2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportȘedința de plen pentru numirea lui Hellvig la SRI, AMÂNATĂ. Când va...

Ședința de plen pentru numirea lui Hellvig la SRI, AMÂNATĂ. Când va avea loc votul

UPDATE 13.42: Ludovic Orban a declarat că PSD a mutat data plenului pentru Hellvig, pe care i-a acuzat că ascund ceva.

”Astăzi, a venit PSD, fără motivație, și a propus ca ședința să fie luni. Într-o perioadă în care SRI are un șef interimar, ei vin cu o propunere total lipsită de logică, singurul argument a fost că suntem noi prea mulți și că așa vor mușchii lor ”, a spus deputatul.

Citește și: Dispute în Parlament pe marginea votului pentru SRI

––-

UPDATE 13.40: Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că ședința de plen pentru numirea lui Eduard Hellvig la conducerea Serviciului Român de Informații va avea loc săptămâna viitoare, dar nu a vrut să ofere lămuriri asupra motivației din spatele acestei decizii.

”PSD a susținut ca plenul să fie luni la ora 16:00. E o decizie luată de grupul parlamentar PSD. Nu am de ce să vă spun eu motivația, pentru că eu vorbesc în calitate de președinte al Camerei”, a subliniat Zgonea.

––-

UPDATE 13.30:  Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, mercuri, înaintea şedinţei Birourilor Permanente ale celor două Camere, că va propune, în numele coaliţiei de guvernare, ca plenul reunit pentru votarea lui Eduard Hellvig la şefia SRI să fie convocat săptămâna viitoare, luni sau marţi, relatează Mediafax.

„Nu văd nicun motiv de grabă excesivă ca să punem votul azi sau mâine. Avem lucrări programate. Am şi discutat – nu vă ascund acest lucru – cu colegii din coaliţia de guvenare şi propunerea noastră va fi să facem şedinţa de plen reunit pentru a a acorda votul în privinţa nominalizării directorului SRI săptămâna viitoare, la începutul săptămânii, cel mai probabil luni, poate marţi”, a spus Tăriceanu.

–––

UPDATE 11.00: Plenul în cazul numirii lui Hellvig la conducerea SRI a fost amânat, informează Mediafax.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care să se supună votului propunerea preşedintelui Klaus Iohannis privind preluarea şefiei SRI de către Eduard Hellvig ar putea fi convocat, cel mai probabil, săptămâna viitoare, luni, au precizat surse parlamentare.

Sursele citate au arătat că plenul renunit al Parlamentului nu va fi convocat în cursul zilei de miercuri, deşi procedurile formale au fost îndeplinite, întrucât nu s-a ajuns la un acord între PSD şi PNL asupra mai multor teme care ar putea face obiectul unui astfel de plen comun.

Astfel, PSD şi PNL negociază încă în privinţa Comisiilor comune de Cod electoral şi pentru revizuirea Constituţiei, a căror şefie fost dată la schimb, au precizat sursele citate.

În această situaţie, preşedintele Comisiei de Cod, Valeriu Zgonea (PSD), a anunţat deja că se va retrage din această funcţie, care va reveni PNL, respectiv actualului vicepreşedinte, Mihai Voicu.

În schimb, au menţionat sursele citate, PSD va prelua şefia Comisiei de revizuire a Constituţiei.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a solicitat în mod expres, luni, după BPN al PSD, ca PNL să-şi nominalizeze cei cinci membri în Comisia de revizuire a Constituţiei.

Astfel, sursele citate au arătat că şefia Comisiei de revizuire a Constituţiei ar putea reveni fie lui Valeriu Zgonea (PSD), fie lui Călin Popescu Tăriceanu (PLR), fie lui Ioan Chelaru (PLR).

–––

Cele două Camere vor vota, miercuri, propunerea ca Eduard Hellvig să preia conducerea SRI.

”Miercuri la ora 13.00, Birourile Permanente reunite vor lua în discuţie după ce vor primi raportul comisiei SRI convocarea celor două Camere pentru vot", a spus vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul ședinței conducerii Senatului și a Camerei Deputaților, de luni.

Europarlamentarul Eduard Hellvig, nominalizat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director al SRI, a fost audiat marți de comisia de control SRI și a primit aviz pozitiv.

Citește și: Hellvig păstrează moștenirea lui Maior

Eduard Hellvig a declarat, la ieșirea din comisia de control SRI, că instituția a fost reformată fundamental de către George Maior, care a ținut instituția neutră din punct de vedere politic.

Singurul partid care s-a declarat împotriva numirii lui Hellvig la SRI a fost Partidul Mișcarea Populară (PMP).

Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă