Parchetul a declanșat o anchetă de amploare, care vizează 145 de foști și actuali deputați. Denunțul a fost depus de un coleg deputat, MERKA Adrian Miroslav, de la minorități, judecat pentru conflict de interese. Printre cei denunțați sunt: Mădălin Voicu (PSD), Eugen Bejinariu (PSD), Mihăiță Calimente (PNL) și Cristina Pocora (PNL). Ancheta nu-i vizează și pe senatori.
De asemenea, lista nu-i cuprinde nici pe parlamentarii care au obținut pentru sine sau pentru altul contracte pe bani publici, infracțiune încadrată tot la conflict de interese, ca spre exemplu VICTOR PONTA.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit denunțul de la o instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care judeca un deputat pentru conflict de interese deoarece și-a angajat o rudă la cabinetul de parlamentar.
Revoltat că nu toți colegii săi sunt inculpați și judecați, deputatul a depus la instanța Înaltei Curți o listă completă, cu 145 de deputați, listă ce provenea de la Camera Deputaților, cu numele colegilor din legislaturile 2004-2008 și 2008-2012, care și-au angajat rudele la cabinetele de parlamentar, dar care nu erau acuzați de conflict de interese, spun surse PSD.
Pe listă, cei mai mulți dintre deputați sunt din PSD, urmați de cei din PNL, PDL, PRM ( în legislatura 2004-2008), UNPR, UDMR, PC, minorități. Unii dintre deputați apar cu rude angajate în ambele legislaturi, spun sursele noastre.
Magistrații de la ÎCCJ, potrivit procedurii, au trimis documentele la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmarire penală și criminalistică lista -, pentru a se face cercetări.
Procurorii trebuie să se grăbească să înceapă urmărirea penală "in rem" ( pentru faptă), deoarece în scurt timp, în unele cazuri ( respectiv, pentru cei din legislatura 2004-2008), intervine termenul de prescripție.
Ancheta NU-i vizează și pe senatori. NU se știe câți senatori se pot afla în aceeași situație cu deputații-denunțați deoarece nici un senator judecat pentru conflict de interese nu a depus denunț.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut oficial Camerei Deputaților documentele cu privire la cei 145 de deputaţi denunțați pentru a face verificări privind angajarea unor rude la cabinetele parlamentare.
Sursele României Libere spun că pentru unii dintre ei s-a început deja urmărirea penală, în urma sesizării Agenției Naționale de Integritate. Întrebarea care se pune este: de ce Camera Deputaților, dacă tot deținea aceste liste, NU le-a trimis la ANI? Cine a acoperit infracțiunile? Potrivit legii, și funcționarii de la Camera Deputaților care au ascuns listele sunt pasibili de pedeapsa penală.
Ca și cei de la Senat, de unde încă nu au apărut liste cu cei aflați în conflict de interese. Cel mai probabil, și la Senat s-a făcut o astfel de centralizare.
Potrivit Codului Penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".