17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalCum trฤƒia omul acum 6.000 de ani

Cum trฤƒia omul acum 6.000 de ani

Muzeul Naลฃional de Istorie a României (MNIR) vฤƒ invitฤƒ la expoziลฃia temporarฤƒ de arheologie interactivฤƒ ลŸi exploratorie „Radiografia unei lumi dispฤƒrute“, care dezvฤƒluie publicului istoricul unuia dintre cele mai vechi ลŸantiere arheologice din România, situl de la Sultana – Malu RoลŸu.

Expoziลฃia prezintฤƒ descoperirile realizate de-a lungul timpului în situl de la Sultana – Malu RoลŸu ลŸi rezultatele proiectului “Arhitecturฤƒ & Arheologie Experimentalฤƒ (2010-2014)”, pentru a face cunoscutฤƒ comunitatea eneoliticฤƒ ce a existat la Sultana în urmฤƒ cu 6.000 de ani.

Acum 6.000 de ani, în zona Olteniลฃa a României, în localitatea Sultana – Malul RoลŸu, înflorea civilizaลฃia Gumelniลฃa, una dintre cele mai înfloritoare din acele timpuri. Având la îndemânฤƒ unelte preistorice, locuitorii de atunci se luptau cu vicisitudinile naturii, cu încercฤƒrile de a-ลŸi dobândi hrana cu orice preลฃ, cu bolile care îi rฤƒpuneau la vârste foarte fragede. Vizitatorilor Muzeului Naศ›ional de Istorie al României li se propune, aลŸadar, o interacลฃiune cu acea lume, ale cฤƒrei rฤƒdฤƒcini s-au pierdut în negura timpului, o întâlnire cu o istorie nescrisฤƒ.

Între omul de acum 6.000 de ani ศ™i cel de acum existฤƒ o singurฤƒ asemฤƒnare: lupta pentru supravieศ›uire. Desigur, cu alte mijloace ลŸi în cu totul alt context, omul modern, ca ศ™i cel din urmฤƒ cu ศ™ase milenii, munceศ™te din greu pentru a-ศ™i asigura hrana lui ศ™i a familiei ศ™i face totul pentru a rฤƒmâne în viaศ›ฤƒ. Ca ศ™i atunci, ศ™i în zilele noastre capacitatea de adaptare la mediu ศ™i legea celui mai puternic înving.

Potrivit MNIR, Gumelniลฃa este o culturฤƒ fascinantฤƒ, înลฃesatฤƒ de ritualuri surprinzฤƒtoare, care i-a condus pe curatori cฤƒtre conceptul general al expoziลฃiei, radiografia. Întreaga expoziลฃie se bazeazฤƒ pe interacลฃiunea dintre poveste, spaลฃiu ลŸi oameni, permiลฃând vizitatorului sฤƒ cฤƒlฤƒtoreascฤƒ în trecut printr-o experienลฃฤƒ multisenzorialฤƒ, pentru a afla ลŸi a înลฃelege ritualurile ลŸi obiceiurile celor care aparลฃineau culturii Gumelniลฃa. Situl se aflฤƒ pe Valea MostiลŸtei, fiind prima aลŸezare de tip tell cercetatฤƒ în mod ลŸtiinลฃific încฤƒ din anul 1923. Descoperirile excepลฃionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de cฤƒtre arheologii muzeului, precum ลŸi rezultatele proiectului Arhitecturฤƒ & Arheologie Experimentalฤƒ (2010-2014) vor fi integrate în aceastฤƒ expoziศ›ie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunitฤƒศ›ilor umane de acum 6.000 de ani ศ™i a modului de viaศ›ฤƒ de atunci.

Proiectul expoziลฃional este structurat pe trei paliere: istoriografic (biografic) – care prezintฤƒ istoricul ลŸantierului arheologic de la Sultana – Malu RoลŸu, dar ลŸi al oamenilor care au fฤƒcut descoperiri, autorii acelor fapte „necunoscute”; arheologic pluri- ศ™i interdisciplinar – care ilustreazฤƒ descoperirile arheologice excepลฃionale realizate de-a lungul timpului în situl de la Sultana: locuinลฃe, morminte, podoabe, vase ลŸi unelte specifice comunitฤƒลฃilor preistorice ce le-au utilizat – ศ™i experimental, în care sunt prezentate câteva dintre rezultatele proiectului ”Arhitecturฤƒ&Arheologie Experimentalฤƒ” (2010-2014). 

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ