Șapte hectare de pădure din Rezervația Naturală Râul Tur, din Satu Mare, au fost tăiate, în decembrie 2014, arată o înregistrare dată publicității de organizația de mediu Agent Green.
Ecologiștii acuză Ocolul Silvic Livada că a tăiat la ras fără să aibă aviz pentru tăierea acestor arbori. Era o pădure mixtă de aproximativ 100 de ani, compusă din stejar, fag și carpen, importantă pentru biodiversitatea ariei protejate.
Confruntat de organizația de mediu, șeful Ocolului Silvic, Cristian Pop, a negat că ar fi vorba de o tăiere rasă (tăierea în totalitate a arborilor).
”Șef Ocol Silvic: Nu este o tăiere rasă.
Gabriel Păun, ONG: Vin de acolo, am văzut cum arată. Este marcat perimetrul cu dungă albastră, care indică tăierea rasă.
Șef Ocol Silvic: Vorbim de o tăiere publică, definitivă … aceeași specie, același tip fundamental de pădure … deci se merge în continuare cu specia principală de bază care a fost acolo.
(…)
Gabriel Păun, ONG: Și care din specii deranja?
Șef Ocol Silvic: Nu deranja absolut nici una. Se închide ciclul de producție. Pădurea are vârsta de exploatare, are 120 de ani, începe un ciclu de producție. ”
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Taieri rase ilegale in Rezervatia Naturala Raul Tur
VIDEOROMSILVA este Dumnezeul padurilor, inclusiv al ariilor naturale protejate, cu drepturi deplineCristian Pop, seful ocolului silvic Livada din judetul Satu Mare a dat liber la taieri rase in rezervatia naturala Raul Tur fara sa ceara avizul custodelui ariei protejate. Conform legii fapta este ilegala si cercetata acum penal.Cu toate acestea domnul Pop ramane convins ca a procedat corect avand in vedere ca habitatele naturale au fost create de ROMSILVA si nu de mama natura.Astfel, un sef de ocol, ridica silvicultorii la rangul de Dumnezeu, creator al naturii si cu drept de distrugere a acesteia.
Posted by Agent Green on 12 Mai 2015
În conformitate cu OUG 57/2007 privind administrarea ariilor protejate, această faptă este infracțiune. Organizația, în calitate de custode al ariei protejate, a depus o sesizare penală la Parchet, iar cercetarea penală este în curs.
În Rezervația Râul Tur se găsesc 65 de specii vulnerabile, protejate la nivel local și european.
Citește și: Afacerea Schweighofer: Întâlniri subterane care pun în pericol pădurile ţării
În acest weekend, mii de oameni din toată țara au ieșit în stradă, cerând autorităților să oprească tăierile ilegale de păduri. Atunci, președintele Klaus Iohannis a promis că această temă va fi discutată în ședința CSAT, iar Guvernul a înaintat un raport pe acest subiect șefei DNA.
Subiectul defrișărilor ilegale a revenit puternic în atenția opiniei publice după apariția unui film din care reieșea că cel mai mare prelucrător din industria lemnului, Holzindustrie Schweighofer, a fost de acord să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Ulterior, Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer.
Totodată, România liberă a dezvăluit cum președintele Holzindustrie Schweighofer a venit de două ori în România, anul trecut, pentru a se întâlni cu premirul Ponta. Scopul întâlnirilor solicitate și obținute de afaceristul austriac ar fi fost să obțină schimbarea proiectului de Cod Silvic, în așa fel încât societatea acestuia să aibă drept de preemțiune la achiziționarea buștenilor, așa cum a avut din 2003 până în 2013, grație unui contract pe 10 ani încheiat cu reprezentanții Guvernului Năstase. În această perioadă, firma lui Schweighofer a avut profituri de sute de milioane de euro.
Citește și: VIDEO. Lemn furat din pădurile României, exportat în UE și America