4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialÎn Marea Neagră, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca ţinte de antrenament

În Marea Neagră, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca ţinte de antrenament

Exerciţiul desfăşurat în prezent de NATO în Marea Neagră, planificat încă de anul trecut, a luat o întorsătură neaşteptată. Avioanele militare ale Rusiei folosesc navele NATO implicate în exercitiu ca ţinte de antrenament. Această informaţie a fost oferită, sub protectia anonimatului, de un oficial de la Sevastopol, unde se află principala bază navală a Rusiei de la Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române, exerciţiile din Marea Neagră sunt programate de NATO încă de anul trecut. Dar în contextul crizei din Ucraina şi a tensionării relatiilor SUA – Rusia, sursa citată de agenţia Sputnik, susţine că, în aceste zile, piloţii rusi execută misiuni de supraveghere şi de recunoaştere aeriană în jurul navelor NATO.

"Echipajele acestor nave efectuează fără îndoială exerciţii pentru respingerea unor atacuri din partea avioanelor noastre, ceea ce le oferă piloţilor noştri oportunitatea de a obţine experienţă în manevrare şi în desfăşurarea de recunoaştere aeriană, atât în raza sistemelor antiaeriene cât şi în afara razei lor", anunţă Sputnik.

Ieri, în prima zi a exerciţiului, trei avioane de luptă Su-30 şi patru bombardiere Su-24 de la baza aeriană Novofedorovka ar fi executat misiuni de monitorizare a navelor NATO. Titlul ştirii difuzate de Sputnik este şocant: „Avioanele Rusiei străpung apărarea antiaeriană a navelor NATO din Marea Neagră”.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale ale României, la exerciţiile din Marea Neagră participă gruparea navală NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2). Din grupare face parte şi fregata românească Regina Maria. De asemenea, la exerciţiu participă şi alte nave militare româneşti, precum şi cateva aeronave militare – inclusiv elicopterul Puma Naval de la bordul fregatei.

     Din SNMG-2 fac parte crucişătorul american USS Vicksburg – nava comandant a grupării, fregata canadiană HMCS Fredericton, fregata turcească TCG Turgutreis, fregata italiană ITS Aliseo, fregata românească Regina Maria şi nava auxiliară germană FGS Spessart.

„Participarea fregatei Regina Maria la acţiunile grupării navale SNMG-2 din Marea Neagră reprezintă contribuţia României la pachetul de forţe puse la dispoziţia NATO şi are ca scop întărirea încrederii şi dezvoltarea interoperabilităţii între aliaţi. Misiunea SNMG-2 în Marea Neagră a fost planificată din anul 2014 şi face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale Române, având ca obiective menţinerea ridicată a nivelului de instrucţie al marinarilor militari români şi asigurarea încrederii între naţiunile aliate în regiune”, subliniază Statul Major al Forţelor Navale ale României.
     SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei. Comandantul SNMG-2 este contraamiralul Brad Williamson (SUA).

Potrivit unui comunicat al NATO, navele SNMG-2 au început ieri antrenamentele în Marea Neagră. Din punctul de vedere al NATO, scopul exerciţiului este simularea unor confruntări antiaeriene si anti-submarin, precum şi riposta împotriva unor atacuri ale unor nave de mici dimensiuni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă