O coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit militar în Yemen, pentru a-l susține pe președintele alungat din capitala țării de rebeli șiiți.
Peste 500 de persoane, printre care 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni în cel mai recent conflict armat din Orientul Mijlociu. Războiul din Yemen continuă să se agraveze, după ce și Pakistanul a anunțat că se va alătura Arabiei Saudite, care a declanșat săptămâna trecută operaţiunea „Furtuna Determinării“, în scopul „apărării Administraţiei legitime“ a preşedintelui yemenit Abd Rabbuh Mansour Hadi, alungat spre sud din capitala Sanaa de milițiile șiite huthi.
Situația este cu atât mai complexă cu cât, pe o parte, președintele exilat este susținut de SUA, iar analiștii internaționali bănuiesc că în spatele rebelilor se află Iranul. Avioane de vânătoare saudite au bombardat săptămâna trecută poziţii ale insurgenților, alături de aparate de luptă din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan. Pakistanul a anunțat sâmbătă că este „îngrijorat“ de înlăturarea de la putere a guvernului legitim yemenit şi intenţionează să se alăture coaliției conduse de Arabia Saudită, a declarat vineri premierul pakistanez Nawaz Sharif, relatează Gulf News.
De asemenea, agențiile de știri au anunțat că în Yemen ar fi ajuns trupe egiptene și au speculat cu privire la sosirea unor avioane rusești pe aeroportul din Sannaa. Conflictul are o miză importantă și din cauza faptului că în Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida şi ale grupului Statul Islamic, două reţele teroriste sunnite. Arabia Saudită, o ţară preponderent sunnită, acuză Iranul şiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susţinerea insurgenţilor şiiţi huthi. Consiliul de Securitate al ONU va examina o rezoluţie depusă de Rusia, care cere încetarea temporară a violenţelor, pentru a permite evacuarea cetăţenilor străini, iar Crucea Roşie a făcut, de asemenea, apel la un armistiţiu pentru a putea furniza ajutor medical, relatează BBC News Online. Pe lângă sutele de morți, alte aproximativ 1.700 de persoane au fost rănite și zeci de mii şi-au părăsit locuinţele, potrivit coordonatoarei operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de Associated Press. Mai multe țări au ajutat la evacuarea cetățenilor străini din Yemen, printre care și mai mulți români. Ministerul de Externe român a precizat, ieri, la solicitarea Mediafax, că este în curs de desfăşurare evacuarea a 5 români din Yemen, iar alţi 17 au fost evacuaţi în ultimul timp, în contextul escaladării conflictului violent din această ţară, care nu permite efectuarea de evacuări în siguranță.
Român răpit în Burkina Faso
Persoane înarmate au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, a anunţat compania de exploatare minieră Pan African Minerals, în cadrul căreia cetăţeanul român activa, relatează Reuters. Românul nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri. Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO) din Mali.