12.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒTechComisia Juridicฤƒ: TraseiลŸtii nu-ลŸi vor pierde mandatele

Comisia Juridicฤƒ: TraseiลŸtii nu-ลŸi vor pierde mandatele

Comisia Juridicฤƒ a Camerei Deputaลฃilor a decis, marลฃi, cฤƒ primarii, consilierii care au trecut la alte partide ca urmare a aplicฤƒrii Ordonanลฃei 55/2014 declaratฤƒ neconstituลฃionalฤƒ de CC, nu-ลŸi vor pierde mandatele. Reprezentanลฃii PNL au anunลฃat cฤƒ vor contesta decizia la CC, informeazฤƒ Mediafax.

Comisia a dezbฤƒtut proiectul de respingere a Ordonanลฃei 55 privind migraลฃia aleลŸilor adoptând un amendament al PSD care prevede cฤƒ "toate efectele juridice, poltice sau de altฤƒ naturฤƒ produse ca urmare a exprimฤƒrii opลฃiunii de cฤƒtre primari, consilieri care urmare a Ordonanลฃei 55 se pฤƒstreazฤƒ în integralitate".

Comisia a respins în schimb toate amendamentele PNL care prevedeau ca aleลŸii locali care au trecut la alt partid sฤƒ-ลŸi piardฤƒ mandatele, iar sumele privind indemnizaลฃiile încasate de aceลŸtia sฤƒ fie recuperate.

VicepreลŸedintele Comisiei ,Teodor Nicolescu (PNL) a declarat dupฤƒ ลŸedinลฃฤƒ cฤƒ PNL va sesiza Curtea Constituลฃionalฤƒ dacฤƒ acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei ลŸi al Senatului.

"S-a ajuns la concluzia cฤƒ, chiar dacฤƒ efectele sunt neconstituลฃionale, ele trebuie sฤƒ-ลŸi producฤƒ efectele în ciuda deciziei Curลฃii Constituลฃionale ลŸi în ciuda oricฤƒror principii elementare de drept. Eu vฤƒ garantez cฤƒ vom sesiza CC cu privire la legea de respingere a ordonanลฃei, când ea va fi adoptatฤƒ ลŸi de cฤƒtre Senat, dacฤƒ nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia cฤƒ decizia CC trebuie respectatฤƒ", a spus Nicolescu.

În replicฤƒ vicepreลŸedintele Comisiei, Ciprian Nica (PSD) a precizat cฤƒ aleลŸii locali nu-ลŸi pierd mandatele, pentru cฤƒ nu are rost sฤƒ se creeze o instabilitate juridicฤƒ.

"Primarii, consilierii nu-ลŸi pierd mandatele, pentru cฤƒ nu are rost sฤƒ creem acum o instabilitate juridicฤƒ, când vor unii sau când vor alลฃii", a spus Nica.

Plenul Camerei urmeazฤƒ sฤƒ se pronunลฃe asupra raportului Comisiei juridice privind respingerea Ordonanลฃei 55, care a fost emisฤƒ înaintea alegerilor prezidenลฃiale ลŸi prevedea ca pe o perioadฤƒ 45 de zile aleลŸii locali pot opta sฤƒ treacฤƒ la alt partid fฤƒrฤƒ a-ลŸi pierde mandatul.

Curtea Constituลฃionalฤƒ a decis însฤƒ cฤƒ aceastฤƒ ordonanลฃฤƒ este neconstituลฃionalฤƒ.

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ