Mai multe dosare de retrocedare imobiliară, deschise de Primăria Sibiu în urmă cu 12 ani, au început să fie investigate de Corpul de Control al premierului, exact în campania electorală pentru turul II al prezidenţialelor.
Verificările derulate zilele acestea de Corpul de Control al primului-ministru la Primăria Sibiu, referitoare la acordarea unor despăgubiri pentru imobile, ridică mai multe semne de întrebare. De ce sunt derulate aceste verificări acum, în plină campanie electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale? De ce se ocupă instituţia din subordinea premierului, candidat în alegerile prezidenţiale, de aceste presupuse nereguli şi nu Parchetul? Care sunt, totuşi, atribuțiile Corpului de Control și până se pot întinde ele?
O poveste veche de 12 ani
Oficiali ai Primăriei din Sibiu au primit ieri, prin fax, o solicitare de la Corpul de Control a unor documente referitoare la dosare de despăgubire ce datează din 2002. Pe de altă parte, comunicatul Corpului de Control face referire la dosare de despăgubiri ce datează din 2010, pe vremea când candidatul la prezidențiale Klaus Iohannis era primar și președinte al Comisiei de retrocedări a Sibiu.
“Dosarul în care Corpul de Control al Guvernului cere informații de la Primăria Sibiului datează din 2002. Klaus Iohannis deținea în 2002 funcția de primar al Municipiului Sibiu și NU a fost președintele Comisiei pentru retrocedări, așa cum s-a afirmat în spațiul public. Era vorba de terenuri. Solicitarea a fost făcută pentru restituirea în natură, dar nu a fost posibilă deoarece pe respectivul teren se aflau deja clădiri ale unui cartier. Prin urmare, dosarul a fost transmis la ANRP pentru acordarea de despăgubiri, ca măsură reparatorie. Am trimis deja documentele cerute Corpului de Control, nu este nimic de ascuns”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al primăriei Sibiu, Mirela Gligore. Comunicatul Guvernului precizează că obiectivul controlului se referă la acordarea unor despăgubiri ca măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu. Perioada supusă controlului este 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2010, iar ancheta a fost inițiată pe 3 noiembrie. Adică a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale în care candidatul favorit este premierul.
Contactat de „România liberă”, purtătorul de cuvânt al premierului, Corneliu Calotă, nu a putut oferi informații suplimentare cu privire la obiectul anchetei. Fără răspuns a rămas și întrebarea “De ce se derulează acum o anchetă care privește fapte din anul 2010?”
“Nu știu să vă spun. Sincer vorbind, și eu mi-am pus întrebarea privind oportunitatea momentului ales”, ne-a transmis, într-un moment de sinceritate maximă, purtătorul de cuvânt al premierului.
Șef la ANRP, finul lui Oprișan
Verificările Corpului de Control au la bază informații transmise Guvernului de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, care ar fi trimis Executivului o sesizare, a precizat Calotă.
Șef al ANRP este fostul parlamentar de Vrancea George Băeșu, numit în funcție de Victor Ponta în mai 2012.
“Acum, ce să facem, să nu mai cercetăm la Sibiu deoarece candidează primarul Sibiului la prezidențiale? Noi verificăm în mai multe județe, nu numai la Sibiu,” a explicat șeful ANRP pentru „Româia liberă”.
Verificările, a sugerat acesta, vizează despăgubiri pe baza unor dispoziții date de primari, inclusiv de Klaus Iohannis, “care nu sunt cele mai bune.”
“Unii au luat banii peste rând, ca urmare a unor dispoziții date de primari,” a spus Băeșu.
Întrebat ce regulament, lege sau protocol obligă ANRP să anunțe Corpul de Control când găsește nereguli, și nu organe de anchetă, Băeșu a răspuns: “Legea bunului simț. Ea ne obligă să sesizăm când descoperim hoții.”
Acesta a adăugat că nu este făcută pentru hărțuirea cuiva, doar că acum i-a venit rândul.
George Băeșu, fost deputat PSD și prefect de Vrancea, a fost catalogat de presă drept un personaj controversat din cauza legăturilor sale cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care i-a botezat unul dintre copii. Numele său apare și alături de cel al lui Adrian Năstase, sub coordonarea căruia și-a scris teza de doctorat, în anul 2011. Numele lui Băeșu a apărut pe lista Alianței pentru o Românie Curată a politicienilor „pătaţi” şi este acuzat că a votat în parlament mai multe aspecte împotriva statului de drept.
Iohannis: “Stau foarte liniștit”
Klaus Iohannis a declarat, ieri, că nu este îngrijorat de ancheta Corpului de Control al premierului la Primăria Sibiului.”Chiar în perioada de campanie electorală. Interesant. Nu e nici un fel de problemă, la Primăria Sibiu s-au făcut nenumărate verificări şi se vor face în continuare. Stau foarte liniştit, ştiu ce este acolo şi nu o să găsească nici o neregulă”, a comentat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.
Nu este prima dată când asupra Corpului de Control al prim-ministrului planează suspiciunea că este folosit în interesul personal al lui Victor Ponta. O astfel de situație a mai apărut atunci când acest organism a fost trimis de premier să investigheze modul în care fiica cea mare a lui Traian Băsescu a intrat în posesia terenului din localitatea Nana.
Atribuțiile acestui organism aflat în subordinea directă a prim-ministrului sunt extreme de vaste, potrivit site-ului Guvernului: “Corpul de Control al primului-ministru controlează și urmărește activitatea ministerelor și serviciilor publice deconcentrate ale acestora, instituțiilor publice din subordinea Guvernului, organelor de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului, oficiilor, departamentelor, comisiilor, regiilor autonome, companiilor și societăților naționale, societăților comerciale și instituțiilor financiar-bancare cu capital majoritar său integral de stat. Corpul de Control al prim-ministrului controlează activitatea instituțiilor publice subordonate autorităților administrației publice locale, cu respectarea dispozițiilor legale privind regimul general al autonomiei locale, precum și organizarea și funcționarea autorităților administrației publice locale.”