4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialAcordul nuclear Ungaria - Rusia a fost secretizat pe 30 de ani

Acordul nuclear Ungaria – Rusia a fost secretizat pe 30 de ani

Parlamentul de la Budapesta a aprobat secretizarea, pentru următorii 30 de ani, a unor date din acordul nuclear încheiat între Ungaria şi Rusia.

Potrivit agenţiei Mediafax, acordul se referă la modernizarea şi extinderea centralei nucleare de la Paks.

Prin votul de marţi al Parlamentului de la Budapesta, perioada de secretizare a fost prelungită de la 15 la 30 de ani.

130 de deputaţi au votat în favoarea moţiunii care prelungeşte perioada de secretizare, iar 62 au votat împotrivă.

Pentru a-şi moderniza singura centrală nucleară, Ungaria va lua un împrumut de zece miliarde de euro de la Rusia. Modernizarea va fi realizată de compania rusă de stat Rosatom.

Prevederile clasificate ale înţelegerii Ungaria – Rusia includ date tehnice şi comerciale atât din acordul propriu-zis, cât şi din documentaţia folosită la pregătirea acordului.

Partidul de guvernământ Fidesz a afirmat că modernizarea şi extinderea centralei de la Paks va asigura securitatea energetică a Ungariei, va determina o scădere a preţurilor la electricitate şi va spori competitivitatea Ungariei. În plus, extinderea protecţiei anumitor date din contract serveşte interesele Ungariei şi respectă legea privind libertatea de informare, a precizat partidul Fidesz, din care face parte premierul Viktor Orban.

În schimb, opoziţia de la Budapesta consideră că următorul Guvern va trebui să desecretizeze datele. Un lider al opoziţiei, Laszlo Varju, a atras atentia că este neclar dacă 30 de ani de secretizare încep în momentul lansării proiectului sau abia după finalizarea lucrărilor. În acest ultim caz, perioada de secretizare ar putea ajunge la "60 până la 100 de ani".

La rândul lui, Partidul Dialog pentru Ungaria consideră că, prin secretizarea de 30 de ani, Guvernul "vrea să legalizeze un jaf gigantic şi să amâne posibilitatea de a fi prins". Copreşedintele Partidului, Timea Szabo, a declarat că premierul şi grupul Fidesz "nu vor putea evita să ajungă la închisoare".

Gabor Fodor, din cadrul Partidului Liberal, a declarat că secretizarea datelor este inacceptabilă şi că proiectul de extindere a centralei este inutil. În opinia lui, secretizarea datelor arată că n-ar fi ceva în regulă cu proiectul de investiţii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Horoscop 23 noiembrie 2024. Balanțele au nevoie de un răgaz

Horoscop 23 noiembrie 2024. Planetele ne invită să privim cu atenție în interiorul nostru și să evaluăm direcția în care ne îndreptăm. Este o...
Ultima oră
Pe aceeași temă