4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialรŽCCJ confirmฤƒ redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie 1990

รŽCCJ confirmฤƒ redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie 1990

UPDATE: Pentru fostul preศ™edinte Ion Iliescu existฤƒ o singurฤƒ pedeapsฤƒ -"condamnare pe viaลฃฤƒ pentru crime împotriva umanitฤƒลฃii"-, a declarat fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, conform Mediafax.

Citeศ™te ศ™i: Dosarul Mineriada: Miron Cozma: Pedeapsa pentru Iliescu e una singurฤƒ – condamnarea pe viaลฃฤƒ

–––-

UPDATE: Instanลฃa supremฤƒ confirmฤƒ redeschiderea dosarului mineriadei din iunie 1990, potrivit Mediafax

 

Judecฤƒtorii de la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie (ICCJ) au constatat, luni, cฤƒ soluลฃia Parchetului de pe lângฤƒ instanลฃa supremฤƒ, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legalฤƒ ลŸi temeinicฤƒ.

 

Decizia ICCJ este definitivฤƒ, dosarul urmând sฤƒ fie repartizat unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluลฃie. Acest procuror urmeazฤƒ sฤƒ stabileascฤƒ dacฤƒ se impune fie trimitere în judecatฤƒ a celor implicaลฃi în dosar, fie clasarea cazului.

În dosarul mineriadei din iunie 1990, nu a fost condamnat decât un executant, Denes Domokos, fost ลŸef de schimb la Exploatarea Minierฤƒ Livezeni. El a primit 10 ani de închisoare pentru cฤƒ a încercat sฤƒ-i taie capul ( la propriu) lui Marian Munteanu, fostul lider al studenลฃilor din Universitatea BucureลŸti.

Ion Iliescu a fost scos de sub urmฤƒrire penalฤƒ în 2009, pentru a treia oarฤƒ, într-un dosar al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

AceeaลŸi soluลฃie s-a dat ลŸi pentru foลŸtii generali Mihai Chiลฃac, decedat între timp, ลŸi Victor Athanasie Stฤƒnculescu, dar ลŸi pentru fostul ลŸef al SRI Virgil Mฤƒgureanu.

–––

Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie va decide, luni, dacฤƒ procurorii pot începe anchetarea lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, potrivit Digi 24. 

Dosarul mineriadei, din 13-15 iunie 1990, a fost redeschis, dupฤƒ ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie a infirmat rezoluลฃiile de neîncepere a urmฤƒririi penale în cazul acelor evenimente. 

Citeศ™te ศ™i: Ce spune Ion Iliescu despre redeschiderea dosarului MINERIADA

Procurorul general al României, Tiberiu Niลฃu, a dispus infirmarea a trei rezoluศ›ii de neîncepere a urmฤƒririi penale din anul 2009, care au legฤƒturฤƒ cu Mineriada din 1990, precum ลŸi redeschiderea urmฤƒririi penale în acest caz, a arฤƒtat Parchetul instanลฃei supreme.

"În cauza ce formeazฤƒ obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanศ›ele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul Bucureศ™ti, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rฤƒnirea prin împuศ™care a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secศ›iei parchetelor militare au propus infirmarea parศ›ialฤƒ a rezoluศ›iei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângฤƒ Înalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie – Secศ›ia de urmฤƒrire penalฤƒ ศ™i criminalisticฤƒ, ศ™i redeschiderea urmฤƒririi penale în aceastฤƒ cauzฤƒ, precum ศ™i infirmarea rezoluศ›iilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 ศ™i 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului ศ™ef al Secศ›iei de urmฤƒrire penalฤƒ ศ™i criminalisticฤƒ", a precizat sursa citatฤƒ.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligatฤƒ sฤƒ continue investigaลฃiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curลฃii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceastฤƒ instanลฃฤƒ sublinia, la acel moment, obligaลฃia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanitฤƒลฃii, indiferent de timpul scurs de la sฤƒvârลŸirea acestora.

Marea Camerฤƒ a CEDO a constat cฤƒ România a încฤƒlcat articolele 2, 3 ลŸi 6 din Convenลฃia europeanฤƒ a drepturilor omului, dupฤƒ ce reclamanลฃii Anca Mocanu, Marin Stoica ลŸi Asociaลฃia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienลฃa cercetฤƒrilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Citeศ™te ศ™i: VIDEO/FOTO: 21 de ani de la mineriada din iunie

Iliescu era acuzat în acest dosar de propagandฤƒ de rฤƒzboi, genocid, tratamente neomenoase ลŸi complicitate la torturฤƒ, fapte despre care procurorii au concluzionat cฤƒ sunt nefondate, inexistente sau nepedepsite de lege la data sฤƒvârลŸirii.

Dosarele Mineriadei, ca ลŸi cel al Revoluลฃiei, au fost instrumentate de procurorul militar Dan Voinea, pe care procurorul general Laura Codruลฃa Kovesi l-a acuzat de erori grosolane.

Cele mai citite

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ