Președintele Klaus Iohannis și consilierii acestuia pregătesc o nouă variantă a Strategiei Naționale de Apărare a României.
„Voi prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Țării”, a declarat astăzi șeful statului, în cadrul reuniunii de autoevaluare a Ministerului Apărării Naționale pe anul 2014.
Președintele Iohannis a explicat că, după ce Strategia Națională de Apărare va fi aprobată de Parlament, vor fi modificate și alte acte normative. „Conform legii, în baza acestui document și a Cartei Albe a Apărării, elaborată de Guvern, MApN va aproba noua Strategie Militară”, a precizat șeful statului.
Președintele României a subliniat că „avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura angajamentelor noastre”. Din punctul de vedere al securității, „țara noastră trebuie să-și consolideze credibilitatea strategică, într-o zonă marcată de coliziunea intereselor strategice”, a spus șeful statului.
Potrivit normelor legislative ale României, Strategia militară este documentul de bază al armatei, care cuprinde obiectivele şi opţiunile fundamentale privind îndeplinirea, prin mijloace și acţiuni militare, a politicii de apărare a statului român. Strategia militară stabileşte locul şi rolul armatei României în cadrul eforturilor de realizare a obiectivelor prevăzute în Strategia de securitate naţională şi în Carta Albă a Guvernului, privind securitatea şi apărarea naţională.
Din aceste motive, primul document care trebuie să intre în vigoare este Strategia Națională de Apărare. Pe baza acestuia se elaborează Carta Albă, iar în final se alcătuiește Strategia militară.