16.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAdministratorul de la Nana, audiat la DNA, รฎn dosarul Gala Bute

Administratorul de la Nana, audiat la DNA, รฎn dosarul Gala Bute

Administratorul moลŸiei de la Nana a Elenei Udrea, Tudor Breazu, arestat preventiv în dosarul "Gala Bute", a fost adus, vineri dimineaลฃฤƒ, la Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie (DNA) pentru a da noi declaraลฃii în cauzฤƒ, informeazฤƒ Mediafax.

Tudor Breazu este arestat preventiv pentru presupuse fapte de corupลฃie, în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea este acuzatฤƒ de abuz în serviciu în legฤƒturฤƒ cu organizarea evenimentului sportiv ลŸi de luare de mitฤƒ.

Fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului, ลžtefan Lungu, a fost audiat marลฃi la DNA, în dosarul "Gala Bute", în care este urmฤƒrit penal pentru trafic de influenลฃฤƒ, fiind arestat la domiciliu.

La DNA a fost, marลฃi, ลŸi senatorul PSD Ion Ariton, fost ministru al Economiei, acesta fiind anunลฃat cฤƒ este inculpat în dosarul "Gala Bute" ลŸi cฤƒ are interdicลฃie sฤƒ pฤƒrฤƒseascฤƒ ลฃara, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Senatul a aprobat, pe 12 februarie, solicitarea de încuviinลฃare a începerii urmฤƒririi penale împotriva parlamentarului.

În acest caz este este urmฤƒritฤƒ penal pentru luare de mitฤƒ ลŸi fosta ลŸefฤƒ a Companiei Naลฃionale de Investiลฃii (CNI) Ana Maria Topoliceanu, care ar fi primit bani de la administratorul unei firme, potrivit unor documente ale DNA obลฃinute exclusiv de MEDIAFAX.

Conform sursei citate, Topoliceanu ar fi primit mitฤƒ pentru a asigura plata la timp a lucrฤƒrilor executate de societatea persoanei care i-a dat banii, în baza contractelor încheiate cu Compania Naลฃionalฤƒ de Investiลฃii.

"La un moment dat, nu reลฃin perioada, cred cฤƒ în 2011, Lungu ลžtefan mi-a spus cฤƒ a vorbit cu Udrea Elena, care i-a spus cฤƒ poate sฤƒ ia pentru ea o sumฤƒ de bani de la firma Consmin SA, care avea lucrฤƒri la Compania Naลฃionalฤƒ de Investiลฃii ลŸi cฤƒ i-a spus sฤƒ ia legฤƒtura cu mine ca sฤƒ stabilim condiลฃiile în care va fi remisฤƒ aceastฤƒ sumฤƒ. Conform acestei discuลฃii, banii urmau sฤƒ fie luaลฃi pentru ministrul Elena Udrea. (…) Nu îmi mai amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea în care urmau sฤƒ fie transferaลฃi aceลŸti bani ลŸi ea mi-a spus sฤƒ îi iau prin intermediul societฤƒลฃii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societฤƒลฃii administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL", potrivit declaraลฃiei date de Topoliceanu în faลฃa anchetatorilor, redatฤƒ în referatul privind propunerea de arestare preventivฤƒ a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute.

Procurorii Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie (DNA) aratฤƒ cฤƒ Topoliceanu a fฤƒcut aceste declaraลฃii la un moment la care nu avea nicio calitate procesualฤƒ, nefiind desfฤƒลŸurate activitฤƒลฃi procesuale care sฤƒ o priveascฤƒ.

Tot în referatul privind propunerea de arestare preventivฤƒ a lui Tudor Breazu, obลฃinut de MEDIAFAX, se aratฤƒ cฤƒ firmele care executau lucrฤƒri finanลฃate de Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului condus de Elena Udrea depindeau de "bunฤƒvoinลฃa" persoanelor cu funcลฃii de conducere din instituลฃie pentru a evita intrarea în incapacitate de platฤƒ din cauza întârzierii decontฤƒrilor.

În acest context, în perioada 2010 – 2011, Tudor Breazu le-ar fi ajutat pe Elena Udrea ลŸi pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naลฃionale de Investiลฃii, sฤƒ primeascฤƒ 300.000 de lei de la DragoลŸ Marius Botoroagฤƒ, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrฤƒrilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Naลฃionalฤƒ de Investiลฃii.

Dupฤƒ ce Compania Naลฃionalฤƒ de Investiลฃii fฤƒcea plฤƒลฃile cฤƒtre firma lui Botoroagฤƒ, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sutฤƒ din suma încasatฤƒ cฤƒtre ลžtefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlatฤƒ de acesta – Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanลฃฤƒ fictive, se mai aratฤƒ în documentul citat.

În acest mod s-ar fi realizat cinci plฤƒลฃi în valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societฤƒลฃii Ekaton Consulting SRL, în baza altor contracte de consultanลฃฤƒ fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, ลŸi de 90.000 de lei, în numerar, spun procurorii.

O parte a acestor sume i-ar fi fost înmânatฤƒ în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizând cฤƒ diferenลฃa a fost folositฤƒ de Breazu pentru a plฤƒti cheltuieli ale celor douฤƒ.

Potrivit anchetatorilor, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazฤƒrii pentru o vacanลฃฤƒ petrecutฤƒ la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, în perioada 2 – 5 septembrie 2011, ลŸi costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de naลŸtere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, în sumฤƒ de 12.999 de lei.

Sumele primite ar fi fost folosite ลŸi pentru plata unor excursii fฤƒcute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenลฃa, în perioada 19 – 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos – Grecia, în perioada 6 – 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei ลŸi avion 9.354 de lei), ลŸi la Paris, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei).

De asemenea, Breazu ar fi achitat deplasฤƒrile lui Topoliceanu la Frankfurt, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2011 (cazare 2.283 de lei), sau ale unor membri ai familiei sale la Viena , în perioadele 24 – 28 august 2011 (cazare 4.530 de lei ลŸi avion 5.800 de lei) ลŸi 24 octombrie – 1 noiembrie 2011 (cazare 8.876 de lei plus avion 5.652 de lei), spun procurorii.

Anchetatorii mai noteazฤƒ cฤƒ, din declaraลฃia Anei Maria Topoliceanu, rezultฤƒ cฤƒ sumele primite de la SC Consmin SA ajungeau în patrimoniul Elenei Udrea.

În dosarul "Gala Bute" sunt arestaลฃi preventiv Tudor Breazu, fostul preลŸedinte al Federaลฃiei Române de Box Rudel Obreja ลŸi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriลฃฤƒ. Fostul consilier al Elenei Udrea ลžtefan Lungu ลŸi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaลฃi în arest la domiciliu.

DNA a obลฃinut avizul Camerei Deputaลฃilor pentru arestarea Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute", aceasta fiind ulterior arestatฤƒ în dosarul "Microsoft". În prezent, Elena Udrea este cercetatฤƒ în arest la domiciliu în acest dosar.

Comisia juridicฤƒ a Camerei Deputaลฃilor a avizat, miercuri, o nouฤƒ cerere DNA de arestare preventivฤƒ a Elenei Udrea pentru noi acuzaลฃii în dosarul "Gala Bute".

Cele mai citite

Ianis Hagi, pasฤƒ de gol ศ™i cartonaศ™ roศ™u la meciul 100 pentru Rangers!

Revenit pe teren dupฤƒ o lungฤƒ absenศ›ฤƒ, Ianis Hagi a reuศ™it sฤƒ ofere un assist, dar a รฎncheiat partida cu o eliminare รฎn meciul...

Ediศ›ie Tezaur cu dobรขnzi neimpozabile de pรขnฤƒ la 7%

Titlurile de stat emise รฎn cadrul Programului Tezaur sunt transferabile ลŸi se pot rฤƒscumpฤƒra รฎn avans. Titlurile pot fi achiziลฃionate de la Trezoreria Statului, รฎntre...

Tottenham pierde dramatic dupฤƒ ce a condus cu 2-0 รฎmpotriva lui Brighton!

Ange Postecoglou, tehnicianul lui Tottenham, a avut o reacศ›ie durฤƒ dupฤƒ una dintre cele mai dificile รฎnfrรขngeri din cariera sa, suferitฤƒ pe terenul lui...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ