3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialExclusiv RL. Armata testează noi tipuri de arme în poligonul Capu Midia

Exclusiv RL. Armata testează noi tipuri de arme în poligonul Capu Midia

Militarii din Brigada 1 Rachete Sol-Aer, care apără zona Bucureştiului, au început astăzi un exerciţiu cu trageri reale şi experimentale în poligonul Capu Midia (judeţul Constanţa).

“Trageri reale” înseamnă utilizarea de muniţie de război, de diferite tipuri. Asemenea exerciţii, cu trageri reale, sunt tot mai frecvente în ultimele luni în România, după izbucnirea crizei din Ucraina.

Pe de altă parte, expresia “trageri experimentale”, folosită de militari, înseamnă testarea unor tipuri noi de arme sau de procedee de luptă.

Brigada 1 Rachete „Nicolae Dăscălescu” este în subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA).

Potrivit SMFA, “exerciţiul tactic cu trageri de luptă ISTRIA I 2015 are ca scop perfecţionarea capacităţii de planificare şi conducerea acţiunilor de luptă, precum şi antrenarea personalului în executarea de trageri reale şi experimentale cu tehnica de rachete sol-aer din dotare”.

În ultimii ani, în România s-au realizat trageri experimentale pentru testarea rachetelor antigrindină – cu destinaţie civilă, sau pentru testarea elementelor de distrugere prin telecomandă a rachetelor sol – aer care şi-au ratat ţinta.

De asemenea, Forţele Terestre Române au executat trageri experimentale cu rachete tip Extra, de fabricaţie israeliană,  lansate din instalaţii româneşti LAROM.

Citeşte şi:  Conducerea Armatei verifică apărarea antiaeriană a Capitalei

Exerciţiul Istria I 2015 se desfăşoară în perioada 11 – 29 mai 2015. Reprezentanţi ai MApN ne-au precizat că, dacă dorim detalii oficiale despre tragerile experimentale din aceste zile, trebuie să trimitem o cerere oficială în scris. Pe de altă parte, neoficial, ni s-a sugerat să renunţăm la o asemenea cerere, întrucât nu ni se va spune nimic în plus.

Exerciţiul din aceste zile este planificat şi pregătit încă din anul 2014 şi este inclus în planul cu principalele activităţi ale Statului Major al Forţelor Aeriene pe anul 2015. Noutatea acestui exerciţiu sunt tragerile experimentale, care se execută destul de rar şi pot avea un grad mai mare de pericol pentru militarii care participă la ele.

De exemplu, în anul 2012, un muncitor a fost rănit în timpul unui exerciţiu cu trageri experimentale în poligonul Hărman (judeţul Braşov). La acel exerciţiu se testa un nou tip de muniţie de artilerie, iar pe parcursul testelor un proiectil a explodat înainte de lansare.

Poligonul Capu Midia, unde se realizează tragerile reale şi experimentale din aceste zile, permite exerciţii cu rachete sol –aer, artilerie antiaeriană şi mitraliere antiaeriene. Rachetele sol – aer sunt lansate spre largul Mării Negre, la distanţa de până la 50 de kilometri, iar ţintele sunt reprezentate de rachete – ţintă sau de avioane fără pilot.

Brigada 1 Rachete Sol – Aer, care se antrenează acum în poligon, are în dotare atât armament de provenienţă sovietică, cât şi occidentală. Cele mai noi sisteme din dotarea acesteia sunt lansatoarele de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk PIP III R. Ele pot asigura apărarea aeriană cu baza la sol împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, împotriva rachetelor de croazieră şi a altor echipamente de zbor ce evoluează la înălţimi mici şi medii.

Citeşte şi: Transilvania continuă să fie apărată cu rachete ruseşti

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă