Inteligența copiilor poate fi influențată într-o bună măsură de către părinți, și în special de către mamă, prin controlarea unor factori simpli din programul zilnic, ca de exemplu alimentația, activitățile realizate și odihna.
1. Copiii trebuie convinși să mănânce pește
Specialiștii recomandă introducerea în meniul copilului a preparatelor din pește, a nucilor sau migdalelor în formă crudă, deoarece au un conținut bogat în Omega 3. Acești acizi nu sunt sintetizați în mod natural de organism și ajută la dezvoltarea celulelor nervoase.
2. Copiii trebuie să respecte un orar corect de somn
Somnul are un rol foarte important în dezvoltarea celulelor nervoase și a copilului în general. Lipsa de somn poate afecta anumite părți ale creierului, în special lobii frontali, care controlează abilitatea de a lua decizii, de a forma amintiri.
3. Copiii trebuie să înscriși la grădiniță cât mai devreme
Alături de alți copii de vârsta lui, într-un mediu în care este provocat să descopere și să învețe, copilul își va contura mult mai repede abilități precum socializarea sau învățarea și se va adapta cu o mai mare ușurință la viitoarea etapă – școala.
4. Copiii trebuie încurajați să participe la jocuri de lectură interactivă
Lectura interactivă, pe parcursul căreia copilul își poate imagina că este el însuși unul dintre personaje, este o bună modalitate de dezvoltare a vocabularului și a creativității, precum și de creștere a coeficientului de inteligență al copilului.
5. Copiii trebuie să fie crescuți într-un mediu benefic
Mediul în care un copil crește are o influență confirmată asupra comportamentului și conturarea abilităților celui mic și de aceea alegerea bonei și cunoașterea prieteniilor care petrec timpul liber cu copilul trebuie să fie priorități pentru părinți.
Informații din partea unei comunități de specialiști în pediatrie și psihologie se află pe platforma „Modelează copilăria” (www.modeleazacopilaria.ro). Părinții pot consulta informații și recomandări în ceea ce privește sănătatea, alimentația, îngrijirea, siguranța, psihologia, educația și distracția copiilor.