Concluzia aparține Institutului de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca, care a făcut un studiu în acest sens, informează Reuters.
Tot mai multe ţări analizează posibilitatea de a folosi vaccinuri anti-COVID-19 diferite în momentul administrării celei de-a doua doze, o măsură deosebit de necesară în Danemarca după ce autorităţile sanitare din această ţară au stopat inoculările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie din cauza riscului de apariţie a unor efecte secundare rare, dar grave.
Peste 144.000 de danezi, cei mai mulţi angajaţi din domeniul medical şi vârstnici, au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca, dar au fost apoi inoculaţi în momentul administrării rapelului cu doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna.
„Studiul arată că la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% în comparaţie cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanţii SSI.
Acest procent semnifică „o eficacitate ridicată”, au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.
Noua cercetare nu a putut să stabilească dacă protecţia oferită de schema de vaccinare combinată se aplică şi în cazul variantei Delta, care este în prezent cea mai răspândită variantă a virusului SARS-CoV-2 în această ţară.
[…] mai mult la /romanialibera.ro/ […]