Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 333 de milioane de lei (75 milioane euro) în emisiunea de obligaţiuni de 2,2 miliarde lei (500 milioane euro) lansată de Primăria Bucureşti, informează Mediafax.
„BERD a investi în emisiunea de obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei a Primăriei Bucureşti. Banca a fost extrem de activă în susţinerea dezvoltării pieţei de capital din România, investind în mai multe obligaţiuni în lei. Obligaţiunile emise de Primăria Bucureşti sunt văzute ca deschizătoare de drumuri, fiind primul program de obligaţiuni în lei al Primăriei şi prima listare a unor obligaţiuni municipale la Bursa de Valori Bucureşti”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.
Potrivit BERD, programul de obligaţiuni în lei atenuează riscurile valutare şi de devalorizare, prin trecerea de la finanţarea pe termen lung în valută la cea în lei.
În cadrul emisiunii, structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi respectiv 10 ani, BERD s-a concentrat pe susţinerea tranşelor cu maturităţi mai lungi, unde a anticipat că cererea va fi mai slabă.
Investiţia BERD corespunde Iniţiativei instituţiei de Dezvoltare a Pieţei Valutare Locale şi a Pieţei de Capital, pentru promovarea dezvoltării pieţelor de capital din ţările unde este prezentă.
Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat marţi primarul general Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucureşti.
Municipiul Bucureşti a încheiat săptămâna trecută plasarea şi decontarea ofertei de obligaţiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vândute către investitori instituţionali din Romania şi alte cinci ţări, precum şi către persoane care au achiziţionat obligaţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei.
Oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi respectiv 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiţi pe fiecare tranşă.
Circa 20% din investitori au fost străini şi 80% români. Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o băncile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investiţii, cu 27%, şi fonduri de pensii, cu 15%. De asemenea, au mai participat instituţii financiare internaţionale şi fonduri de asigurări.
Tranşa cu maturitate de trei ani are o dobândă fixă de 2,80%, cel mai avantajos preţ obţinut de vreo municipalitate din România la o operaţiune de acest fel. Tranşa cu maturitate de cinci ani are o dobândă fixă de 3,58%, cea cu maturitate de şapte ani are o dobândă fixă de 4,43%, iar tranşa cu maturitate de 10 ani, o dobândă fixă de 5,10%. Costul mediu este de 3,98%, în lei, faţă de 4,175% cât a fost emisiunea anterioară, când municipalitatea s-a împrumutat în euro.
Tranzacţia a fost intermediată de consorţiul condus de Raiffeisen Bank România, din care mai face parte BT Securities.
Programul de emisiuni de obligaţiuni este destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 şi scadentă anul acesta.
Prin emisiunile de obligaţiuni municipale, gradul de îndatorare al municipalităţii a scăzut de la 80% la 7,8% pentru 2015, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei poate să facă împrumuturi pentru alte proiecte.
Emisiunile de obligaţiuni municipale sunt tranzacţionate, începând de marţi, la Bursa de Valori Bucureşti.