5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialBCE nu va lăsa băncile din Grecia să intre în colaps

BCE nu va lăsa băncile din Grecia să intre în colaps

Banca Centrală Europeană nu va permite un colaps al creditorilor eleni deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate și alte bănci europene, a declarat ministrul de stat grec Alekos Flabouraris.

‘BCE nu va lăsa băncile din Grecia să intre în colaps. Ei știu că dacă sistemul bancar elen se prăbușește, va exista un efect de domino’, a afirmat oficialul elen la postul de televiziune Mega, potrivit Agerpres.

Vineri, Banca Centrală Europeană a majorat din nou plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Săptămâna aceasta, BCE a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar săptămâna trecută, cu 2,3 miliarde de euro.

Conform agenției elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanțarea de urgență pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

‘Majorarea ELA a fost aprobată, toți membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene se așteaptă la evoluții pozitive după summitul de luni’, când Eurogrupul va analiza situația Greciei, susțin sursele.

Instituția de la Frankfurt a majorat finanțarea de urgență pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice și juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluții au forțat instituțiile financiare elene să devină dependente de finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Oficialii BCE și-au exprimat îngrijorarea că băncile elene vor putea luni să-și deschidă sucursalele, susțin sursele. Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuțiilor cu creditorii. Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenții greci începând de luni și până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populației și companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile grecești la finele lunii aprilie.

Joi, reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro dedicată Greciei s-a încheiat fără niciun rezultat. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, l-a întrebat pe Benoit Coeure, membru al Consiliul guvernatorilor BCE, dacă băncile elene vor reuși să-și deschidă vineri sucursalele. Coeure a răspuns: ‘Mâine, da. Luni, nu știu’.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Cele mai citite

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, mesaj de îngrijorare cu privire la ascensiunea lui Călin Georgescu

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a transmis un mesaj de îngrijorare cu privire la ascensiunea lui Călin Georgescu în...

Un înalt oficial NATO cere liderilor să se pregătească pentru un scenariu de război

Un oficial NATO de rang înalt a subliniat, luni, importanța pregătirii companiilor pentru un posibil scenariu de război, cerându-le să își adapteze liniile de...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă