Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) cere Ministerului Afacerilor Externe 1000 de secții de vot pentru românii din diaspora și analizează posibilitatea de a depune plângere penală împotriva ministrului Titus Corlățean, pentru proasta organizare a alegerilor din străinătate.
”Federația asociațiilor de români din Europa, cere Ministerului Afacerilor Externe 1000 de secții de vot pentru românii din diaspora.În urma nenumăratelor reclamații din Republica Moldova în care se sesizează încercări de a vota de două ori, cerem Biroului Electoral Central anularea ordinului prin care toți românii din diaspora pot vota și cu pașaportul și cu cartea de identitate. Acest ordin pune în pericol securitatea votului. Cu pașaportul și cartea de identitate ar trebui să poată vota doar românii din țările Uniunii Europene. În cursul zilei de azi vom analiza posibilitatea de a depune plângere penală împotriva domnului Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe, ca fiind responsabilul de haosul și proasta organizare a alegerilor în diaspora”, arată un comunicat al FADERE, remis redacției.
Citește și: IPP cere vot prin corespondență pentru românii din străinătate
Asociația atrage atenția că peste 150.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale ”și poate de două, trei ori mai mulți și-ar fi exercitat dreptul constituțional dacă Ministerul Afacerilor Externe din România ar fi binevoit să le pună la dispoziție suficiente secții de vot”.
”După ce ani de-a rândul românii din străinătate au salvat PIB-ul României, prin banii trimiși în țara, după ce au parcurs sute de km ca să poată vota, românii din diaspora au demonstrat încă o dată că iubesc România și că le pasă de cine o conduce. Îmi exprim toată cinstea și respectul pentru toți care au votat, cât și pentru cei care au încercat, însă nu au reușit din cauza proastei organizări”, a precizat președintele FADERE, Daniel Tecu.
La primul tur al alegerilor, mii de români din străinătate nu au reușit să voteze, din cauza numărului mic de secții de vot, numărului insuficient de ștampile și declarații pe proprie răspundere. Deși au cerut de mai multe ori prelungirea programului secțiilor de vot, MAE a spus că programul nu se poate prelungi, conform deciziei BEC.
Citește și: Liga Studenților Români din Străinătate: Este inadmisibil ca românii să nu-și poată exercita dreptul la vot
În replică, peste 200 de români s-au strâns, azi-noapte, în fața Ministerului de Externe, pentru a protesta față de decizia MAE.