25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAtac sângeros asupra militarilor NATO din Kabul: Un general american a fost...

Atac sângeros asupra militarilor NATO din Kabul: Un general american a fost ucis

Un general american a fost ucis şi alţi 15 răniţi, după ce un ofiţer afgan a deschis focul marţi asupra militarilor NATO la o academie militară din apropiere de Kabul, informează Mediafax.

Pentagonul a confirmat moartea unui general american în atac, fără a dezvălui identitatea acestuia.

"Atacul va face obiectul unei anchete a armatei afgane şi a NATO", a precizat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Alţi 15 militari, americani şi germani, au fost răniţi în atac. Unii dintre militarii răniţi sunt în stare gravă, deoarece atacatorul se afla în imediata apropiere a victimelor atunci când a deschis focul.

Autorităţile germane au informat că un general german se află în rândul răniţilor.

Autorităţile afgane de la Kabul au anunţat la rândul lor că trei militari afgani au fost răniţi.

Atacul a avut loc în incinta Afghan National Army Officers Academy (ANAOA), care instruieşte ofiţerii armatei afgane cu sprijinul consilierilor din forţa NATO originari din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia şi Danemarca.

Armata britanică i-a ajutat pe afgani să înfiinţeze această academie după modelul academiei militare Sandhurst, din Marea Britanie.

"O anchetă este în curs, dar se pare că un ofiţer al armatei afgane a deschis focul. Trei dintre soldaţii noştri au fost răniţi şi există de asemenea victime de partea NATO", a declarat anterior generalul Mohammed Afzal Aman, şeful operaţiunilor din cadrul Ministerului afgan al Apărării.

"Putem confirma că un incident în care au fost implicate forţe afgane şi ale NATO s-a produs la Camp Qargha", situată la sud de capitala afgană, a confirmat într-un comunicat Forţa Internaţională a NATO în Afganistan (ISAF).

"Tabăra, cunoscută ca Academia militară din Kabul, este gestionată de forţele afgane", a precizat ISAF.

Ministerul britanic al Apărării a informat la scurt timp după atac că anchetează acest incident.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, Mohammad Zahir Azimi, a precizat pe Twitter că un "terorist purtând uniformă afgană a deschis focul asupra unor ofiţeri ai armatei afgane şi a colegilor lor străini, rănind mai multe persoane".

"Ministerul Apărării condamnă ferm acest atac. Agresorul a fost ucis de armata afgană", a adăugat acesta.

Mai multe atacuri mortale comise de soldaţi sau poliţişti afgani împotriva militarilor NATO, care îi instruiesc de la înlăturarea regimului taliban la sfârşitul lui 2001, au avut loc în ultimii ani. Acestea au fost mai rare în ultimele luni.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă