Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a dat, ieri, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig să fie numit în funcţia de director al SRI, fiind înregistrate șapte voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. După audierile din comisie, Hellvig a anunțat că, dacă va fi votat de plenul Parlamentului, va păstra liniile de forță trasate de predecesorul său.
„George Maior a reuşit să facă o instituţie independentă de orice presiune politică, să menţină instituţia neutră faţă de spaţiul politic, e un câştig enorm pentru democraţia din România. SRI trebuie să continue moştenirea lăsată de Maior. Voi menţine instituţia în afara oricăror ingerinţe politice. Vă garantez că nu va exista niciun fel de imixtiune politică şi nimeni nu va exercita presiuni asupra instituţiei”, a spus Hellvig.
Concret, candidatul la șefia SRI a menționat că va continua colaborarea cu DNA și cu celalalte instituții ale statului, așa cum s-a întâmplat în mandatul lui Maior. Printre prioritățile SRI se vor număra combaterea corupției și reducerea evaziunii fiscale. „Există doi piloni fundamentali pentru activitatea SRI: dezvoltarea capacității de apărare și a siguranței naționale și combaterea corupției, acordarea unei atenții deosebite acestui fenomen”, a mai afirmat Hellvig. El a explicat și de ce se ocupă serviciul de evaziunea fiscală. „Evident că aduce atingere la securitatea națională (evaziunea fiscală, n.r.) pentru simplul motiv că grevează bugetul național. Astăzi avem de-a face cu 18%, cu precădere din zona de TVA, dar s-a început de la 22%. Cred că SRI trebuie să acorde instrumentele celor care decid și care pot să pună în practică ca să reducem această evaziune fiscală”, a declarat Hellvig.
Neo-imperialismul rus, risc de securitate
În plan extern, candidatul la șefia SRI a menționat păstrarea parteneriatului strategic cu SUA și cu țările din grupul de la Berna (organizaţia care reuneşte cele mai puternice servicii de informaţii europene – n.r.). Hellvig a inclus tema conflictului din Ucraina și ”neo-imperialismul rus” în tema luptei împotriva terorismului, enumerând în același timp situația din Irak, Siria și nordul Africii.
„Din punct de vedere al capacității de apărare, există câteva lucruri esențiale și importante, cum ar fi contracararea riscului de tip terorist. Trăim cea mai mare criză post-conflictului rece de după 1989, ceea ce se întâmplă în Ucraina și ceea ce înseamnă că neo-imperialismul rus ne pune în situația în care trebuie să fim atenți și, totodată, la nivel de luptă anti-teroristă știm foarte bine ce se întâmplă în Irak, în Siria, în nordul Africii, astfel încât cred că este foarte important ca în perioada următoare să ne canalizăm și să găsim toate metodele prin care să apărăm cetățenii României”, a afirmat actualul europarlamentar PNL.
Schimbarea la vârful SRI va fi însoțită și de un nou calendar pentru legile în domeniul siguranței naționale. Hellvig a estimat că adoptarea legilor Big Brother se va produce într-o perioadă de trei-șase luni, fiind necesară medierea președintelui Iohannis și stabilirea unui echilibru legat de drepturi și libertăţi. “Nu vă ascund faptul că am discutat cu președintele Iohannis acest subiect, pentru că este unul dintre lucrurile care ar putea să apară pe agendă chiar în imediata perioadă după ce voi fi ales. Sunt convins că prin medierea președintelui, prin respectarea acestor două principii de care v-am spus, drepturi și libertăți civile pentru cetățean și capacități operaționale pentru SRI, trebuie să găsim cât mai repede o soluție pentru cele trei legi”, a explicat candidatul pentru șefia SRI.
Relația cu George Maior
Practic, direcțiile enumerate de Hellvig au fost cele din mandatul lui Maior, fie că vorbim de orientarea euro-atlantică, de implicarea în lupta anti-corupție sau de colaborarea cu DNA. De altfel, Hellvig a recunoscut că a avut o relație bună cu fostul director al SRI, George Maior, cu care s-a întâlnit înainte de alegeri, chiar în biroul lui Maior. „Era o relaţie personală, ne ştim de extrem de mulţi ani, nu era o relaţie profesională, ci personală. La biroul domniei sale au avut loc întâlnirile. Întâlniri care au existat, au existat între mine şi George Maior şi au fost despre cărţi şi valori în care credem”, a spus Hellvig. Ulterior, el şi-a nuanţat declaraţia, arătând că relaţia sa cu Maior a fost şi instituţională. ”Da, eu vorbesc şi de relaţie personală, şi de relaţie instituţională. În cazul în care există evident relaţii de interes, de exemplu cum eram eu în Comisia de securitate şi apărare la Parlamentul European, evident că există interese naţionale pe care le reprezentăm fiecare în funcţiile pe care le ocupăm”, a arătat Hellvig. El a spus că se va consulta şi pe viitor cu Maior, apreciind că acesta ar putea ”oriunde şi oricând” să se găsească într-o funcţie publică ca să servească statul român.
În ceea ce privește situația generalului Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, Hellvig a spus că nu are de gând să-l schimbe din conducerea instituţiei, având în vedere „evaluarea pozitivă” din prezent. Totuși, el a adăugat că vrea să facă o evaluare a activității adjuncților din SRI. El a explicat și de ce nu va lua în calcul denunțul depus de Elena Udrea la adresa lui Florian Coldea. ”Atât timp cât nu există o decizie a instanței, eu nu pot să văd și să iau o evaluare pe denunțul respectiv. În altă ordine de idei, în ceea ce îl privește pe domnul general Coldea vreau să spun că SRI s-a transformat fundamental după 2006, iar unul dintre oamenii care au lucrat la transformarea acestei instituții ca să capete recunoașterea internațională pe care o are astăzi SRI este și generalul Coldea”, a fost argumentul lui.
Pași procedurali
Pentru a ocupa postul de director al SRI, Hellvig are nevoie de votul plenului Parlamentului. Birourile Permanente ale celor două Camere se vor reuni, astăzi, pentru a convoca plenul comun, pe baza raportului întocmit de Comisia SRI. Este posibil ca plenul comun să fie convocat pentru astăzi. Teoretic, Hellvig nu are emoții la vot, având susținerea PSD, PNL, UDMR, UNPR, PC, în timp ce doar PMP a anunțat că va vota împotrivă.