-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO. Sfaturi pentru părinți de la Irina Begu și Horia Tecău. Când...

FOTO. Sfaturi pentru părinți de la Irina Begu și Horia Tecău. Când câștigi primii bani din tenis

Irina Begu, una dintre eroinele României din Fed Cup, și Horia Tecău, cel mai bun jucător român de dublu din istorie, sunt la începutul sezonului de zgură din acest an. Turneul de la București le-a amintit celor doi de perioada junioratului.

Horia Tecău și Irina Begu au intrat, săptămâna aceasta, în linie dreaptă spre turneul de la Madrid. Înainte de următoarea lor destinație importantă, cei doi au făcut mai întâi un „popas” în cadrul turneului BRD Năstase-Țiriac Trophy, care s-a desfășurat săptămâna trecută. Cei doi au schimbat câteva mingi, cu viitorii campioni, din grupele de copii, cei pentru care le sunt drept idoli și modele în același timp.

“Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii ori de câte ori am ocazia. Aveam 3 ani și jumătate când am luat racheta în mână. Eram în Germania. La fel ca și acești copii aveam în mână o rachetă mult prea mare pentru mine. A fost o perioadă foarte frumoasă de care îmi amintesc cu drag”, a spus Irina, pentru România liberă.

“Cele mai vechi amintiri legate de tenis le am tot de la turneul acesta, când veneam de la Constanța să mă uit la meciuri. Încercam să fac poze cu jucătorii, să iau autografe… Am observat că mai mulți juniori tratează dublul cu mai multă seriozitate acum, asta și pentru că au modele. Așa era și la mine, când vedeam că Andrei Pavel era acolo sus, sau Ilie Năstase fusese număr 1 mondial…lucrurile astea te motivează”, a completat Horia Tecău.

Citește și Exclusiv. Interviu Begu vs Tecău: De la Melbourne la Paris, obiective de 2015 și Fed/Davis Cup

Însă pentru a-și ajunge idolii din urmă, micii tenismeni au nevoie de o susținere financiară consistentă, mai ales în perioada junioratului, atunci când fac trecerea spre nivelul profesionist. „Tenisul e un sport costisitor și atunci când vrei să-l faci de performanță trebuie să iei în calcul și anumite cheltuieli„, spune Irina.

În prezent atât Irina cât și alți jucători de tenis se antrenează, în București, la Centrul Național al Tenisului, la federație. Acolo au asigurat terenul de joc, însă pentru copii, de multe ori nici măcar acesta nu este gratuit. La început, copiii trebuie să demonstreze că au talent și să ajungă în topuri, la fiecare categorie de vârstă, pentru a avea unele beneficii din partea federației.

Tecău spune că în mare parte, cheltuielile sale, până la vârsta de 24 de ani, au fost acoperite de părinți și unii sponsori. „Federația ne-a ajutat cu terenul de antrenament, mingi. În rest toată investiția, cheltuielile pentru turnee, pentru antrenori, a fost proprie. Am cheltuit din propriul buzunar de când am început și până când am ajuns să câștig bani din tenis, pe la 24 de ani. Când am terminat în primii 90 la dublu pot spune că am terminat anul pe plus. Până atunci eram pe minus și mă susțineam din cheltuieli ale părinților și aveam niște sponsorii.”  

„Părinții trebuie să știe că e o investiție care merită. Dacă ești foarte bun poți atrage diverși sponsori, companii de investiții. Sunt mai multe căi pe care o poți lua cu tenisul, poți juca simplu, dublu, poți deveni un antrenor foarte bun, să faci un colegiu în America”, mai spune Horia.

Un alt exemplu de jucător român, care însă evoluează la simplu, acolo unde este în afara primilor 100 la dublu, iar o bună perioadă de timp a stat la pragul top 200, este Marius Copil. Cu toate că prinde cu greu tablourile principale în ATP 250, sportivul în vârstă de 24 ani a reușit să atragă un sponsor, o bancă din Vest, care îi asigură o parte din cheltuieli.

Pentru a ajunge să-și acopere singur cheltuielile, un jucător de tenis, la simplu, trebuie de regulă să urce în top 100 mondial. 

Citește și Marius Copil: „Vreau în turnee ATP 250, acolo este locul meu.” Ce probleme întâmpină la Challenger

Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă