15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăTechIohannis: Propun politicienilor un pact de stabilitate și democrație

Iohannis: Propun politicienilor un pact de stabilitate și democrație

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidențiale, a anunțat, luni, că propune politicienilor români un pact de stabilitate și democrație.

Liderul PNL a susținut, într-o conferință de presă, că pactul pe care îl propune se adresează ”politicienilor și în special candidaților care vor fi înscriși în cursa prezidențială”.

El a prezentat documentul, pe care a precizat că îl va înainta partidelor și președintelui Traian Băsescu în cursul zilei de marți.

”Eu, Klaus Iohannis, pornind de la angajamentul nostru de a respecta și apăra principiile și valorile democratice, împotriva oricăror derapaje; având în vedere situaţia internaţională, care impune maxim de seriozitate și responsabilitate în acțiunea întregii clase politice; constatând cu îngrijorare degradarea continuă a mediului economic și social, pe fondul recesiunii economice, scăderii dramatice a investiţiilor şi a diminuării semnificative a puterii de cumpărare a cetăţenilor; respingând ferm asaltul împotriva instituţiilor democratice şi a statului de drept din partea actualei puteri prin demersuri precum: a. amnistia şi graţierea; b. modificarea abuzivă şi neconstituţională a legislaţiei electorale; c. legiferarea traseismului politic şi a mitei electorale, propun elaborarea şi asumarea Pactului Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie”, se arată în documentul prezentat de Iohannis.

Iohannis propune între obiectivele acestui pact ”respingerea Proiectului privind amnistierea şi graţierea care atârnă ca o piatră de moară de gâtul Parlamentului şi al statului de drept din România". "Societatea românească are nevoie de o garanţie asumată public de către toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale că nu vor acţiona pentru graţierea oamenilor politici, condamnați definitiv pentru acte de corupţie", adaugă el.

"Renunţarea la toate demersurile îndreptate în direcţia fraudării alegerilor şi a vicierii voinţei electoratului: OUG 45/2014 care facilitează turismul electoral şi votul multiplu, OUG 55 care favorizează traseismul politic, mita electorală şi şantajul împotriva primarilor şi consilierilor locali”, este un alt obiectiv menţionat de liderul PNL.

În plus, el propune ”renunţarea la alocarea banilor publici către comunităţi locale pe criterii politice și clientelare”, ”asigurarea funcționării normale și depolitizate a instituţiilor precum CNA, TVR, Curtea Constituţională, CSM, Curtea de Conturi, ASF, DGIPI” și ”organizarea de dezbateri naţionale la nivel parlamentar şi extraparlamentar pe teme de interes major: justiţie, stat de drept, politică energetică, educaţie, sănătate, politică externă, economie”.

Iohannis solicită ca Pactul Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie să fie asumat de către ”toţi actorii politici, conducători şi partide, instituţii (Preşedinţie, Guvern, Parlament, autorităţi locale), ca o expresie a voinţei de a respecta principiile democraţiei în competiţiile electorale şi în politică, în general”.

Președintele PNL a fost întrebat dacă pactul anunțat se așteaptă să fie semnat și de președintele Traian Băsescu.

”Eu trimit acest pact tuturor actorilor politici, ține de fiecare dacă îl semnează sau nu”, a răspuns Iohannis.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă