Curtea Constituțională a decis, ieri, că transferul gratuit al acțiunilor Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Constanța este neconstituțional. Este o lovitură grea dată președintelui PSD Constanța, Radu Mazăre, și parlamentarilor PSD care au susținut în 2008 un proiect de lege prin care 20% din acțiunile CNAPMC reveneau administraţiei locale. Decizia Curții Constituționale a fost luată în unanimitate și este definitivă și general obligatorie.
Aceasta vine după ce, în data de 9 septembrie, Avocatul Poporului anunța că a sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor Legii 216/2008, în urma sesizării a peste 30 de organizații sindicale, persoane fizice și a senatorului Christian Gigi Chiru, președintele Organizației Județene a PDL Constanța. În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului și al unităților administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituție, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul și unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orașe, municipii și județe, iar nu consiliile locale sau consiliile județene, care sunt autorități deliberative. Cu alte cuvinte, o chestiune de nuanță: nu consiliul local, ci primăria ar fi trebuit să primească acțiunile.
Ce se întâmplă acum
Din 2008 până acum, Consiliul Local Constanța a primit dividende în valoare de aproape 12 milioane de lei de la CNAPMC. Ce se va întâmpla cu acești bani? ”Așteptăm motivația Curții Constituționale și vom vedea ce scrie acolo. După ce o citesc, îi voi invita pe Radu Mazăre și pe parlamentarii din Constanța la o dezbatere privind oportunitatea unui transfer de acțiuni de la CNAPMC către primăria condusă de Radu Mazăre, dar în condiții constituționale”, a precizat senatorul Gigi Chiru. ”Tovarăşul Fidel Castro de Constanța ar trebui să ia banii și să îi dea înapoi statului”, a precizat și Mircea Burlacu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, referindu-se la dividende. Acesta spune că mai important este că CCR ar fi spus că portul este un obiectiv strategic și nu poate fi administrat de o entitate privată, fie ea primărie, fie consiliu local.
Până la pronunțarea acestei hotărâri, CNPAMC avea ca acționar majoritar statul, cu 60% din acțiuni, Fondul Proprietatea, cu 20%, și Consiliul Local Municipal Constanța, cu 20%. Radu Mazăre a cerut în campanie ca procentul consiliului să fie majorat la 51%, iar mai apoi la 33%. Radu Mazăre nu a putut fi contactat pentru declarații.