4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialFranţa a găsit alt cumpărător pentru navele Mistral, cerute de ruşi. Despre...

Franţa a găsit alt cumpărător pentru navele Mistral, cerute de ruşi. Despre ce ţară e vorba

Forţele Navale ale Franţei ar fi “bucuroase” să vândă Chinei cele două nave portelicopter de tip Mistral, pregătite iniţial pentru Rusia.

O informaţie în acest sens este publicată de cotidianul Watch China Times. Infornaţia a fost oferită presei chineze cu prilejul vizitei în apele teritoriale ale Chinei a două nave de război franceze.

Dintre cele două nave franceze aflate în apele Chinei, una este portelicopterul Dixmude, care este chiar de tip Mistral. Aceasta este prima vizită în apele teritoriale chineze a unei asemenea nave militare. Portelicopterul Dxmude şi fregata Aconit se află acum în portul Shanghai şi vor rămâne în apele teritoriale chineze circa o săptămână.

Dixmude este cel mai nou portelicopter din clasa Mistral, construit de Franţa pentru propriile sale necesităţi militare, iar Aconit este o fregată din clasa La Fayette. 

Potrivit presei din China, Franţa ar prefera să livreze Chinei cele două nave Mistral deja aflate în execuţie, în loc să accepte din partea Chinei o comandă nouă în acest sens.

O asemenea decizie, dacă ar fi acceptată şi de China, ar elibera Franţa de povara celor două nave Mistral, comandate de Rusia, dar care nu mai pot fi livrate Rusiei din cauza sancţiunilor internaţionale la care e supus Kremlinul.

Contractul cu Rusia, aflat sub semnul întrebării, valorează 1,3 miliarde de dolari

Contractul dintre Franţa şi Rusia, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, a fost semnat în anul 2011.

Conform prevederilor iniţiale, primul portelicopter ar fi trebuit să fie livrat Rusiei, sub numele de Vladivostok, în noiembrie 2014, iar al doilea, Sevastopol, cel mai devreme în anul 2015.

După izbucnirea crizei din Ucraina şi după ce Rusia a ocupat Crimeea, Franţa a suspendat livrarea navei Vladivostok. Soarta celor două nave, construite conform cerinţelor militare ale Rusiei, a rămas neclară. Acum o lună, preşedintele Francois Hollande a confirmat că Franţa va fi obligată să restituie Rusiei banii primiţi pe cele două nave, dacă livrarea lor va fi anulată.

Alţi posibili cumpărători: Brazillia, Canada, Egiptul şi India

Franţa a încercat în ultimele luni să le găsească o utilizare viitoarelor nave. O variantă este ca ele să rămână în dotarea Forţelor Navale ale Franţei. O altă variantă este ca Franţa să găsească pentru ele un cumpărător – altul decât Rusia.

Printre ţările interesate s-ar număra Brazilia, Canada, China, Egiptul şi India – susţine presa chineză.

În replică, Rusia a ameninţat acum o lună că este capabilă să construiască nave portelicopter în şantierul său naval din Sankt Petersburg (Marea Baltică), dacă Franţa nu mai livrează navele tip Mistral.

Citeşte şi:  GALERIE FOTO. Cum pot arăta navele portelicopter construite de ruși

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vladimir Putin cere cooperarea Chinei în domeniul inteligenței artificiale

Exporturile de microcipuri către Rusia au fost suspendate de principalii producători globali Președintele rus Vladimir Putin a cerut Guvernului și Sberbank, principala instituție financiară care...

iPhone 17, schimbări majore? Ce ar putea introduce Apple

Apple ar putea introduce afișaje OLED cu înaltă rată de refresh pentru întreaga gamă iPhone 17, potrivit unui zvon de pe Weibo publicat de...

Nvidia domină sectorul AI: Investiții de 1 miliard de dolari în start-up-uri tehnologice în 2024

Nvidia și-a consolidat poziția de lider în industria AI, investind 1 miliard de dolari în preluarea și finanțarea a 50 de start-up-uri în 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă