20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialPrietenul lui Ponta, mai presus de Constituศ›ie

Prietenul lui Ponta, mai presus de Constituศ›ie

Procurorii DNA pot cere arestarea preventivฤƒ a lui Darius Vâlcov, dar nu ศ™i a lui Dan ศ˜ova. Aceasta, datoritฤƒ votului de ieri din Senat ศ™i, mai ales, a modului în care el a fost interpretat, care nu doar cฤƒ ridicฤƒ semne de întrebare în ceea ce priveศ™te respectarea Legii fundamentale ศ™i a deciziilor Curศ›ii Constituศ›ionale, dar instituie ศ™i o dublฤƒ mฤƒsurฤƒ.

Cererea DNA de încuviinศ›are a reศ›inerii ศ™i arestฤƒrii preventive a senatorului PSD Dan ศ˜ova a primit 79 de voturi „pentru“, 67 „împotrivฤƒ“, iar cinci voturi au fost anulate. Promptฤƒ, conducerea Senatului a concluzionat cฤƒ solicitarea nu a întrunit votul majoritฤƒศ›ii, în condiศ›iile în care majoritatea este de 85 de senatori. Interpretarea ridicฤƒ serioase semne de întrebare atât din perspectiva modului în care Parlamentul respectฤƒ Constituศ›ia, cât ศ™i a instituirii unei duble mฤƒsuri, în condiศ›iile în care, în alte cazuri, cererile DNA au fost aprobate cu o majoritate simplฤƒ (jumฤƒtate plus unu din numฤƒrul aleศ™ilor prezenศ›i) ศ™i nu cu o majoritate absolutฤƒ (jumฤƒtate plus unu din numฤƒrul total al aleศ™ilor).

Haosul legislativ intenศ›ionat

Preศ™edintele Senatului, Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu, care a condus ศ™edinศ›a de ieri, ศ™i-a justificat interpretarea prin invocarea art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul senatorilor ศ™i deputaศ›ilor. Concret, este vorba de prevederea de la capitolul „Imunitatea parlamentarฤƒ“ potrivit cฤƒreia, în cazul cererilor de reศ›inere, arestare sau percheziศ›ie, „Camera hotฤƒrฤƒศ™te asupra cererii cu votul secret al majoritฤƒศ›ii membrilor sฤƒi“. Tฤƒriceanu a mai precizat cฤƒ alineatul respectiv nu a fost vreodatฤƒ contestat la Curtea Constituศ›ionalฤƒ, drept pentru care este în vigoare. În plus, prevederea este dublatฤƒ de un articol similar din Regulamentul Senatului.

Din interpretarea alineatului menศ›ionat, Tฤƒriceanu ศ™i juriศ™tii Parlamentului par sฤƒ fi omis, însฤƒ, un „detaliu“: atât Legea fundamentalฤƒ, cât ศ™i decizia Curศ›ii Constituศ›ionale nr. 990/2008 stabilesc o majoritate simplฤƒ, nu una absolutฤƒ. Mai precis, art. 76 alin. 2 din Constituศ›ie spune cฤƒ „legile ordinare ศ™i hotฤƒrârile (Camerelor Parlamentului – n.r.) se adoptฤƒ cu votul majoritฤƒศ›ii membrilor prezenศ›i din fiecare Camerฤƒ“. La rândul lor, judecฤƒtorii constituศ›ionali au precizat, la sesizarea din 2008, cฤƒ ศ™i cererile privind urmฤƒrirea penalฤƒ a foศ™tilor miniศ™tri se aprobฤƒ tot printr-o hotฤƒrâre a Senatului sau Camerei Deputaศ›ilor, drept pentru care se aplicฤƒ regula majoritฤƒศ›ii simple. Cu toate acestea, în cei ศ™apte ani scurศ™i de la decizia CCR, parlamentarii nu s-au gândit cฤƒ s-ar impune modificarea Statutului senatorilor ศ™i deputaศ›ilor pentru a pune art. 24 alin. 4 în acord cu prevederile Legii fundamentale. Ca ศ™i în alte cazuri, aleศ™ii par sฤƒ fi mers pe varianta legislaศ›iei confuze pentru a folosi anumite prevederi la momentul oportun.

Situaศ›ia va fi clarificatฤƒ de-abia acum, tot cu ajutorul Curศ›ii Constituศ›ionale, dupฤƒ ce PNL a anunศ›at cฤƒ va ataca atât hotฤƒrârea adoptatฤƒ ieri de Senat (de respingere a cererii DNA în cazul ศ˜ova), cât ศ™i Regulamentul Camerei Superioare.

Totuศ™i, chiar dacฤƒ decizia CCR va fi defavorabilฤƒ Senatului, ne putem aศ™tepta ca puterea sฤƒ nu renunศ›e prea uศ™or ศ™i sฤƒ caute portiศ›e de ocolire a hotฤƒrârii. Nu de alta, dar acelaศ™i Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu a ศ›inut, ieri, sฤƒ-ศ™i manifeste îndoiala cฤƒ o decizie a CCR poate fi aplicatฤƒ retroactiv.

Dubla mฤƒsurฤƒ

Spre deosebire de interpretarea de ieri, atât Senatul, cât ศ™i Camera Deputaศ›ilor au aprobat, în trecut, solicitฤƒri ale DNA cu majoritฤƒศ›i simple. Cel mai cunoscut caz este cel al Elenei Udrea, a cฤƒrei arestare preventivฤƒ a fost aprobatฤƒ cu 170 de voturi „pentru“ în condiศ›iile unei majoritฤƒศ›i absolute de 199 de voturi. Apoi, culmea ironiei, cererea procurorilor de arestare preventivฤƒ a deputatului PNL Theodor Nicolescu a fost aprobatฤƒ, chiar ieri, tot prin votul majoritฤƒศ›ii deputaศ›ilor prezenศ›i.

Principiul majoritฤƒศ›ii simple a fost aplicat de Senat nu mai departe de luna noiembrie 2014, în cazurile Ecaterina Andronescu ศ™i ศ˜erban Mihฤƒilescu, pentru care DNA ceruse începerea urmฤƒririi penale. Ba chiar au fost atunci ศ™i mai puศ›ine voturi decât ieri: 72 voturi „pentru“ la Andronescu ศ™i 77 de voturi „pentru“ la Mihฤƒilescu. Contextul (imediat dupฤƒ turul doi al prezidenศ›ialelor) sฤƒ fi fost atunci, oare, hotฤƒrâtor?

Val de critici de la ambasade

„Un principiu de bazฤƒ al democraลฃiei este faptul cฤƒ toลฃi oamenii sunt egali în faลฃa legii. Imunitatea parlamentarฤƒ nu trebuie folositฤƒ abuziv pentru a evita tragerea la rฤƒspundere a unor persoane“ este mesajul Ambasadei SUA, venit la scurt timp dupฤƒ votul din Senat în cazul ศ˜ova. Tot ieri, George Kent, coordonator principal al programelor anticorupศ›ie în cadrul Biroului pentru Europa ศ™i Eurasia de la Departamentul american de Stat, a subliniat cฤƒ „justiศ›ia trebuie sฤƒ poatฤƒ sฤƒ-ศ™i facฤƒ treaba în cazurile penale“.

Mesaj de îngrijorare a formulat, ieri, ศ™i Ambasada Marii Britanii, care a amintit „rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupศ›iei“. „Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental, ลŸi anume cฤƒ nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu“, au transmis oficialii britanici. Semnale similare au venit ศ™i de la Ambasada Olandei, ศ›arฤƒ care continuฤƒ sฤƒ se opunฤƒ intrฤƒrii României în spaศ›iul Schengen.

Mirul bate Constituศ›ia

În contextul ศ™edinศ›ei de ieri, meritฤƒ menศ›ionatฤƒ ศ™i poziศ›ia faศ›ฤƒ de Constituศ›ie a senatorului UNPR Florina Jipa. Întrebatฤƒ de jurnaliศ™ti de ce decizia Senatului nu respectฤƒ prevederile Legii fundamentale, aceasta a rฤƒspuns: „Mai lฤƒsaลฃi-mฤƒ cu Constituลฃia. Pฤƒi, dacฤƒ voi ลŸtiลฃi mai bine decât mine ce am vrut eu sฤƒ demonstrez astฤƒzi, nu mฤƒ mai întrebaลฃi“. De precizat cฤƒ senatorul UNPR a candidat, luna trecutฤƒ, pentru postul de judecฤƒtor la CCR, pe locul lฤƒsat liber de Toni Greblฤƒ.

Tot Jipa a fost, ieri, protagonista unui episod mai puศ›in obiศ™nuit în plenul Senatului: l-a uns cu mir pe Dan ศ˜ova. De unde se vede cฤƒ reศ›eta religioasฤƒ capฤƒtฤƒ tot mai mulศ›i adepศ›i în rândul aleศ™ilor atunci când sunt confruntaศ›i cu cereri din partea DNA.

În calitate de garant al respectฤƒrii Constituศ›iei ศ™i principiilor statului de drept, nu pot sฤƒ trec cu vederea faptul cฤƒ astฤƒzi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiศ›iei. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege.“

Este posibilฤƒ reluarea votului?

Contestaศ›ia PNL referitoare la votul în cazul ศ˜ova se va baza pe faptul cฤƒ Regulamentul Senatului, care prevede majoritate absolutฤƒ, nu poate prevala în faศ›a Constituศ›iei. Prim-vicepreศ™edintele PNL Teodor Atanasiu a precizat cฤƒ liberalii nu puteau contesta votul în plen, ลŸi a adฤƒugat cฤƒ „nu se poate contesta decizia luatฤƒ pe Regulament, ci Regulamentul, ca fiind neconstituลฃional“.

Ce se poate întâmpla mai departe, având în vedere cฤƒ este primul astfel de vot contestat la CCR? Un posibil scenariu ar fi reluarea votului, susศ›ine profesorul de drept constituศ›ional Ioan Stanomir. „Din punct de vedere principial, regulamentele Parlamentului nu pot fi valabile dacฤƒ nu respectฤƒ Constituศ›ia. CCR trebuie sฤƒ examineze articolul din Regulamentul Senatului ศ™i, dacฤƒ va fi dovedit neconstituศ›ional, procedura trebuie reluatฤƒ. CCR are deplina libertate sฤƒ clarifice, în motivare, cum vede aplicarea acestei decizii”, a declarat Stanomir, pentru „România liberฤƒ.“

Procedurฤƒ viciatฤƒ

O variantฤƒ similarฤƒ este acreditatฤƒ de surse din cadrul CCR. „Un text din statut sau din regulament nu se mai poate aplica, din moment ce nu este constituศ›ional. În Constituศ›ie se precizeazฤƒ clar cฤƒ hotฤƒrârile Senatului ศ™i Camerei se iau cu majoritatea celor prezenศ›i”, au afirmat sursele citate. În aceste condiศ›ii, CCR ar urma sฤƒ ia o decizie, dar ศ™i sฤƒ precizeze care sunt efectele acesteia. „În motivare, CCR ar urma sฤƒ indice ศ™i paศ™ii de urmat. O hotฤƒrâre în care nu am preciza paศ™ii de urmat nu ar avea nici o valoare. Din punctul meu de vedere, nu este vorba doar de reluarea votului în plen, ci a întregii proceduri, inclusiv în cadrul Comisiei juridice. Vorbim de o întreagฤƒ procedurฤƒ care a fost viciatฤƒ“, a afirmat sursa citatฤƒ.

Situaศ›ia în care s-a ajuns dupฤƒ votul din Senat ridicฤƒ semne de întrebare nu doar în privinศ›a eventualei soluศ›ii a CCR, ci ศ™i a timpului în care aceasta va intra în vigoare. În multe cazuri, CCR a programat o primฤƒ ศ™edinศ›ฤƒ în care analizeazฤƒ cererea ศ™i o altฤƒ ศ™edinศ›ฤƒ în care ia decizia. Amânarea pronunลฃฤƒrii nu va depฤƒลŸi, de regulฤƒ, 30 de zile, termen destul de generos. În momentul în care ia decizia, CCR emite doar un comunicat de presฤƒ având un alt termen de 30 de zile pentru redactarea motivฤƒrii – care reprezintฤƒ baza juridicฤƒ pe care Parlamentul este obligat sฤƒ o respecte. Cu alte cuvinte, un eventual verdict ศ™i mai ales motivarea pot deveni literฤƒ de lege chiar ศ™i în douฤƒ luni de zile. Or, arestarea este o mฤƒsurฤƒ care ar trebui sฤƒ opereze rapid, pentru a-l împiedica pe cel acuzat sฤƒ influenศ›eze cursul anchetei (sฤƒ discute cu martorii, sฤƒ distrugฤƒ probe, etc).

În mod ironic, hotârârile Parlamentului pot fi atacate la CCR în urma unui amendament propus, în urmฤƒ cu câศ›iva ani, chiar de Dan ศ˜ova, într-un moment în care PSD încerca sฤƒ blocheze o eventualฤƒ hotฤƒrâre de schimbare a lui Mircea Geoanฤƒ din fruntea Senatului, sprijinitฤƒ de PDL.

Vâlcov a fost reศ›inut, Nicolescu poate fi arestat

Fostul ministru al Finanลฃelor Darius Vâlcov a fost reลฃinut, ieri, de procurorii DNA, pentru 24 de ore, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenลฃฤƒ, dupฤƒ ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte cฤƒtre un om de afaceri. Anterior, cererea DNA privind încuviinลฃarea reลฃinerii ลŸi arestฤƒrii preventive a lui Vâlcov a fost aprobatฤƒ de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi „pentru“, 48 „împotrivฤƒ“, iar cinci voturi au fost anulate.

De altfel, Vâlcov le-a cerut ieri, în plen, colegilor senatori, sฤƒ dea un vot pozitiv pentru cererea privind arestarea sa. „Solicitarea mea este sฤƒ daลฃi un vot «da». Este o rugฤƒminte în plus, fiind ลŸi ziua mea, de a nu mฤƒ pune în situaลฃia de a-mi da demisia din funcลฃia de senator, pentru a veni în faลฃa instanลฃei“, a transmis Vâlcov în plenul Senatului.

Tot ieri, solicitarea DNA pentru încuviinลฃarea reลฃinerii ลŸi arestฤƒrii preventive a deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost aprobatฤƒ de Camera Deputaลฃilor, cu 174 voturi „pentru“ ลŸi 99 „împotrivฤƒ“, adicฤƒ majoritatea deputaศ›ilor prezenศ›i. Deputatul PNL este acuzat de luare de mitฤƒ ลŸi abuz în serviciu, în dosarul privind despฤƒgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. În intervenลฃia sa în plenul Camerei, Theodor Nicolescu a declarat cฤƒ nu le cere colegilor parlamentari sฤƒ voteze într-un anume fel, arฤƒtând cฤƒ mai important e ca Parlamentul „sฤƒ dea un vot aลŸa cum crede cฤƒ e drept”.

Regulament pentru penali, picat la vot

Camera Deputaลฃilor a respins, ieri, modificarea regulamentului propriu, care stabilea o serie de reguli privind imunitatea parlamentarฤƒ, declarate anterior neconstituศ›ionale. La vot s-au înregistrat 186 voturi „pentru“, 108 abลฃineri ลŸi 4 voturi „împotrivฤƒ“. Fiind vorba de o lege organicฤƒ, era nevoie însฤƒ de 198 de voturi favorabile. Acest vot a avut loc dupฤƒ ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentarฤƒ, eliminând faptul cฤƒ cererile de arestare preventivฤƒ, reลฃinere ลŸi percheziลฃie a deputatului trebuie sฤƒ cuprindฤƒ motive temeinice ศ™i concrete ลŸi introducând faptul cฤƒ aceste cereri trebuie motivate ”în fapt ลŸi în drept”.

Posibilitatea parlamentarilor de a decide în privinศ›a „motivelor concrete ศ™i temeinice” a generat controverse, pentru cฤƒ fusese respinsฤƒ în 2013, de cฤƒtre Curtea Constituศ›ionalฤƒ (CCR).

Regulamentul respins, ieri, mai prevedea ลŸi termene în cazul cererilor de începere a urmฤƒririi penale contra unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridicฤƒ trebuie sฤƒ prezinte Biroului Permanent în cinci zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor. De asemenea, documentul prevedea posibilitatea ca deputaศ›ii juriศ™ti sฤƒ solicite probe suplimentare ศ™i sฤƒ prelungeascฤƒ termenele, dar nu mai mult de 14 zile. O altฤƒ modificare care a cฤƒzut la vot spunea cฤƒ preลŸedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocฤƒrii acestuia la schimbarea majoritฤƒลฃii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Balena beluga, „spion” rus,ย ar fi fost ucisฤƒ cu focuri de armฤƒ

Beluga Hvaldimir, cunoscutฤƒ pentru speculaศ›iile legate de posibile activitฤƒศ›i de spionaj, a fost gฤƒsitฤƒ moartฤƒ la sfรขrศ™itul sฤƒptฤƒmรขnii trecute รฎn sud-vestul Norvegiei. Beluga ar...

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...

Arena Elevilor, cel mai mare eveniment de orientare รฎn carierฤƒ, are loc la Bucureศ™ti

100 de speakeri vor urca pe scena Circului Metropolitan pentru a susศ›ine un adevฤƒrat program inovator de consiliere ศ™i รฎndrumare vocaศ›ionalฤƒ destinat elevilor, menit...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ