Surse judiciare, arată că prințul Paul și prințesa Lia ar urma să fie audiați și ei, miercuri după-amiază, la DNA Brașov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt implicați mai mulți magistrați, precum și Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc și deputatul PSD Ioan Adam.
Tribunalele Braşov şi Covasna și alte instituții publice din București și Bacău sunt vizate miercuri dimineața de 25 de percheziții ale procurorilor DNA, fiind vizați trei judecători de la cele două instanţe şi doi avocaţi, unul fiind şi deputat, pentru retrocedarea ilegală a unor păduri şi terenuri agricole.
Surse judiciare susțin că vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă, iar Prințul Paul și prințesa Lia vor fi duși la DNA Braşov pentru a fi audiaţi.
Paul Philippe și Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, și pretinzând că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României, "au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion", care le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcționari cu atribuții în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obținerea mai multor terenuri și clădiri.
Citește și: Dosarul retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc ar urma să fie audiat de DNA
Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orașul Broșteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broșteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".
La ora transmiterii acestei știri, la DNA Brașov sunt audiați deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, judecătorii Ordog Lorand Andraş și Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna.
Cei doi magistrați au fost aduși la DNA Brașov la interval de câteva minute, cu dube ale Jandarmeriei și însoțiți de mascați și jandarmi.
Hrebenciuc a fost adus tot cu o mașină a Jandarmeriei și însoțit de jandarmi. El a spus că nu știe în ce calitate a fost chemat la DNA Brașov, unde au loc audieri în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri.
La DNA Brașov a fost audiat, miercuri dimineață, și deputatul PSD de Brașov Ioan Adam, care este și avocat.
Citește și: Ilie Sârbu, la DNA Brașov (SURSE)
De asemenea, în jurul orei 10.45 a ajuns la DNA Brașov, însoțit de un avocat, și liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. El a ieșit din sediul instituției după mai puțin de o oră.
Înainte de a se urca în mașină, Ilie Sârbu le-a spus jurnaliștilor că nu are de făcut nicio declarație, iar când a fost întrebat dacă a fost audiat, acesta a răspuns negativ, după care a închis ușa mașinii.
În acest dosar, procurorii DNA Brașov fac cercetări pentru infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.
Astfel, miercuri dimineață procurorii au făcut 25 de percheziţii în judeţele Brașov, Bacău, Covasna, precum și în București, dintre care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme și la domiciliile unor persoane, preciza DNA.
Între cele cinci instituţii publice la care au avut loc loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna. De asemenea, au fost făcute percheziții la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuți din județul Bacău. Anchetatorii au percheziționat și biroul de avocatură din Brașov al deputatului PSD Ioan Adam.
În acest dosar sunt vizați judecătorii Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, CSM anunțând că a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraților.
În acelaşi dosar sunt implicați și deputatul PSD Ioan Adam, care este avocat și este soțul judecătoarei Roxana Adam, și un avocat din Baroul Covasna.
Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.
Conform acelorași surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanțelor.