16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialINEDIT. Cum a decurs PRIMA gală de decernare a premiilor Oscar

INEDIT. Cum a decurs PRIMA gală de decernare a premiilor Oscar

Prima ediție a premiilor Oscar, din 16 mai 1929, a fost complet diferită față de ceremoniile extravagante cu care ne-am obișnuit. Primii 12 câștigători și cele 20 de filme premiate au fost anunțate cu trei luni înaintea galei, informează The Telegraph.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginile cu participanții la prima gală de decernare a premiilor Oscar.

Această ceremonie de decernare a premiilor a fost singura nedifuzată din seria care a urmat. Următoarea gală –  din anul 1930 – a fost transmisă, live, la radio. Astăzi, premiile Oscar reprezintă un fenomen global, intens mediatizat.

Citește și: 10 lucruri CURIOASE pe care nu le știai despre STATUETA Premiilor Oscar

Dacă la gala din 22 februarie 2015, vor fi 3.300 de invitați, la teatrul Dolby din Los Angeles, la prima ediție a evenimentului au fost prezenți doar 270 de oameni. Pentru participare, fiecare persoană a plătit un bilet în valoare de aproximativ cinci dolari.

Ceremonia a fost organizată la sala de dans „Blossom Ballroom” a hotelului „Roosevelt”, în Hollywood. Sala a fost construită cu doi ani înainte și a fost finanțată de președintele Academiei, Douglas Fairbanks Jr.

Invitații, printe care s-a numărat și Al Jolson, au fost așezați la 36 de mese și au servit cele mai bune vinuri californiene. Sala a fost decorată cu candelabre și covoare albe.

Ceremonia a durat doar 15 minute și a premiat filmele lansate în perioada 1 august 1927 – 31 iulie 1928. Trofeele au fost înmânate de vicepreședintele Academiei, William C de Mille, și de membrul fondator al Academiei Motion Picture, cunoscut și ca „regele Hollywoodului”, Fairbanks.

Subiectul dezbătut intens în acea seară a fost filmul cu sunet. De altfel, aceasta a fost și ultima gală care a inclus filmele mute. Evoluția peliculelor pe care le cunoaștem astăzi a început cu replica din filmul „The Jazz Singer”: „Încă nu ați auzit nimic”. Producția nu a putut intra în competiția pentru „Cel mai bun film”, pentru că Academia a decis că nu este corect să lase un film sonor să concureze cu filme mute.

Primul premiu pentru cel mai bun film a fost câștigat de „Wings”, o peliculă care spune povestea piloților din Primul Război Mondial, regizată de William Wellman. Bugetul filmului a fost de două milioane de dolari. Această sumă l-a plasat primul în lista celor mai scumpe proiecte cinematografice. De asemenea, pelicula „Wings” a câștigat premiul pentru cele mai bune efecte.

Citește și: Au fost acordate premiile BAFTA 2015. Vezi care au fost câștigătorii

La ceremonia din 1929, nu s-au perindat celebrități în ținute extravagante. Actrița premiată, Janet Gaynor, care avea 22 de ani, a purtat o rochie simplă. Gaynor a câștigat pentru toate cele trei roluri pentru care a fost nominalizată, în filmele: „Seventh Heaven”, „Streer Angel” și „Sunrise”.

Actorul german Emil Jannings a câștigat premiul pentru „Cel mai bun actor” pentru rolurile interpretate în filmele „The Last Command” și „The Way of All Flesh”.

Un alt artist care a primit un trofeu în anul 1929 a fost Charlie Chaplin, care a câștigat premiul special. Această categorie de premiu a fost pentru „scriere, interpretare, regizare și producție de geniu”.

În 2015, va avea loc cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor Oscar. Evenimentul se va desfășura în 22 februarie, în Los Angeles. Gazda ceremoniei va fi actorul Neil Patrick Harris.

Pentru premiul „Cel mai bun film”, au fost nominalizate peliculele „American Sniper”, „Birdman”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything” și „Whiplash”.

Cele mai citite

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Parlamentul Georgiei a aprobat legea împotriva “influenței străine”, în ciuda protestelor de pe străzi

Parlamentul din Georgia a aprobat legea menită să sancționeze "influența străină", în ciuda protestelor de pe străzi și a avertismentelor că proiectul de lege...
Ultima oră
Pe aceeași temă