Agenții de poliție care au refuzat să cheme ambulanța și să înregistreze plângerea unui activist de mediu lovit de gardienii firmei Schweighofer au scăpat de acuzația de abuz în serviciu, dosarul fiind clasat.
“Lasă circul, nu pățești nimic de la piper…,” spune în batjocură unul dintre gardienii fabricii Holzindustrie Schweigoffer din Sebeș către directorul ONG-ului de protecția mediului Agent Green, Gabriel Păun, care tocmai primise o doză de spray lacrimogen în ochi și fusese lovit de un alt gardian. Incidentul, înregistrat video de Agent Green, s-a petrecut pe data de 15 noiembrie 2014, după ce Păun sunase la 112 după ce urmărise un camion de lemn despre care operatoarea 112 îi transmisese că era ilegal. Doi agenți de poliție se aflau în apropiere, dar nu au intervenit și apoi au refuzat să cheme o ambulanță, să îi ofere apă ONG-istului și să înregistreze plângerea acestuia.
Săptămâna trecută, cei doi agenți – Liviu Catrinoiu și Mihai Pâlcu din cadrul IPJ Alba, Poliția Sebeș, împotriva cărora Păun a depus plângere, au fost găsiți nevinovați în dosarul în care au fost cercetați pentru abuz în serviciu.
„În cauză nu se conturează existența unor indicii care să conducă în mod rezonabil la o suspiciune privind comiterea infracțiunii de abuz în serviciu,” se precizează în ordonanța de clasare.
Agresorii, citați ca martori
Citați în ordonanța prin care procurorul decide clasarea dosarului sunt trei martori: Gheorghe Petru Savu, Aurel Ittu, Alexandru Szucs. Toți cei trei sunt chiar gardienii care l-au bruscat, bătut și atacat cu spray lacrimogen pe Gabriel Păun. Împotriva unuia dintre ei – Alexandru Szucs – există pe rolul Judecătoriei Sebeș un dosar penal pentru vătămare corporală, după cum a confirmat pentru România liberă agentul de poliție Constantin Tărâță, de la Poliția Sebeș.
Din filmările făcute astăzi publice de Agent Green reiese că Gabriel Păun a fost agresat pe domeniul public, pe strada Industriilor din Sebeș, la circa 20 de metri de poarta fabricii Schweighofer.
„Polițiștii de la poarta fabricii care au închis ochii când m-au bătut gardienii scapă. I-am rugat să cheme ambulanța, am zis de două ori că vreau să fac plângere. M-au trimis la secție, mi-am chemat ambulanța singur,” spune Păun, care e hotărât să conteste decizia de clasare la prim procurorul de Alba. Acesta reproșează polițiștilor că s-au îndepărtat în momentul agresiunii și nu au intervenit. Filmările prezintă, de asemenea, cum poliția din Hațeg care oprise același camion a dat drumul transportului deși acesta fusese confirmat în repetate rânduri ca fiind ilegal, transmite Agent Green printr-un comunicat.
De ce a dat statul undă verde la tăieri
Tăierile din Parcul Național Retezat au fost contestate de societatea civilă în ultimii ani, dar autoritățile statului au explicat că acestea ar fi doar lucrări de curățare a zonelor afectate de insecte.
Totul a început în 2013, când un raport de mediu al Ocolul Silvic Retezat, Direcția Silvică Hunedoara, cerea o derogare de la prevederile amenajamentului Unitatea Peisagistică III Râu Șes, care nu permiteau tăierea arborilor.
„Obiectivul documentației de derogare este eliminarea factorului destabilizator, pentru a se preveni pe cât posibil extinderea în continuare a uscărilor anormale, prin extragerea arborilor afectați de ipidae (n.r. gândaci de scoarță). (…) S-au analizat arboretele afectate de fenomene de uscare, cauzate de înmulțirea speciilor de insecte dăunătoare din genul ips, constatând că suprafața afectată de fenomene de uscare este de 111 hectare,” motiva documentul.
Pe baza acestui raport, ministerul Pădurilor și Apelor, condus atunci de Lucia Ana Varga, a dat undă verde derogării, printr-un ordin de ministru din 24 februarie 2004, în penultima zi a mandatului său. Actul a permis Romsilva, prin Direcția Silvică Hunedoara – Ocolul Silvic Retezat, să scoată la licitație 10.000 cubi de masă lemnoasă. Trei agenți economici au îndeplinit criteriile Romsilva, cel mai câștigat fiind Susai Servcom SRL, care a contractat mai bine de jumătate din lemn – 6.565 metri cubi.
Pădurea, „curățată” și de arbori verzi
O investigație a ONG-ului Agent Green arată însă cum arborii sunt tăiați în zona protejată a Parcului Național Retezat, iar din pădure sunt extrase și exemplare verzi, și nicidecum numai arbori uscați.
“Tăiați de compania Susai Servcom SRL, au intrat pe poarta fabricii Schweighofer de la Sebeș. Au început cu uscăturile și au continuat doar cu copaci sănătoși și frumoși. În timpul investigațiilor, anumite camioane ale companiei Susai au fost declarate ilegale de noul sistem “radarul pădurilor” în urma apelurilor la 112,” spunea atunci Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Agent Green a investigat tăierile din Parcul Național Retezat în perioada februarie-noiembrie 2014, reclamând nereguli cu privire la transporturi ilegale de lemn a cărui destinație era fabrica Schweighofer, din Sebeș. Ca urmare a investigației, firma Susai Servcom SRL a primit de la Inspectoratul Silvic o amendă de 2.500 de lei pentru tăiere de copaci nemarcați și 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme. Aceleași sume au fost imputate și firmei Morozinia Watico SRL, ai cărei reprezentanți au fost și ei surprinși tăind copaci pe care nu aveau dreptul să-i doboare. Susai Servcom a fost amendată și de Garda de Mediu, pentru că a transportat material lemnos prin albia minoră a râului Șes. În plus, compania austriacă Schweighofer, procesatorul la care ajungea lemnul respectiv, s-a angajat să își îmbunătățească sistemul prin care urmărește proveniența lemnului și să refuze arbori din parcuri naționale.