Procurorii de pe lângă Tribunalul Vaslui au trimis în judecată doi angajaţi ai unui notariat din Vaslui au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune, fals şi uz de fals după ce au emis pentru un bărbat din Bucureşti, care se ocupa de tranzacţionarea de terenuri, 119 facturi pentru servicii fictive, creând astfel un prejudiciu de 280.000 de lei, informează Mediafax.
Potrivit poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vaslui, cercetările în acest caz au fost declanşate în urma unei plângeri făcute de către reprezentaţii unui notariat din Vaslui, care au sesizat existenţa unor neconcordanţe între documentele existente în evidenţele biroului şi cele aflate la două societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, referitoare la numărul şi valoarea operaţiunilor declarate.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că un tânăr de 34 de ani, din Bucureşti, angajat al unei societăţi comerciale în funcţia de manager de proiect şi împuternicit la alte două societăţi comerciale, i-a propus unei angajate a biroului notarial în cauză eliberarea unor facturi pentru servicii notariale fictive. Aceste documente fiscale, susţin poliţiştii, îi erau necesare la decontarea cheltuielilor la cele două firme pe care bucureşteanul le reprezenta.
Astfel, în perioada 2010-2012, angajata notariatului din Vaslui a eliberat 115 facturi, folosindu-se de documente care ar fi trebuit eliberate unor persoane fizice, care însă nu solicitau factură şi chitanţă pentru servicii notariale. Anchetatorii au constatat că în evidenţa biroului notarial facturile figurau ca fiind eliberate către diverse persoane fizice, pentru prestarea unor servicii, având înscrise valori diferite.
Tot în urma cercetărilor, poliţiştii au mai constatat că un alt angajat al aceluiaşi birou notarial a emis în perioada 2010-2011 patru facturi fiscale cu chitanţe ataşate, reprezentând operaţiuni fictive în numele biroului notarial.
"Bărbatul din Bucureşti se ocupa, în principal, de semnarea de antecontracte şi contracte de vânzare/cumpărare în numele firmelor respective, precum şi de plata cheltuielilor referitoare la achiziţionarea de terenuri. Bărbatul a creat un prejudiciu celor două societăţi de aproximativ 280.000 lei, prin decontarea de documente care nu reflectă operaţiuni reale", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.
În urma finalizării cercetărilor, cei doi angajaţi ai biroului notarial, precum şi bărbatul din Bucureşti au fost trimişi în judecată de Parchetul Tribunalului Vaslui pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.