Pentru ardeleni, litoralul Mării Negre este tot mai mult eclipsat de stațiunile termale din nordul Ungariei. Este vorba de Triunghiul de Aur, care include Sosto, stațiunea de lângă orașul Nyiregyhaza, Debreczen și Hajduszoboszlo.
Cele trei stațiuni au renăscut cu ajutorul banilor europeni. Maghiarii au știut mult mai bine decât autoritățile locale din Băile Felix, Băile Herculane sau Marghita să pună în valoare potențialul uriaș al apelor termale pe care le împart România și Ungaria. Mai mult, cele trei stațiuni din Ungaria de Nord au pus la punct o strategie inteligentă de promovare. În loc să concureze unele cu altele, ele se promovează în comun și au dezvoltat servicii turistice care se completează reciproc.
Dacă Hajduszoboszlo este, prin excelență, o stațiune mai liniștită, destinată familiilor care vor să se relaxeze, Debreczen are o importantă componentă de turism de business și de shopping, iar băile de la Sosto – Nyiregyhaza sunt destinate tinerilor care vor să se distreze până târziu în noapte. Prețurile mici, lipsa manelelor și a teraselor zgomotoase, dar și atitudinea prietenoasă a localnicilor, care se străduiesc să comunice în limba română cu oaspeții de peste graniță, au determinat creșterea semnificativă a numărului de turiști români. Potrivit unei statistici a Oficiului pentru Turism al Ungariei, românii furnizează cel mai numeros contingent de turiști. Vacanțele românilor sunt mai scurte, pentru că mulți merg în Ungaria doar pentru sfârșitul de săptămână, de aceea ei se află pe locul trei, după germani și polonezi, la capitolul număr de nopți de cazare petrecute în pensiunile și hotelurile din cele trei stațiuni. Astfel, în mod firesc, au apărut peste tot inscripții în limba română pe mai toate panourile turistice din stațiuni. Mai mult, în ciuda valurilor periodice de isterie legate de drapelul Ținutului Secuiesc care apar în România, în centrul stațiunii Hajduszoboszlo flutură fără nici o problemă drapelul roșu – galben – albastru. Iar localnicii din stațiunile din Ungaria își dau toată silința să fie ospitalieri față de oaspeții din România și să îi determine pe aceștia să își petreacă un timp cât mai îndelungat acolo. Iar Sosto este unul dintre cele mai spectaculoase exemple de bune practici în turism.
Lacul sărat din Pădurea ”macilor”
În traducere, Sosto ar însemna Lacul sărat. Și asta pentru că în centrul stațiunii se află două lacuri cu apă termală, bogate în minerale, cu un gust ușor sărat. Apele termale au proprietăți curative și au fost declarate drept ape tămăduitoare, în urma unei foarte severe evaluări realizate de autoritățile maghiare. În jurul celor două lacuri s-au dezvoltat cinci complexuri turistice acvatice.
Stațiunea este situată în mijlocul unei păduri de stejari cu o suprafață de 320 de hectare, care asigură o calitate deosebită a aerului. Însă această pădure de stejar, o raritate pentru câmpiile Europei Centrale, nu a apărut în mod natural, ci ca urmare a unei… greșeli fericite, spune Roland Podlovics, CEO al Sosto – Gyogyfurdok. ”Unul dintre marii proprietari de domenii din zonă, din secolul XIX, se afla în străinătate și văzut că la bursă crește spectaculos prețul macului.
Drept urmare, i-a scris administratorului moșiei sale să planteze toate cele 320 de hectare cu mac. Numai că a uitat să pună un accent, ceea ce a dus la schimbarea sensului frazei, iar administratorul a înțeles că trebuie să semene ghindă de stejar. Ambele cuvinte, mac și ghindă, au forma makkai, numai că substantivul mac are un accent în plus. Toamna, proprietarul domeniului a venit să adune recolta de mac și, spre stupoarea sa, a găsit plantația de stejari”, spune Roland Podlovics.
Tocmai pădurea de stejar a conferit stațiunii maghiare un farmec aparte. În secolul al XIX-lea, Sosto și Nyiregyhaza s-au dezvoltat rapid. Din anul 1858, Nyregyhaza, orașul ”lipit” de Sosto, a fost legat la rețeaua de căi ferate a Imperiului Austro-Ungar, fapt ce a favorizat dezvoltarea rapidă a localității. Din anul 1876, o dată cu reforma administrativă a Regatului Ungar, care a desființat vechile autonomii locale, de tipul celei pe care o aveau scaunele secuiești din Transilvania, Nyiregyhaza a devenit reședința comitatului Szabolcs. Iar din anul 1911 orașul are și tramvai. Accesul spre băile Sosto era posibil, astfel, cu trăsura, cu trenul și cu tramvaiul.
O veche locomotivă care deservea linia ferată cu ecartament îngust din Sosto poate fi încă admirată în centrul stațiunii. Tot în a doua jumătate a secolului XIX, Nyiregyhaza și Sosto, localități îngemănate, au beneficiat de mari investiții imobiliare. De exemplu, Palatul Telegrafului, Palatul Poștei, dar și Teatrul Zsigmond Moricz. De fapt, clădirea acestui teatru a fost proiectată pentru un oraș din Croația, de pe coasta Adriaticii. Arhitectul însă a vândut proiectul autorităților din Nyiregyhaza. Pentru că această clădire fusese proiectată pentru o zonă mult mai caldă, până la începutul secolului XX teatrul nu a avut instalație de încălzire, de aceea spectacolele nu puteau fi organizate decât vara. În Sosto, au fost construite, de asemenea, clădiri în frumosul stil ecletic inspirat de arhitecții vienezi, cum ar fi Casa Băilor sau Casa Elvețiană, care puteau să găzduiască turiștii veniți străinătate.
Grădină zoologică unicat
De-a lungul deceniilor, dezvoltarea turistică a zonei Nyiregyhaza – Sosto a continuat. Pentru a oferi o diversitate mai mare turiștilor, în zonă a fost creată o grădină zoologică unicat în această parte a Europei. Pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare, sunt adunate 300 de specii de pe toate continentele, printre care unele extrem de rare, precum tigrul alb, elefanți, rinocerul african, girafe sau pinguini. Tot în zonă se află și un frumos muzeu al satului, dar și obiective de interes cultural, cum ar fi Colecția de Artă Greco-Catolică.
Și asta pentru că în Nyiregyhaza se află sediul Eparhiei de Hajdudorog, singura eparhie greco-catolică din Ungaria, creată pentru rutenii, slovacii, românii și maghiarii din zonă. Localnicii sunt foarte mândri de pălinca lor. Fiecare hotel are cel puțin patru feluri diferite de pălincă, însă unul dintre ele, Barbizon, are un bar cu peste 120 de feluri de pălincă, inclusiv unele exotice, precum pălinca de nucă sau cea de mac.Însă cel mai interesant obiectiv turistic este reprezentat de băile termale. Cele mai spectaculoase sunt Băile Aquarius, care cuprind zone cu tobogane pentru toate vârstele, bazine interioare și exterioare, precum și un bar aflat în mijlocul piscinei.
Băile sunt deținute de autoritățile locale. ”Am preluat băile Sóstó-Gyógyfürdők în 2011. Noi întreținem cele cinci băi care se găsesc la Nyíregyháza. Când am început lucrările, în 2011, a trebuit să realizăm o investiție de 4 milioane de euro, în cadrul căreia, practic, am refăcut complet cele 10 hectare pe care le ocupă băile. Am construit noi bazine cu apă termală și medicală, dar șiun parc de aventură (aquapark), mai multe bazine și tobogane. Am reînnoit bazinul olimpic de 50 de metri și tot parcul, incluzând vegetația bogată pe care o vedeți. Am încercat să facem palpitante împrejurimile băilor. Am construit cel mai mare cocktail bar în piscină. În timp ce corpul nostru se regenerează în apă ne putem regenera și din interior”, spune directorul comercial al băilor, Lajos Podlovics.
”Conducerea actuală a orașului este foarte determinată și angajată și se dedică 100% realizării băilor Sostofurdo și dezvoltării băilor pe care le deține. De aceea, căutăm toate oportunitățile, scriu proiecte, fac prezentări. Chiar acum, dintr-un proiect de 7 milioane de euro se va reînnoi toată baza de tratament de la Sosto, vor fi nou atracții în Grădina Zoologică, va fi un nou centru de tratament pe lângă Aquapark, aleile de pe lângă parc vor fi reînnoite în totalitate. Și pentru că este capitala pălincii maghiare, se va construi o Casă a Pălincii. Știm că Sosto este un centru de tratament național, recunoaștere primită oficial în 2013.
Este un fel de Oscar al băilor, cea mai mare distincție care se poate da unor astfel de băi. Acordarea acestui titlu este precedată de un an de evaluări, în cadrul cărora se măsoară conținutul de praf în aer, cantitatea de polen, direcția vântului. Se face audit și la nivelul de zgomot din ambientul localității. Se uită foarte atent dacă băile medicale corespund cerințelor. Anul trecut am reușit să fim al 16-lea loc care a fost declarat Centru de tratament medico-balnear național. Suntem foarte mândri că băile de aici a fost plasate printre primele 5 din țară”, a adăugat Lajos Podlovics.