26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimari din Harghita, rămaşi fără bani în conturi. Care este motivul

Primari din Harghita, rămaşi fără bani în conturi. Care este motivul

Conturile mai multor primari şi viceprimari din judeţul Harghita au fost golite de persoane necunoscute, care i-au sunat sub pretextul că sunt procurori DIICOT şi au nevoie de numerele cardurilor bancare, pentru întocmirea unei baze de date, informează Mediafax.

 În ultimele zile mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale – primari și viceprimari din județ – au fost contactaţi de persoane necunoscute, care au spus că sunt procurori DIICOT şi care le-au solicitat elementele de identificare ale cardurilor bancare, date pe care le-au utilizat apoi pentru retragerea banilor aflaţi în conturile respective, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip.

Primarul comunei Sânmartin, Gergely András, unul dintre păgubiți, a povestit că a fost sunat înainte de Paștele catolic de o persoană care s-a prezentat ca fiind procuror DIICOT și care i-a solicitat numerele cardurilor bancare, pentru o bază de date pe care ar întocmi-o Parchetul, ca urmare a mai multor fraude comise la autorități publice.

„Era foarte hotărât, a zis că îi trebuie numerele de la conturile bancare pentru luarea în evidență, pentru că sunt cazuri de suspiciune în țară și că Procuratura completează o bază de date. În limbaj avea noțiunile specifice (magistraților – n.r.) și nu am avut nicio suspiciune că nu ar fi de la Procuratură”, a spus Gergely András.

Edilul a mai spus că persoana care l-a contactat telefonic „vorbea românește” și „avea dificutăți la pronunțarea și înțelegerea numelor maghiare”, solicitându-i primarului să își spună numele de mai multe ori, „ca să îl înțeleagă”.

Primarul din comuna Sânmartin a fost precaut și și-a transferat banii în alt cont, însă alți colegi ai săi au rămas fără niciun ban în cont.

„Nu am bani mulți, foarte puțini, dar imediat i-am transferat într-un alt cont, așa că nu a reușit să se atingă de ei, dar au fost colegi din alte părți (localități din județ – n.r.) de la care imediat a și sustras banii din conturi. De la noi, de la viceprimar a sustras cam 8.000 de lei”, a precizat Gergely András.

Primarii au povestit ce au pățit președintelui Consiliului Județean Harghita, care a trimis sms-uri către toți primarii din județ, dar și omologului său din județul Covasna, atenționându-i să nu dea nimănui elementele de identificare ale cardurilor bancare.

„Imediat am trimis un sms către toţi primarii şi viceprimarii din judeţul Harghita şi chiar şi colegului meu Tamás Sándor (președintele CJ Covasna – n.r.), să atenţioneze primarii şi viceprimarii din Covasna. Mie mi s-a părut ceva anormal ca cineva să ceară date de identificare ale contului bancar sau ale cardului de credit. Sper că foarte puţini să fi fost acei care au pierdut, pentru că ştiu că, din păcate, sunt colegi cărora în câteva minute deja le-au dispărut banii de pe cont. Sper ca Poliţia şi banca respectivă să-şi facă treaba şi aceşti oameni să primească înapoi banii, pentru că este vorba de cardul de salarii şi chiar dacă în această perioadă aleşii locali sunt văzuţi ca un fel de inamici, eu cred că familiile acestor oameni suferă. Ce m-a durut cel mai tare, este că s-a întâmplat cu ocazia Paştelui, când familia se reuneşte”, a explicat Borboly Csaba.

Președintele CJ Harghita a mai spus că primarii contactați de falsul procuror DIICOT i-au mai spus că acesta „vorbea foarte oficial şi cine nu era de acord să dea contul, era ameninţat că va fi chemat la Bucureşti, la audieri”.

„Am lăsat un mesaj pe Facebook şefilor de instituţii, de ONG-uri, tuturor celor care au număr de telefon afişat undeva, pe Internet, să fie foarte atenţi, pentru ca datele personale să nu fie folosite împotriva lor”, a spus Borboly.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la apariţia noului mod de operare, prin care autori, deocamdată necunoscuţi, fură bani din conturile unor persoane publice și asupra riscurilor de a fi păgubiţi în acest mod.

„Din punct de vedere procedural, conform legislaţiei în vigoare, nici procurorii şi nici alte organe de cercetare penală nu solicită astfel de date, indiferent de calitatea persoanelor ori de natura şi de stadiul cercetărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Harghita, Gheorghe Filip.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita, sub coordonarea procurorului DIICOT, fac cercetări pentru identificarea autorilor şi tragerii la răspundere penală a acestora, precum şi a recuperării prejudiciilor cauzate.

Cele mai citite

Crimă urmată de sinucidere într-o comună din județul Vâlcea

O crimă tragică a avut loc în localitatea Păușești-Măglași, județul Vâlcea, unde un bărbat de 39 de ani și-a ucis cu brutalitate cumnata. Incidentul...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă