0 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialZiua Mondială a Apei, sărbătorită la Stația de Producție a Apei Potabile...

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Stația de Producție a Apei Potabile Arcuda

Peste 400 de specii de plante și animale trăiesc în patrimoniul național conservat la Stația de Tratare și Producție a Apei Potabile Arcuda, conform rezultatelor unui studiu al biodiversității. Studiul a fost prezentat joi, în cadrul unui eveniment de celebrare a Zilei Mondiale a Apei, organizat de Apa Nova Bucureşti.

Diversitatea biologică din perimetrul stației Arcuda a fost inventariat și evaluat, în perioada 2012-2013, de un grup de şase specialişti de la facultățile de Biologie și Grădină Botanică a Universității din Bucureşti și a Universității „Al. I. Cuza“ din Iaşi, dar şi din cadrul Asociaţiei Grădinilor Botanice.

Rezultatele studiului au arătat că flora de la Arcuda este alcătuită din peste 350 de specii, iar fauna este formată din peste 100 de specii, dintre care unele sunt protejate.

Pe o suprafaţă de 136 de hectare, Arcuda adăposteşte galerii de salcie şi de plop, vegetaţie acvatică și higrofilă, pajişti întinse, plantaţii de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi, reptile şi amfibieni.

„Cercetările ştiinţifice promovate şi susţinute de Apa Nova București, în calitate de utilizator economic al Staţiei Arcuda, au permis cunoaşterea biodiversităţii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei şi au fundamentat activităţile necesare protecţiei şi conservării pe termen lung a patrimoniului natural existent“, a spus coordonatorul studiului, profesorul doctor Anca Sârbu.

Evenimentul a fost susţinut de Biroul Regional al Asociaţiei Internaţionale a Apei pentru Europa Centrală şi de Est.

Alte două stații de tratare și producție a apei potabile din Capitală sunt uzinele Crivina și Roşu. Spre deosebire de uzina Arcuda, care este alimentată cu apă din râul Dâmbovița, celelalte două stații sunt alimentate cu apă din râul Argeș. Uzina Crivina este singura la care apa este tratată și cu ozon.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială. Pe cine va susține în continuare

Ludovic Orban a declarat la dezbaterea candidaților pentru alegerile prezidențiale de la Digi 24 că se retrage din această cursă și că o va...

Pământul ar fi avut un inel similar ca cel al lui Saturn

O teorie științifică recentă sugerează că, în urmă cu aproximativ 466 de milioane de ani, în perioada Ordoviciană, Pământul ar fi avut un inel...
Ultima oră
Pe aceeași temă