Actorul şi cineastul britanic Ralph Fiennes va regiza un film despre viaţa şi cariera balerinului rus Rudolf Nureev. Filmările vor începe în a doua parte a anului 2016, informează Mediafax.
Acest proiect cinematografic reprezintă cel de-al treilea film care va fi regizat de Ralph Fiennes, după „Coriolanus” (2011) şi „The Invisible Woman”, în care starul britanic a interpretat rolul scriitorului Charles Dickens.
Spre deosebire de primele două filme pe care le-a regizat, Ralph Fiennes nu va juca în noul proiect biografic, care va fi realizat pe baza unui scenariu scris de David Hare, inspirat dintr-o biografie de Julie Kavanagh.
Ralph Fiennes a mai colaborat cu David Hare la filmul „Cititorul/ The Reader” (2008) şi la lungmetrajele TV „Page Eight”, „Turks & Caicos” şi „Salting the Battlefield”.
Starul britanic, care este şi un foarte apreciat actor de teatru, va putea fi văzut la sfârşitul acestui an pe marile ecrane interpretând personajul M în următorul film din seria „James Bond”, intitulat „Spectre”. Ralph Fiennes a fost nominalizat de două ori la premiile Oscar pentru rolurile din „Lista lui Schindler” şi „Pacientul englez” şi s-a remarcat în ultimii ani cu rolul Voldemort din filmele francizei „Harry Potter”.
Rudolf Nureev este considerat unul dintre cei mai talentaţi balerini din secolul al XX-lea. S-a născut pe 17 mai 1938, în apropiere de Irkutsk, în timp ce mama lui călătorea cu trenul spre Vladivostock, unde tatăl lui, de origine tătară, era comisar politic. A copilărit în regiunea Başchiria şi a fost atras încă din copilărie de dansurile populare başchire. În 1955 a început cursurile de balet la Institutul Coregrafic din Vaganova şi, chiar dacă avea în acel moment 17 ani deja – o vârstă considerată târzie pentru a deveni balerin profesionist -, a devenit foarte repede cunoscut graţie talentului şi tehnicii sale.
Anul 1961 a fost unul de cotitură în viaţa sa. În urma unui accident, prim-solistul Baletului Kirov din Leningrad, Konstantin Sergheev, nu a mai putut dansa, iar în locul acestuia, pentru o prestaţie la Paris, a fost ales Nureev. Tehnica şi dezinvoltura tânărului balerin rus i-au impresionat pe specialiştii din lumea baletului. La Paris a luat hotărârea de a nu se mai întoarce în Uniunea Sovietică. În această perioadă l-a cunoscut pe balerinul Erik Bruhn, care i-a devenit protector, prieten, cât şi partener de viaţă.
În 1962, a fost invitat de balerina Margot Fonteyn pentru a dansa într-o gală de balet, alături de Royal Ballet, la Londra. Nureev a activat la Londra pentru o perioadă de aproape 30 de ani. Spectacolele cele mai cunoscute, alături de Royal Ballet, în care a avut-o ca parteneră pe Margot Fonteyn, sunt: „Lacul Lebedelor”, „Giselle”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Romeo şi Julieta”, „Corsarul” şi „Don Quijote”.
În anii ’80, s-a îmbolnăvit de SIDA.
În 1983, Rudolf Nureev a devenit directorul Baletului Operei din Paris. În 1988 a primit Legiunea de Onoare în rang de Cavaler, iar, în 1992, ministrul francez al Culturii i-a acordat ceea mai înaltă distincţie în domeniul artistic: Ordinul Artelor şi Literelor în rang de Comandor.
Rudolf Nureev a murit pe 6 ianuarie 1993, la vârsta de 54 de ani, şi a fost înmormântat în cimitirul Sainte-Genevieve-des-Bois.