar ar trebui să oprească escaladarea situaţiei în Donbas, a declarat la rândul său ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat acordul de încetare a focului semnat la Minsk.

Uniunea Europeană nu va discuta joi noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande, sunt mulţumiţi de progresele obţinute în timpul negocierilor, a subliniat ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb.

UPDATE 11.47: Președintele Franței, Francois Hollande, a confirmat joi, la Minsk, că s-a ajuns la ”un acord privind încetarea focului și o soluționare politică globală” a conflictului din estul Ucrainei, informează AFP, citat de Agerpres.

La rândul său, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat, citat de Reuters, că ”Grupul de contact” a semnat acordul.

UPDATE 11.20: Vladimir Putin a declarat că s-a ajuns la un acord pentru încetarea ostilităților Ucrainei, care va intra în vigoare din 15 februarie, relatează Reuters.

"Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00", a declarat Putin, în urma negocierilor maraton de la Minsk, între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei.

 

O decizie de compromis a fost luată cu privire la o zonă demilitarizată pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj în cadrul negocierilor. Putin a precizat că forţele ucrainene îşi vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front, informează Mediafax.

Separatiştii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, aşa cum a fost ea stabilită în septembrie, când a fost încheiat armistiţiul anterior.

Acordul reia punctele armistiţiului de anul trecut, inclusiv reforma politică în Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste şi reglementarea situaţiei de la frontiere, a adăugat preşedintele rus.

UPDATE 10.55: Separatiștii nu vor să semneze pacea negociată la Minsk

UPDATE 09.45: Poroșenko a declarat că, condițiile impuse de Rusia sunt inacceptabile, conform BBC News. Negocierile liderilor din Ucraina, Germania, Franța și Rusia au fost reluate, precizează France Presse.

UPDATE 09.08:  Negocierile s-au terminat. S-a încheiat un armistițiu care va intra în vigoare în următoarele 48 de ore.

UPDATE 08.47: Liderii prezenți la negocierile de la Minsk au declarat că nu va exista o conferință de presă comună, ci fiecare se va adresa, separat, jurnaliștilor din țara care aparțin pentru a prezenta concluziile întrevederii.

Liderii din Ucraina, Rusia, Germania și Franța vor semna un document după discuții purtate toată noaptea la Minsk asupra rezolvării conflictului din Ucraina, a declarat o sursă diplomatică joi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Citește și: Iohannis se întâlneşte, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Ucrainei

Sursa nu a oferit detalii cu privire la natura documentului.

Discuțiile în așa-numitul "format Normandia" la summitul de la Minsk asupra Ucrainei între președinții Federației Ruse, Ucrainei și Franței, Vladimir Putin, Petro Poroșenko și Francois Hollande, precum și cancelarul Germaniei Angela Merkel continuă de peste 10 ore.

Citește și: Negocierile de la Minsk: ”Ultima șansă” pentru pace în Ucraina

Începute în seara zilei de miercuri, joi dimineață, la ora 5.30, ele încă nu s-au încheiat, notează agenția TASS.

 

Aceste discuții au devenit unele dintre cele mai lungi din cariera președintelui rus Vladimir Putin.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/f86d2e75557472df0397f1d45780b990/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Această rundă de discuții de examinare a căilor de soluționare pașnică a conflictului din Ucraina a depășit deja cele cinci ore ale reuniunii între Vladimir Putin, Francois Hollande și Angela Merkel la Kremlin pe 6 februarie și de asemenea discuțiile ce au precedat-o între președintele francez și cancelarul german cu liderul ucrainean Petro Poroșenko pe 5 februarie la Kiev.

Citește și: Miza de la Minsk – război sau pace în Europa?

Reuniunea s-a desfășurat tot timpul cu ușile închise. Uneori, liderii au mai ieșit din sală dar după câteva minute s-au întors. Ei au început discuțiile fără membrii delegațiilor, dar pe parcurs, în funcție de necesitate, au început să-i invite pentru a participa la ele.

La etajul al doilea al clădirii unde au loc discuțiile a fost pregătită sala de conferințe de presă, unde au fost afișate steagurile Federației Ruse, Germaniei, Franței, Ucrainei și Belarusului, și instalate o masă și cinci scaune.

Citește și: Stratfor: Puterea și slăbiciunea Germaniei definesc crizele din Europa

Informațiile despre desfășurarea reuniunii au fost tot timpul foarte sărăcăcioase, oficialii au evitat să facă vreun comentariu despre problemele abordate sau rezultatele așteptate ale convorbirilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă