După declarațiile jignitoare făcute la adresa românilor din afara granițelor, cu exact două zile înaintea votului la moțiunea de cenzură construită tocmai pe tema diasporei, Ioan Rus a plecat din Guvern.
La aproape un an de la depunerea jurământului ca ministru al Transporturilor, Rus și-a asociat numele, definitiv, nu cu vreun număr de kilometri de autostradă construiți, ci cu insulta pe care a adus-o diasporei miercuri seara, la postul Digi 24: „România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă.“
Explicații inutile și semne de întrebare
În prima fază, Rus a spus că va demisiona doar dacă situația o impune și a arătat că are de finalizat procedurile legate de Master Planul pentru transport. Mai mult, social-democratul a încercat să explice că declarația a fost făcută „în sens pozitiv“, în ideea că Master Planul gândit de el va oferi la „o jumătate de milion sau la un milion de români“ locuri de muncă în România. „Declarația mea era strict în sensul de a crea posibilitatea ca românii care lucrează în diverse colțuri ale lumii să se poată întoarce acasă. Acesta era sensul, dacă cineva a perceput altfel, îmi cer scuze. Dumneavoastră scoateți din context, nu acesta era sensul declarației mele, sensul declarației mele era unul pozitiv, fără nici o îndoială“, a explicat Rus la B1 TV.
Explicația cum că ar fi vorba doar de o exprimare nefericită ar fi plauzibilă dacă Rus nu ar activa de peste 20 de ani în politică și l-am putea bănui că nu are experiența declarațiilor publice. Cum varianta nu stă în picioare, rămâne întrebarea: de ce a vrut Rus să lovească în Guvernul Ponta fix înainte de votul la moțiunea de cenzură pe tema diasporei? Evident, episodul a fost – și va fi în continuare – exploatat la maximum de opoziție. „E o sfidare la adresa celor care nu au avut o șansă de reușită în țara aceasta din cauza unora ca Iliescu, ca Adrian Năstase, ca Victor Ponta. Ioan Rus a adus cea mai bună dovadă că acest Guvern trebuie să cadă“, a fost unul din comentariile liderilor PNL (Raluca Turcan, într-un comunicat de presă).
Antecedentele PSD și ale aliaților
Înaintea lui Rus, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că românii din diaspora „sunt capabili să își vândă votul pe un mic și o bere“ (ianuarie 2015).
Declarații dure la adresa românilor din străinătate au curs dinspre PSD și în 2012, în contextul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Supărați că au pierdut prezidențialele din 2009 pe votul românilor din străinătate, social-democrații discutau, în 2012, dacă mai este cazul ca diaspora să voteze.
Cât despre alegerile prezidențiale din 2009, Adrian Năstase susținea atunci: „Cei care au plecat de mulți ani din țară, chiar dacă citesc presa și sunt informați, nu au contact direct cu realitatea. Nu sunt afectați, direct, de reglementări, de taxe și impozite, chiar și de o viziune sau alta asupra viitorului – în sănătate, educație, etc. Prin urmare, votul lor ar trebui să aibă o greutate mai mică“.