4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialSute de medicamente noi pentru tratarea cancerului

Sute de medicamente noi pentru tratarea cancerului

Peste 750 de medicamente şi vaccinuri pentru afecţiuni oncologice sunt în stadiul de cercetare şi dezvoltare, dintre care 517 sunt deja în curs de aprobare în Statele Unite ale Americii, arată cel mai nou raport, lansat în luna octombrie a acestui an, de PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America).

ea mai mare parte dintre medicamentele aflate în curs de aprobare, 87, sunt destinate tratării leucemiei. 78 dintre medicamente reprezintă noi şanse la viaţă pentru pacienţii cu limfom, în timp ce alte 73 pot ajuta femeile în lupta împotriva cancerului de sân. Celelalte medicamente sunt destinate tratării cancerului hepatic, cancerului de piele, de prostată sau celui ovarian.

„Una dintre principalele cauze de deces, atât la nivel global, cât şi în România, o reprezintă afecţiunile oncologice. De aceea, cercetătorii îşi concentrează eforturile pentru a găsi terapii din ce în ce mai eficiente în tratarea cancerului. Cele 517 medicamente care sunt în proces de aprobare aduc speranța pentru bolnavii de cancer. Sunt medicamente care şi-au dovedit eficacitatea şi siguranţa în cadrul studiilor clinice, care s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele deja existente, cu mai puţine efecte adverse şi cu un potenţial mai mare de a creşte calitatea vieţii pacienţilor”, a declarat Oana Igrișan, director de comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente 
(ARPIM).

În România, sunt peste 600 de pacienţi la fiecare 100.000 de locuitori care suferă de o afecţiune oncologică, conform Jurnalului European de Cancer, iar raportul Agenţiei Naţionale de Cercetare a Cancerului – Globocan indică faptul că numărul de decese cauzate de cancer se ridică la aproximativ 50.000.

„Fiecare dintre sutele de mii de pacienţi români ar putea beneficia de pe urma acestor tratamente, dacă lista medicamentelor compensate ar fi actualizată cu regularitate. Deschiderea listei de medicamente compensate s-a produs punctual în 2014 pentru 17 medicamente orfane și pentru alte 23 de medicamente, dar această actualizare, deși binevenită, este total insuficientă în condițiile în care sunt în continuare pacienți care nu au medicamente de ultimă generație pentru afecțiunile de care suferă, de exemplu: cancer, hepatita C, bolile inimii”, afirmă Oana Igrișan.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dat asigurări că până la sfârșitul anului lista de medicamente gratuite și compensate va fi actualizată a treia oară.“După 7 ani, în 2014, am reuşit să actualizăm de două ori lista de medicamente compensate şi gratuite pentru ca pacienţii români să beneficieze de tratament inovativ care să determine o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor, o refacere mai rapidă şi, implicit, o reintegrare mai uşoară în familie sau la locul de muncă. Până în prezent, am introdus 40 de molecule şi combinaţii de substanţe active noi, iar procesul de actualizare continuă. Până la sfârşitul anului, am cerut echipei Unităţii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale să finalizeze cea de-a treia actualizare care va aduce şi prima delistare, pentru sustenabilitatea listei şi în conformitate cu acordurile încheiate cu organismele internaţionale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie ar aduce şi economii pe termen lung la bugetul de stat. În SUA, de exemplu, datorită noilor tratamente, în doar 12 ani au fost salvați 23 milioane pacienţi şi economisiți 1,9 trilioane dolari prin creşterea speranţei de viaţă şi a productivităţii, sau prin eliminarea costurilor sociale indirecte asociate tratamentului oricărui bolnav.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă