15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleFRF caută, în Spania, "juniori care să aibă ceva în plus faţă...

FRF caută, în Spania, „juniori care să aibă ceva în plus faţă de cei din ţară”

Aurel Ţicleanu, managerul departamentului de scouting din cadrul FRF, a declarat că trialul pe care federația îl organizează în Spania are ca scop găsirea unor juniori care să aibă ceva în plus față de cei legitimați la cluburile din țară.

"În Spania există o mare comunitate de români ai căror copii joacă fotbal acolo. Vorbim despre un trial pentru copii de 15 şi 16 ani. Noi ne vom da cu părerea, dar un rol important vor avea selecţionerii loturilor U15 şi U16 pentru că ei ştiu valoarea jucătorilor pe care îi au. Şi dacă vor fi jucători mai buni decât au acum atunci se va intra într-o colaborare cu ei. Asta căutăm, dacă au ceva în plus atunci e în regulă, dacă însă la acelaşi nivel cu cei din ţară este dificil pentru că intervin alte probleme cu actele lor. Ei sunt minori, este mereu nevoie de aprobarea părinţilor", a spus Ţicleanu, conform Mediafax.

El a explicat că la trialul organizat la baza sportivă a clubului Getafe vor participa peste 90 de juniori. "Am trimis în jur de 90 de convocări, dar şi-au arătat disponibilitatea să vină chiar mai mulţi copii. Va fi contra cronometru, pentru că pe 15 octombrie, la 14.30, i-am chemat pe toţi la stadion şi va trebui să facem o evidenţă cât mai rapidă a lor şi să îi împărţim în funcţie de vârstă. În acea după-amiază vor fi două meciuri şi apoi încă două în dimineaţa zilei de 16 octombrie", a menţionat oficialul FRF.

Ţicleanu a precizat că FRF a ales să efectueze trialul în Spania şi nu în altă ţară din Europa pentru că sunt foarte mulţi juniori români de 15 şi 16 ani concentraţi în zona oraşului Madrid. "Acest trial l-am făcut în Spania pentru că sunt foarte mulţi copii concentraţi în jurul Madridului şi de aceea cheltuielile sunt mai mici pentru că mergem noi acolo. Aducând atâţia copii aici, cheltuielile federaţiei ar fi fost enorme. Europa este mare, depinde unde sunt copiii. Acum, la 15-16 ani sunt mulţi în Spania, poate la 17 ani sunt mulţi în Germania, o să vedem", a afirmat managerul departamentului de scouting din cadrul FRF.

Prezent la conferinţa de presă, consilierul preşedintelui FRF, Miodrag Belodedici, a declarat că federaţiile din Serbia, Albania şi Bosnia efectuează de mai mult timp astfel de trialuri în străinătate. "Este prima oară când se face o selecţie într-o ţară străină. E un prim pas de a monitoriza copii români din Spania. Şi acesta este un lucru foarte bun pentru că sârbii, albanezii şi bosniacii fac asta de mult timp. Noi am mai avut copii români din Spania, dar doar câte doi-trei, acum avem ocazia să vedem mai mulţi şi să urmărim care este situaţia şi valoarea lor. Sper să găsim ce căutăm", a menţionat Belodedici.

Selecţionerul reprezentativei Under 16 a României, Adrian Boingiu, consideră că dacă în urma acestei acţiuni va găsi 1-2 juniori pentru lotul său se va declara mulţumit. "Pentru prima oară mergem să vedem copii români într-o altă ţară pentru a vedea dacă pot fi selecţionaţi. Acţiunea va dura două zile, noi sperăm să lărgim aria de selecţie a echipelor naţionale cu aceşti tineri care, din motive obiective, se găsesc în altă parte decât în locurile pe care le frecventăm des. Eu aş vrea să găsim cât mai mulţi. Noi căutăm copii cu calităţi deosebite. Uneori nu ne trebuie mai mult de 30 de minute pentru a ne da seama de ce poate un anumit copil. Eu am acum a lot un nucleu de 10-12 copii deosebiţi. Şi e greu de crezut că voi găsi afară acelaşi număr de jucători care să le pună probleme celor care sunt în ţară. Dacă la această acţiune vom găsi 1-2 copii din punctul meu de vedere este un real câştig", a precizat selecţionerul.

El a adăugat că va conta la trial şi punctul de vedere al foştilor internaţionali Cosmin Contra şi Gheorghe Craioveanu. "Vine şi Contra la această acţiune, şi Craioveanu. Cu siguranţă va conta şi părerea lor la acest trial, mai ales dacă vorbim de Cosmin, eu îl văd şi viitor selecţioner al primei reprezentative a României", a spus tehnicianul.

Nicuşor Craiu, care joacă la echipa de juniori a clubului Real Marid, a ales să evolueze pentru echipa naţională Under 16 a României, a anunţat Adrian Boingiu. "Acest Craiu de la Real Madrid este un jucător de excepţie, este de la doi ani în Spania. A intrat într-un program de pregătire cu Real Madrid, a jucat anul trecut la ambele echipe naţionale, şi pentru Spania, şi pentru România. Într-un final a declinat cererile spaniolilor pentru naţionala lor Under 16 pentru că urma să stea numai pe drumuri. Probabil că el este unul dintre puţinii care ar fi făcut asta, a renunţat la naţionala Spaniei, preferând să joace pentru România. El este convocat, vine la naţionala nostră, i se plăteşte drumul dus-întors. Dar chiar şi aşa sunt probleme pentru că este minor, are nevoie de o procură specială şi este nevoie de un însoţitor de bord la călătoria cu avionul. Noi avem o înţelegere cu Taromul, plătim o taxă suplimentară pentru a fi însoţit şi predat la sosire în grija altei persoane. Deci nu e tocmai uşor să aduci jucători din străinătate la vârste mici", a afirmat el.

Boingiu a explicat că în străinătate sunt mulţi juniori români care însă nu vor să evolueze pentru selecţionatele României. "Nu este vorba numai de patriotism în alegerea lor, este vorba de educaţie, fiecare creşte în familia lui într-un anumit fel. Sunt mulţi copii care nici nu vor să audă de România", a precizat Boingiu.

Gabriel Manolache, antrenorul selecţionatei Under 15, a declarat, luni, că juniorii români au talent şi trebuie descoperiţi indiferent de ţara unde locuiesc. "Încercăm să găsim copii de peste tot, să îi aducem şi să realizăm performanţe frumoase începând cu juniorii. Asta pentru a le asigura mentalitatea pentru a reuşi apoi la seniori să ne ducem la turneele finale. Cred că naţia asta are foarte mult talent, un talent latent care îi aşteaptă pe acei oameni să îi ducă la campionatele europene şi mondiale", a spus Manolache.

Federaţia Română de Fotbal organizează o acţiune de selecţie pentru loturile naţionale U15 şi U16, la care au fost invitaţi 90 de juniori legitimaţi la cluburi din Spania, trialul urmând a avea loc la baza sportivă a clubului Getafe, în 15 şi 16 octombrie.

Jucătorii trebuie să se prezinte la acţiune cu legitimaţia lor şi cu acordul scris din partea clubului la care evoluează. La acţiunea din 15-16 octombrie sunt invitaţi toţi jucătorii români, născuţi în 1999 şi 2000, indiferent dacă au primit sau nu faxul de convocare.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ministrul Mediului cere Romsilva să renunțe la prețurile ridicate pentru lemn și să colaboreze mai bine cu industria mobilei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a cerut companiei de stat Romsilva să renunțe la strategia de a vinde lemnul la prețuri ridicate producătorilor de mobilă. Într-un...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă