23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCincinalul la reforme în cinci paragrafe

Cincinalul la reforme în cinci paragrafe

Sunt la Bruxelles, și e greva transportatorilor, și am de vorbit trei ore la Comisie, așa că o să fiu scurtă că o să imi ia două ore să ajung acolo pe jos. E doar un semnal privitor la consultările pe teme electorale și triumfalismul ușor, dar de netăgăduit, care se degajă din discuțiile de la Cotroceni, plus voturile majorității parlamentare. Are aerul că totul merge bine și ne facem planul la reforme. Peste vreun an, presimt că raportăm că s-a făcut reforma clasei politice și putem închide și acest capitol. Mai ușor, și pe rând:

1. Mult aplaudatul partid cu trei membri nu e calea de a deschide politica, de asta a fost adoptat fără probleme. Politica este despre agregare, nu despre desagregare. La ora asta deja s-au alocat bugetele la partidele mari de înscris partide diversioniste mici care să le înece pe alea alternative, încă dinainte de a apărea. Dacă partidele voiau în mod real să deschidă politica, atunci renunțau complet la pragul pentru consilii locale și județene, ceea ce ar fi permis multor oameni neînregimentați cu nptoritate locală să spargă cartelurile din aceste adunări de redistribuire informală și preferențială a resurselor publice.

2. Orice reformă care reduce reprezentativitatea e proastă, așa că nu am de ce să aplaud primarii într-un singur tur de scrutin sau alegerea indirectă a președintelui de Consiliu Județean. Dacă vrem s lovim în baronii locali calea nu e de a-I face mai puțin reprezentativi și mai departe de popor, dimpotrivă.

3. Orice reformă constituțională prin consensul unei majorități care își apără cu greu colegii să nu intre în pușcărie e una care nu ne trebuie. Lasă că ne descurcăm fără să schimbăm Constituția.

4. Partidele dacă vor să ne arate că s-au reformat să mai lase planul cincinal la legi care rămân pe hârtie și să își publice online cheltuielile, ca și bazele de date cu experții lor, pe domenii, ca să știm cine ne va guverna pe viitor. Vedeți un roster de experți ca exemplu pe siteul SAR. Nu sunt experții SAR, ci toți experții în politici publice care au publicat teze de masterat sau doctorat în domeniu care au vrut să se înscrie acolo (www.sar.org.ro). Vreau să văd asta și la liberali, și al social-democrați, sub titlul ”Antreprenori de succs în PNL” sau ”Profesori de success din PNL” sau ”Olimpicii PSD”, ați prins ideea.

5. În celebra chestiune cu reforma votului poate terminăm de informatizat evidența populației ca să nu mai aud oamenii politici bătând câmpii cu votul electronic când nu știm nici în țară câți votanți sunt, câți au computer și ce adrese au, ca să le trimitem softwareuld e vot securizat, când om avea unul. Care mai zice de vot electronic luați-I zece puncte , că ori nu știu ce vorbesc ori ne sfidează.

Puteți comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă