Amatorii de istorie pot participa, joia viitoare, de la 16.30, la lansarea primului album fotografic despre Pogromul de la Iași, realizat de Radu Ioanid, informează un comunicat al Institutului pentru Studierea Holocaustului în România ”Elie Wiesel”.
Albumul conține 129 de fotografii, însoțite de mărturii ale supraviețuitorilor și relatări ale martorilor. Fotografiile arată scene de pe străzile Iașiului, trenurile morții și portrete ale victimelor.
Citește și: VIDEO.Trenurile morţii: Aşa cum stau pe scaun stăteam pe cadavre
Proiectul este realizat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” in colaborare cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington.
Citește și: "Mareşalul Antonescu a spus că a fost crescut cu ură faţă de evrei şi turci"
13.000 de evrei au murit în timpul Pogromului de la Iaşi, care a avut loc între 27 şi 30 iunie 1941. Pe 27 iunie, mareşalul Antonescu i-a ordonat comandantului militar de la Iaşi să „cureţe oraşul de jidani". Mii de evrei au fost omorâţi la secţiile de poliţie (chestură) din oraş. Alţi 4.000 de oameni au fost îmbarcaţi în vagoane de vite şi duşi cu trenul la Podu-Iloaiei şi Călăraşi, unde, până în septembrie, au fost trimişi la muncă forţată. Apoi, au fost lăsaţi să plece înapoi în Iaşi, unde au făcut din nou muncă forţată. În trenurile morţii, au murit în jur de 2.600 de oameni, conform Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România.