11.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSportLegea care permitea migraลฃia aleลŸilor locali, respinsฤƒ รฎn Camera Deputaลฃilor

Legea care permitea migraลฃia aleลŸilor locali, respinsฤƒ รฎn Camera Deputaลฃilor

Camera Deputaลฃilor a decis, miercuri, respingerea Ordonanลฃei 55/2014 care permitea migraลฃia aleลŸilor locali, declaratฤƒ neconstituลฃionalฤƒ, însฤƒ au adoptat un amendament, criticat de PNL, care aratฤƒ cฤƒ primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanลฃei nu-ลŸi vor pierde mandatele, informeazฤƒ Mediafax.

CiteลŸte ลŸi: Comisia Juridicฤƒ: TraseiลŸtii nu-ลŸi vor pierde mandatele

Deputaลฃii a luat aceastฤƒ decizie cu 203 voturi pentru, 105 împotrivฤƒ ลŸi 22 de abลฃineri.

PNL a susลฃinut cฤƒ aleลŸii locali care au trecut la alt partid în baza ordonanลฃei sฤƒ-ลŸi piardฤƒ mandatele, iar sumele indemnizaลฃiilor sฤƒ fie returnate, deputatul PNL Victor Paul Dobre susลฃinând cฤƒ astfel, va fi respectatฤƒ decizia Curลฃii Constituลฃionale care a decis cฤƒ ordonanลฃa este neconstituลฃionalฤƒ.

"Sฤƒ respectฤƒm decizia CC, sฤƒ reglementฤƒm ferm împotriva fenomenului de traseism politic în care mii de primari ลŸi consilieri au trecut la alt partid. Nu cred cฤƒ mai existฤƒ o ลฃarฤƒ a UE în care sฤƒ fie aceastฤƒ transhumanลฃฤƒ", a spus Victor Pasul Dobre.

Liderul deputaลฃilor PNl Ludovic Orban a spus cฤƒ "fotografia la zi a consiliilor judeลฃene ลŸi consiliilor locale nu mai corespundฤƒ voinลฃei electoratului".

În replicฤƒ, PSD a susลฃinut cฤƒ aleลŸii locali care au migrat în baza unei ordonanลฃe nu trebuie pedepsiลฃi cฤƒ au respectat o reglementare ลŸi trebuie sฤƒ-ลŸi pฤƒstreze mandatele.

PreลŸedintele Camerei Deputaลฃilor Valeriu Zgonea (PSD) a afirmat cฤƒ Ordonanลฃa 55 a fost o greลŸealฤƒ, dar cฤƒ, din punct de vedere juridic, o ordonanลฃฤƒ îลŸi produce efectele ลŸi cei care o urmeazฤƒ nu încalcฤƒ nicio lege. "A-i obliga pe aleลŸi sฤƒ-ลŸi piardฤƒ mandatul este împotriva democraลฃiei (…) Decizia CC nu ne obligฤƒ sฤƒ luฤƒm o decizie sฤƒ-i dฤƒm pe toลฃi jos din mandate, decizia spune sฤƒ nu mai repetฤƒm aceatsฤƒ greลŸealฤƒ", a afirmat Zgonea.

Deputaลฃii au adoptat, in final, propunerea PSD ca "toate efectele juridice, politice sau de altฤƒ naturฤƒ produse ca urmare a exprimฤƒrii opลฃiunii de cฤƒtre aleลŸii locali în baza ordonanลฃei 55 se pฤƒstreazฤƒ în totalitate".

În timpul dezbaterilor, deputatul PNL Ioan Oltean, susลฃinut ลŸi de deputatul UDMR Marton Arpad, a reclamat faptul cฤƒ un amendament fฤƒcut în comisie nu a fost trecut în raportul comisiei.

Valeriu Zgonea a anunลฃat cฤƒ va propune ca toลฃi cei patru deputaลฃi care au semnat raportul, Ciprian Nica, Laurenลฃiu Nistor, Constantin Avram ลŸi Gabriel Andronache ลŸi încฤƒ doi funcลฃionari ai Camerei sฤƒ fie sancลฃionaลฃi ลŸi va sesiza, în acest sens, comisia juridicฤƒ. "Sper ca acest lucru sฤƒ nu se mai întâmple, sฤƒ nu mai semnฤƒm ca primarii", a spus Zgonea.

PNL a anunลฃat cฤƒ va contesta la Curtea constituลฃionalฤƒ, dacฤƒ amendamentul va fi adoptat ลŸi de Senat.

Ordonanลฃa 55 a fot emisฤƒ înaintea alegerilor prezidenลฃiale de anul trecut ลŸi prevedea cฤƒ, pe o perioadฤƒ de 45 de zile, aleลŸii locali pot opta sฤƒ treacฤƒ la alt partid fฤƒrฤƒ sฤƒ-ลŸi piardฤƒ mandatele.

Aceastฤƒ ordonanลฃฤƒ a fost declaratฤƒ neconstituลฃionalฤƒ de cฤƒtre Curtea Constituลฃionalฤƒ.

Camera Deputaลฃilor a fost prima sesizatฤƒ, Senatul fiind decizionalฤƒ.

Cele mai citite

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...

Zeci de percheziศ›ii la o reศ›ea de cฤƒmฤƒtฤƒri care acordau รฎmprumuturi cu dobรขnzi chiar de 100%

Poliศ›ia Romรขnฤƒ anunลฃฤƒ cฤƒ sunt efectuate, marศ›i dimineaศ›ฤƒ, 37 de percheziลฃii รฎn Ilfov, Dรขmboviลฃa ลŸi BucureลŸti, รฎntr-un dosar รฎn care 10 persoane sunt cercetate...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ