Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară atât în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft. În replică, preşedintele spune că este victima unui abuz.
Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile lui Victor Ponta despre dosarul Lukoil, ale lui Traian Băsescu despre dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Roşca Stănescu şi să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenţei justiţiei, care va fi prezentat plenului CSM.
Analizarea declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta în 6 octombrie, referitoare la dosarul privind societatea Petrotel Lukoil, aflat pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, a fost pe ordinea de zi a şedinţei de joi a plenului CSM. Celelalte două propuneri de sesizare a Inspecţiei Judiciare au fost făcute în timpul şedinţei plenului, de către judecătorul Horaţius Dumbravă şi vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.
Horațius Dumbravă a arătat, în contextul discuţiilor referitoare la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare în cazul declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta, că IJ ar trebui sesizată şi în cazul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, atunci când a emis avizele pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri, în dosarul Microsoft. „Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale primului ministru, domnul Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară, după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor“, a arătat Dumbravă.
În ceea ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, Dumbravă a spus că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru.
„După studiul dosarelor, spune în declaraţie domnul preşedinte, rezultă că unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, că sunt conturi blocate în străinătate, că declaraţiile de martor luate în dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, că anumite persoane nu au făcut denunţul la DNA. Urmărirea penală este nepublică, confidenţială. Toţi actorii care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, inclusiv preşedintele României, Senatul sau Camera Deputaţilor, trebuie să respecte aceste coordonate procesuale“, a arătat Horațius Dumbravă.
Băsescu: „CSM a făcut un abuz”
Președintele Traian Băsescu susține că, în opinia sa, ceea ce s-a întâmplat la CSM este ”un abuz la adresa președintelui României”, el avertizând că nu vrea să fie pus pe picior de egalitate cu Victor Ponta privind presiuni pe justiție.
„Nu este prima oară când acelaşi magistrat (n.r. – Horaţiu Dumbravă) mă atacă. Nu am nici o plăcere să văd mari dezbateri pe televiziuni în care tot soiul de politruci îl pun pe preşedintele României pe picior de egalitate cu Victor Ponta în exercitarea de presiuni asupra justiţiei”, a declarat Traian Băsescu.
Acesta a adăugat că nu spune el ce să facă Consiliul Superior al Magistraturii, dar susţine că acesta ar fi trebuit să fi cerut „măcar o argumentaţie“.„Să fi cerut DNA şi să vadă că informaţiile mele nu aveau nici o legătură cu dosarul, ci proveneau dintr-o altă sursă“, a mai spus Băsescu.
inspecția judiciară
Tergiversare
În anii precedenţi, 2011, 2012 și 2013, orice declarație a politicienilor era imediat condamnată public de președintele sau vicepreședintele CSM, respectiv de Horațius Dumbravă, Alina Ghica și Oana Schmidt-Hăineală. În 2014, odată cu instalarea noii conduceri a CSM, respectiv a președintelui Adrian Bordea și a vicepreședintelui George Muscalu, s-a renunțat la condamnarea publică a atacurilor la adresa magistraților, proferate de politicieni. S-a ales metoda greoaie de a programa o ședință a plenului unde să se dezbată dacă se sesizează sau nu Inspecția Judiciară. O anchetă a Inspecției Judiciare poate dura însă şi o jumătate de an.
Procurorul general, Tiberiu Nițu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și premierul Victor Ponta la sediul Ministerului Public Foto mediafax