Modalitatea de taxare a podului peste Dunăre, bacșișul pe nota de plată și controalele ANAF, precum şi o minisecţie de poliţie, pe care IJP Constanţa o înfiinţează pe perioada verii la Vama Veche, deschid anul acesta sezonul estival.
Cozile kilometrice la stația de taxare pe autostrada București-Constanța ar putea deveni istorie. Cel puțin asta au promis guvernanții pentru minivacanța de 1 Mai. Concret, din data de 30 aprilie ar trebui implementat un sistem modern de taxare la Fetești. Șoferii nu vor mai fi obligați să achite la barieră tariful de trecere a podului, ci vor avea mai multe variante: prin SMS transmis la un număr scurt; prin achitarea tarifului de trecere prin reţeaua de parteneri autorizaţi ai CNADNR; prin utilizarea cardului bancar, în urma configurării unui cont
într-un portal web şi printr-o aplicaţie pentru mobil puse la dispoziţie de CNADNR. Tariful va putea fi achitat fie în avans, fie până la ora 0.00 a zilei următoare, potrivit CNADNR. „Dacă nu venea 1 Mai, mai amânam, dar acum avem şi reglementarea pentru a putea da drumul sistemului inteligent“, a declarat premierul Victor Ponta. Acesta a mai spus că va testa sistemul, împreună cu ministrul Transporturilor, înainte de 1 Mai, pentru a fi sigur că funcționează.
Chelnerii, băgaţi în „legalitate“
O altă noutate a deschiderii sezonului estival este că bacșișul va fi plătit la vedere și va fi impozitat. Guvernul a emis recent o ordonanță de urgență prin care stabilește această măsură, care a fost cerută chiar de către industria ospitalității de pe litoral. „De la 1 Mai, dacă dorim să plătim bacșiș, vom face acest lucru legal, la vedere, pe nota de plată. Cu trei ani în urmă, când am lansat public pentru prima oară ideea legalizării bacșișului, industria nu era pregătită, și nici mediul politic nu a avut abordarea necesară“, a precizat Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România. Bacșișul va apărea distinct pe nota de plată și va fi impozitat cu 16%, nu și cu TVA sau CAS. Cerută și îmbrățișată de aproape toată industria din domeniu, măsura a fost crititată dur de deputatatul PNL de Constanța Mihai Tararache, care consideră că „Ponta aruncă în haos o întreagă industrie a turismului, cu câteva zile înainte de începerea sezonului turistic“.
Sperietoarea ANAF
Pentru investitorii de pe litoral se anunță încă o noutate, de data aceasta mai puțin plăcută. Surse guvernamentale spun că Direcția Generală Antifraudă Fiscală pregătește o acțiune de amploare pe litoral, de 1 Mai, și că vor fi luate la puricat restaurante, baruri, cluburi, hoteluri.
După ce au fost închise mai multe unități de alimentație publică, inclusiv în Constanța, proprietarii de afaceri au motive să fie speriați. Atât de speriați încât unul dintre ei, Sorin Mocianu, a propus chiar boicotarea sezonului estival – idee la care s-a renunțat repede. Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia, atrăgea atenția că „dacă un restaurant sau un hotel va fi închis în plin sezon pentru o lună, sigur apoi intră în faliment“. Oamenii nu au stat cu mâinile în sân și au obținut o serie de păsuiri din partea Ministerului Finanțelor. Prin ordonanța de urgență care legiferează bacșișul s-au adoptat și măsuri care privesc verificările Antifraudei. Astfel, s-a stabilit ca inițial să se emită un avertisment, urmat de amendă, dar și posibilitatea achitării a jumătate din cuantumul acesteia în 48 de ore. De asemenea, s-a ridicat pragul de la care se aplică amenzi: diferența în casă s-a majorat de la 100 la 300 de lei. Reamintim că în minivacanța de 1 Mai sunt așteptați pe litoral circa 35.000 de turiști, majoritatea în Mamaia și Vama Veche.
35.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc în weekendul de 1 mai.