Slovaca Marta Ziakova, argentinianul Rafael Grossi, românul Cornel Feruţă şi burkinezul Lassina Zerbo şi-au prezentat în faţa guvernatorilor viziunile şi strategiile pentru acest organism, al cărui director general anterior, japonezul Yukiya Amano, a decedat pe 18 iulie la 72 de ani.
Pentru prima oară în istoria AIEA, o parte dintre prezentări au fost retransmise public via internet.
Feruţă, directorul general interimar al AIEA, s-a prezentat drept candidatul continuităţii cu scopul de a facilita tehnologia nucleară tuturor celor 171 de ţări membre. El a spus că va pune mereu accentul pe aplicaţiile civile ale tehnologiei atomice, atât în domeniul sănătăţii umane, precum lupta împotriva cancerului, cât şi al sănătăţii animale sau în domeniul agriculturii.
Rafael Grossi, actualul ambasador al Argentinei în Austria şi director adjunct al AIEA între 2009 şi 2013, a subliniat în prezentarea sa importanţa de a îmbunătăţi transparenţa şi comunicarea externă a AIEA pentru a câştiga încrederea oamenilor.
În ce priveşte proliferarea nucleară, candidatul sud-american a precizat că AIEA este „garantul credibil” pentru a verifica îndeplinirea convenţiilor internaţionale. În acest sens, el a reamintit numărul tot mai mare de instalaţii nucleare care sporesc potenţialul pericol al proliferării şi care trebuie descurajate de AIEA, cu acelaşi buget.
La rândul său, burkinezul Lassina Zerbo a precizat că omenirea se confruntă în prezent cu cele două ameninţări existenţiale: schimbările climatice şi armele nucleare.
În acest sens, el a subliniat importanţa AIEA ca organism nu politic, ci tehnic, care să vegheze asupra securităţii planetei în probleme nucleare. Într-o aluzie la provenienţa sa dintr-o ţară în dezvoltare, Zerbo şi-a expus viziunea de „a întări şi a extinde” cooperarea tehnică a AIEA cu aceste ţări. În calitatea sa de actual secretar executiv al Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT), Zerbo a cerut membrilor consiliului să aleagă „un candidat experimentat”.
Slovaca Marta Ziakova, responsabila acestei agenţii în ţara sa, şi-a plasat candidatura sub sloganul „un organism pentru toţi” şi a subliniat importanţa de a se ajunge la o mai mare paritate între bărbaţi şi femei în cadrul angajaţilor AIEA.
După prezentarea candidaturilor, preşedinta Consiliului Guvernatorilor, ambasadoarea Suediei, Mikaela Kumlin Granit, şi-a exprimat speranţa de a putea menţine obiectivul alegerii unui înlocuitor pentru Yukiya Amano în luna octombrie, pentru ca noul director general să-şi asume mandatul în ianuarie 2020.
Pentru a fi ales, noul director general al AIEA, are nevoie de două treimi din voturile celor 35 de ţări membre ale Consiliului Guvernatorilor.