Alianța la putere este „funcțională“, dar „nu funcționează normal“, premierul nu se întoarce în țară mai devreme de două săptămâni, iar generalul poartă încă discuții și cu PSD, și cu PNL. Dat fiind numărul mare de necunoscute, tranșarea „meciului“ se amână pentru la toamnă. La fel, cel mai probabil, votul referitor la șefia SIE.
Ședința de ieri a Biroului Permanent al PSD a adus o concluzie deja știută – social-democrații nu vor vota pentru Mihai Răzvan Ungureanu la SIE – și o temporizare a conflictului din interiorul partidului. Gabriel Oprea în persoană a venit în fața conducerii PSD pentru a aproba spusele Rovanei Plumb referitoare la stabilitatea guvernării și funcționarea coaliției. „PSD este un partid unit, este un partid solid, este un partid stabil. De asemenea, guvernarea va continua, este o guvernare stabilă, coaliția este funcțională, trebuie să continuăm guvernarea, mai avem multe proiecte de făcut“, a fost refrenul Rovanei Plumb, lăsată de Victor Ponta să-i conducă, în lipsa sa, pe social-democrați.
Totuși, Oprea își menține decizia de a-l susține pe MRU la șefia SIE, fapt care justifică aprecierea lui Călin Popescu Tăriceanu cum că actuala coaliție nu funcționează normal.
„Coaliție se numește atâta vreme cât un grup de parteneri, că sunt partide sau persoane, funcționează cu o anumită coeziune“, a declarat, ieri, președintele Senatului, subliniind că nu poate accepta „numirea unui apropiat al lui Traian Băsescu“ la conducerea SIE.
Jocul UNPR
În absența lui Victor Ponta – care se încăpățânează să-și prelungească sejurul în Turcia (spune, acum, că va veni „în maximum două săptămâni“) -,
social-democraților nu le rămâne, momentan, decât să lanseze critici și mici înțepături, mai ales că generalul le-a transmis, public, că el discută numai cu liderul PSD.
„Sigur, Victor Ponta are perfectă dreptate în acest moment. Dacă eu aş fi fost prim-ministru, m-aş fi întors imediat. Mi-aş fi riscat piciorul. Victor Ponta nu vrea să-şi riște sănătatea din acest punct de vedere şi are dreptate. Şi eu ţin la piciorul lui, ştiţi foarte bine că mi-e drag din acest punct de vedere“, declara ieri, de pildă, Marian Oprișan.
Realitatea este însă așa: Guvernul nu poate fi dat jos până la toamnă, deoarece Parlamentul intră mâine în vacanță.
Singurul mod prin care Ponta poate să-și piardă scaunul de premier este, așadar, demisia, dar un asemenea gest poate fi determinat doar de o agravare a situației sale penale. Prin urmare, lunile care urmează sunt destinate negocierilor PSD-UNPR, UNPR-PNL, PNL-parlamentarii puterii etc.
Potrivit informațiilor vehiculate pe scena politică, Oprea ar vrea 10% din numărul primăriilor și 50 de posturi de parlamentari (adică, să-și impună oamenii pe locuri eligibile), plus șefii de consilii județene și ministere cu greutate, gen Justiție, Apărare, Interne și Agricultură. Că nu a obținut până acum, nici de la PSD, nici de la PNL, garanțiile solicitate a rezultat și din declarația de duminică seară a generalului, de la B1 TV, cum că negocierile sunt în curs și că, deși i-ar fi mai simplu UNPR să meargă cu PSD, nu s-a luat încă o decizie.
Până una-alta, progresiștii au anunțat că au absorbit formațiunea lui Dan Diaconescu (președintele Simona Man devine vicepreședinte al UNPR) și că au semnat un protocol de colaborare cu Federația Națională a Pensionarilor din România.
Cum vrea PSD să amâne numirea la SIE
Parlamentul se reunește astăzi, în ultima zi a sesiunii, pentru a decide asupra nominalizării lui MRU la conducerea SIE. Decizia a fost luată de Birourile reunite, iar o parte din parlamentarii PSD i-au reproșat președintelui Camerei, Valeriu Zgonea, că nu a impus amânarea ședinței, așa cum se vehiculase inițial.
Cu toate acestea, PSD ar putea bloca desemnarea lui Ungureanu absentând de la audierile din comisii și de la votul din plen sau invocând chichițe procedurale. Înainte ca MRU să ajungă în fața plenului, el ar trebui audiat de Comisia SIE.
PSD are majoritate în comisie și poate provoca lipsa cvorumului, dar acest obstacol poate fi ocolit de PNL, pentru că avizul comisiei este consultativ.
Pe de altă parte, PSD ar putea propune modificarea legii SIE, în acord cu Constituția revizuită în 2003, înainte ca plenul să aleagă noul director al serviciului secret. În acest caz, PSD ar putea forța amânarea plenului reunit sub pretextul rezolvării unei probleme pe care Legislativul a ocolit-o timp de 12 ani. Legea SIE, adoptată în 1998, prevede că șeful instituției este numit de CSAT la propunerea președintelui. În schimb, Constituţia din 2003 prevede că Parlamentul este cel care numeşte şefii serviciilor, la propunerea preşedintelui. Dacă plenul nu va fi amânat oficial, PSD va încerca să provoace lipsa cvorumului prin absența parlamentarilor social-democrați. Cvorumul de ședință este de 278 de parlamentari. Partidele care îl susțin pe Ungureanu – PNL, UNPR, UDMR, PSRO, PND – au 267 de parlamentari. Liberalii trebuie să convingă cel puțin 11 parlamentari din afara partidelor menționate să participe la plen. O soluție ar fi grupul minorităților, care are 17 deputați, dar PNL negociază și cu parlamentarii independenți.