16.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSportUPDATE: Sesizare la Inspecศ›ia Judiciarฤƒ cu privire la declaraศ›iile lui Tฤƒriceanu

UPDATE: Sesizare la Inspecศ›ia Judiciarฤƒ cu privire la declaraศ›iile lui Tฤƒriceanu

UPDATE 12: 25:  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis cu majoritate de voturi, joi, sesizarea Inspecศ›iei Judiciare cu privire la afirmaศ›iile fฤƒcute de preลŸedintele Senatului, Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu, dupฤƒ ce senatorii au decis sฤƒ nu ridice imunitatea lui Varujan Vosganian.

În schimb, membrii plenului CSM au respins propunerea publicฤƒ a lui Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu de sesizare a Inspecลฃiei Judiciare cu privire la declaraศ›iile preศ™edintelui Klaus Iohannis ศ™i a procurorului general al României, Tiberiu Niศ›u.

––

Judecฤƒtorul Horaศ›ius Dumbravฤƒ, membru al CSM, a propus, joi, sesizarea Inspecศ›iei Judiciare în cazul afirmaลฃiilor preศ™edintelui Senatului, Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu, cu privire la criticile preศ™edintelui Klaus Iohannis legate de votul din Senat în cazul Varujan Vosganian, informeazฤƒ Mediafax.

"A fost declaraศ›ia domnului preศ™edinte al Senatului României, care solicita CSM sฤƒ sesizeze Inspecศ›ia Judiciarฤƒ cu privire la declaraศ›iile preศ™edintelui României, domnul Klaus Iohannis, ศ™i declaraศ›iile procurorului general legate de ridicarea imunitฤƒศ›ii parlamentare a senatorului Varujan Vosganian. Cred cฤƒ putem analiza acum în plen dacฤƒ sesizฤƒm sau nu Inspecศ›ia Judiciarฤƒ", a spus Horaศ›ius Dumbravฤƒ, la începutul ศ™edinศ›ei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dumbravฤƒ considerฤƒ cฤƒ se impune sesizarea Inspecศ›iei Judiciare cu privire la declaraศ›iile lui Tฤƒriceanu, având în vedere cฤƒ afirmaศ›iile ศ™efului Senatului prezintฤƒ "gravitate".

"Dumnealui spune cฤƒ trฤƒim în republica procurorilor, cฤƒ justiศ›ia se imixtioneazฤƒ în activitatea Guvernului", a susศ›inut Dumbravฤƒ.

Membrii CSM au votat suplimentarea ordinii de zi, rezultatul alegerilor urmând sฤƒ fie stabilit la sfârศ™itul ศ™edinศ›ei, dupฤƒ numฤƒrarea voturilor.

"Consider cฤƒ CSM ar trebui sฤƒ sesizeze Inspecศ›ia Judiciarฤƒ în acest caz, aศ™a cum o face ศ™i atunci când unii politicieni criticฤƒ nepermis puterea judecฤƒtoreascฤƒ. Dupฤƒ alegerile de anul trecut mi-am propus sฤƒ mฤƒ abลฃin de la orice criticฤƒ la adresa PreลŸedintelui ales. Punctul de vedere exprimat mai sus nu se vrea a fi în niciun caz o criticฤƒ la adresa PreลŸedintelui. El derivฤƒ însฤƒ din necesitatea ca, în calitatea mea de PreลŸedinte al Senatului României, sฤƒ apฤƒr rolul acestei instituลฃii fundamentale a democraลฃiei în arhitectura constituลฃionalฤƒ ลŸi sฤƒ subliniez poziลฃia sa independentฤƒ ลŸi legitimฤƒ în raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu, ลŸi nu într-un caz particular", declara Tฤƒriceanu, în 14 februarie.

Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu afirma, la acel moment, cฤƒ, în realitate, dosarul în care este implicat Varujan Vosganian, ศ™i pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se referฤƒ la presupuse fapte de corupศ›ie ale unui senator, "ci pune în discuศ›ie o decizie politicฤƒ a unui ministru în funcศ›ie, concretizatฤƒ printr-o hotฤƒrâre de Guvern".

"De aceea pot sฤƒ afirm cฤƒ un vot în favoarea cererii procurorului general, aศ™a cum îศ™i dorea ศ™i preศ™edintele, ar fi creat precedentul potrivit cฤƒruia orice decizie a Executivului (deci, potenศ›ial ศ™i a preลŸedintelui) ศ™i a oricฤƒrei autoritฤƒศ›i publice ar fi putut fi cenzuratฤƒ în viitor de cฤƒtre procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru cฤƒ el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republicฤƒ a procurorilor", susศ›inea Tฤƒriceanu, dupฤƒ ce parlamentarii au votat împotriva ridicฤƒrii imunitฤƒศ›ii lui Varujan Vosganian.

PreลŸedintele Klaus Iohannis a scris, în 12 februarie, pe Facebook, cฤƒ se aลŸtepta ca Senatul sฤƒ încuviinลฃeze cererea de începere a urmฤƒririi penale în cazul senatoului PNL Varujan Vosganian, precizând cฤƒ votul senatorilor aratฤƒ cฤƒ nu s-a înลฃeles pe deplin necesitatea schimbฤƒrii.

"Mฤƒ aลŸteptam ca Senatul sฤƒ încuviinลฃeze cererea DNA de începere a urmฤƒririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor aratฤƒ cฤƒ nu s-a înลฃeles încฤƒ pe deplin necesitatea schimbฤƒrii pentru care am pledat atât la consultฤƒrile cu partidele politice parlamentare, cât ลŸi în recentul discurs ลฃinut în plenul Parlamentului", a arฤƒtat, în postarea sa pe Facebook, preลŸedintele Klaus Iohannis, aflat atunci la Bruxelles, la reuniunea informalฤƒ a Consiliului European.

Cele mai citite

ศ˜umudicฤƒ avertizeazฤƒ: โ€žRetrogradarea nu e exclusฤƒ!โ€ dupฤƒ eศ™ecul Rapidului cu FC Botoศ™ani

Rapid Bucureศ™ti a suferit o รฎnfrรขngere neaศ™teptatฤƒ รฎn faศ›a lui FC Botoศ™ani, cu scorul de 0-2, รฎntr-un meci din etapa a 12-a a Superligii....

A cฤƒzut รฎntr-un canal adรขnc de patru metri รฎntr-un parc din Capitalฤƒ

Un bฤƒrbat รฎn vรขrstฤƒ de 45 ani a cฤƒzut รฎntr-un canal, la aproximativ patru metri adรขncime, รฎn parcul OrฤƒลŸelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Accident cu trei persoane รฎncarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs รฎntre un microbuz ศ™i un autoturism condus de un tรขnฤƒr de 25 de ani pe un drum din judeศ›ul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ