-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoi fapte penale: Ministrul Vâlcov a cumpărat lingouri de aur și tablouri...

Noi fapte penale: Ministrul Vâlcov a cumpărat lingouri de aur și tablouri de valoare, pe care le-a ascuns într-un seif. DNA cere arestarea senatorului

Procurorii anticorupție cer aviz pentru încuviințarea urmăririi penale și arestarea senatorului Darius Vâlcov pentru noi fapte de corupție, săvârșite în perioada când a fost ministru al Finanțelor.

Din 2011 până în prezent, Darius Vâlcov a cumpărat lingouri de aur de trei kilograme, mai multe tablouri – unul cu ramă aurită semnat de Auguste Renoir, un altul semnat de Jean Cocteau și o pictură pe lemn inscripționată Aurel Acasendrei. El a ascuns aceste bunuri și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 lei, într-un seif pe care i l-a dat în păstrare unei persoane apropiate, susțin procurorii anticorupție.

Citește și: DNA îl vrea pe Vâlcov după gratii, după ce a luat 2 milioane de euro șpagă. O parte din bani i-a luat în cimitir

Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Cum a început operațiunea seiful

În vara lui 2011, Darius Vâlcov i-a propus unui cunoscut să înființeze trei firme: una de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Pentru înființarea firmelor, Vâlcov i-a dat cunoscutului 1.500.000 de lei. Tot în acea vară, Vâlcov i-a cerut acestui cunoscut să păstreze în locuința sa un seif, la care aveau acces doar el și omul de afaceri Lucian Șușală.

De altfel, atunci când cei doi accesau seiful, nici o altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă. În 2015, Vâlcov a mutat seiful în comuna Osica de Sus, județul Olt.

În acest seif, s-au găsit bani pe care Vâlcov i-ar fi obținut din afacerile cu firme, pe care nu îi putea justifica.

Procurorii au arătat că, din 2011, Vâlcov a fost implicat în operațiunile derulate de mai multe societăți comerciale, fapte care sunt incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru. Firmele pe care le deținea și pe care le administra prin interpuși sunt: S.C. CONTIS COMPANY S.R.L – S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L.-, S.C. MILLENIUM TOPHOGRAFICA S.R.L.- Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, ENERO PROD S.R.L.- S.C. CITY HOTEL&LOUNGE S.R.L.

În ianuarie 2015, Lucian Șușală i-a propus unui om de afaceri, denunțător în acest caz, să cumpere hotelul City, situat în Slatina. În această întâlnire, Șușală i-a transmis că, în anii anteriori, au fost investiți aproximativ patru milioane de lei de societățile comerciale CAFMIN, PLUS CONFORT, BOGMAR și MKS, firme care apar și în dosarul de trafic de influență al lui Vâlcov. În urma propunerii, denunțătorul a hotărât să analizeze situația afacerii și a stabilit cu Șușală să devină mai întâi administrator, apoi acționar. Denunțătorul a descoperit mai multe nereguli la aceste firme, dar i s-a spus că se va discuta despre prețul pentru preluarea afacerii după realizarea formalităților. 

Motivul pentru care a fost contactat acest om de afaceri este că Șușală știa că omul de afaceri dispune de lichidități care ar fi putut justifica investițiile făcute de firmele CAFMIN, BOGMAR, MKS și PLUS CONFORT,  în mod nelegal, pentru că aceste societăți nu au facturat serviciile efectuate unei alte firme, SGV (240.000 lei).

Citește și: INTERCEPTĂRI. „Pulifricii” ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, cărau banii cu mașina la casele de schimb valutar. Mita totală: 2.000.000 euro

În consecință, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general referatul cauzei, pentru sesizarea Senatului. DNA cere aviz pentru continuarea urmăririi penale a lui Vâlcov, pentru efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de ministru și senator, precum și încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului.

DNA cere aviz pentru arestarea lui Vâlcov și pentru fapte săvârșite în calitate de primar. Vâlcov esre acuzat de trafic de influență, pentru că, în perioada când era edil al orașului Slatina, a primit 2 milioane de euro de la administratorul unei firme, pentru a-i facilita obținerea unor contracte de construcții. Cea mai mare parte a banilor i-a primit în mod direct, cu sacoșa, inclusiv în cimitir, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Citește și: UPDATE: Vâlcov și-a înaintat demisia, după intervenția lui Iohannis

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă