-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportNouă precizare a Comisiei Juridice privind ridicarea imunității eurodeputatului Dan Nica

Nouă precizare a Comisiei Juridice privind ridicarea imunității eurodeputatului Dan Nica

Comisia Juridică a Camerei Deputaților vine, vineri, cu noi precizări privind răspunsul transmis europarlamentarilor, în ceea ce privește ridicarea imunității lui Dan Nica, la cererea DNA.

Astfel, Comisia Juridică precizează, într-un comunicat de presă, că foștii membri ai Guvernului pot fi urmăriți penal, pentru faptele săvârșite în calitatea lor de miniștri, numai după ce Camera Deputaţilor, Senatul sau Preşedintele României vor fi cerut urmărirea penală. Deputații juriști mai arată că aceste precizări nu sunt ”susceptibile să prejudicieze aplicarea articolul 9 din Protocolul 7 al TFUE, care poate fi implementat doar de către Parlamentul European”.

Clarificările Comisiei Juridice vin după ce punctul de vedere transmis cu privire la ridicarea imunității europarlamentarului Dan Nica ar fi fost ”excesiv politizat”.

Deși au trecut șase luni de când DNA a cerut Parlamentului European aprobarea pentru începerea urmăririi penale a lui Dan Nica, Comisia Juridică a PE a amânat, joi, votul, după ce, miercuri seară, PE ar fi primit un document de la Camera Deputaților, în care se arăta că europarlamentarii nu au competențe în privința imunității lui Dan Nica.

Citește și: Euroimunitatea lui Dan Nica, apărată de la București

În 2014, procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În 27 septembrie, vicepreşedintele PSD Dan Nica arăta, într-un comunicat, că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui şi că nu a deţinut şi nu deţine societăţi offshore.

Redăm comunicatul Comisiei Juridice:

”La solicitarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților și a comisiei JURI a Parlamentului European, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a formulat un punct de vedere privind practica, în plan național, a procedurii ridicării imunității unui actual sau fost membru al guvernului, pentru faptele săvârșite în calitate de ministru. Pentru o corectă și completă informare, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a prezentat dispozițiile legale și constituționale aplicabile în dreptul românesc și a invocat jurisprudența Curții Constituționale, pentru a răspunde solicitării transmise de comisia JURI a Parlamentului European.

În acest context, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a confirmat faptul că, în dreptul românesc, foștii membri ai guvernului pot fi urmăriți penal, pentru faptele săvârșite în calitatea lor de miniștri, numai după ce Camera Deputaţilor, Senatul sau Preşedintele României vor fi cerut urmărirea penală.

Citește și: UPDATE. Dan Nica, audiat în Comisia pentru Afaceri Juridice a PE

Precizările transmise de Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților nu sunt, sub nicio formă, susceptibile să prejudicieze aplicarea articolul 9 din Protocolul 7 al TFUE, care poate fi implementat doar de către Parlamentul European. De altfel, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a procedat la formularea unui răspuns care viza o solicitare expresă referitoare la practica juridică în materie de imunități din România.

Este regretabil faptul că, ulterior, opinia exprimată de Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a fost excesiv politizată, iar comentariile făcute pe seama ei nu au ținut cont nici de conținutul solicitării venite de la Parlamentul European, nici de conținutul scrisorii oficiale trimise Parlamentului European, și nici de obligația fiecărui oficial român de a veni în întâmpinarea solicitărilor partenerilor noștri în mod corect argumentat și fundamentat în baza documentelor oficiale.

Citește și: Portițe pentru salvarea lui Dan Nica?

Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților își exprimă încă o data regretul pentru informațiile defăimătoare apărute în spaţiul public cu privire la opinia sa din data de 15 aprilie 2015 și ține să-și reasigure partenerii europeni de întreaga deschidere pentru colaborare, în vederea clarificării unor teme de interes comun. Asigurăm, în acest context, că nu dorim în niciun fel să ne opunem sau să obstrucționăm demersurile legale inițiate de Parlamentul European și Parlamentul României în scopul înfăptuirii justiției”.

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă