-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSubvenții de milioane pentru fermieri penali sau cu sediul în Belize

Subvenții de milioane pentru fermieri penali sau cu sediul în Belize

Oameni de afaceri urmăriți penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani, acționari majoritari înregistrați în Belize și firme care au cerut intrarea în insolvență. Așa arată tabloul primilor zece mari beneficiari ai subvențiilor agricole pe suprafață, care au încasat împreună aproximativ trei milioane de euro.

În fruntea plutonului celor 10 companii româneşti care au primit subvenții agricole de la UE și bugetul de stat, în 2013, se află SC Trei Brazi SRL, deţinută de familia lui Culiţă Tărâţă, care a încasat un ajutor de 975.000 de euro. Societatea are în exploatare o suprafaţă totală de aproximativ 60.000 ha de teren agricol, din care în Insula Mare a Brăilei se află 56.000 ha şi 3.200 ha în judeţul Neamț. Surprinzător, la începutul lunii iunie, SC Trei Brazi SRL a cerut Tribunalului Neamț intrarea în insolvență. Termenul stabilit de instanță este 10 septembrie. Reamintim că fostul deputat PDSR a fost cercetat de DNA pentru modul în care a luat în arendă terenuri din Insula Mare a Brăilei, prin intermediul SC Trei Brazi SRL.

Pe a doua poziţie se află Comcereal SA Vaslui, controlată de familia lui Adrian Porumboiu. Conform informațiilor APIA, Comcereal a obținut subvenții de peste 380.000 de euro. Din datele postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, societatea a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri netă de peste 73 de milioane de euro și un profit de 1,1 milioane de euro. Porumboiu a fost acuzat de presă că ar fi intrat în posesia unor mari suprafeţe de teren prin metode mai puțin ortodoxe.

Al treilea mare beneficiar este SC Padova Agricultura SRL din județul Brăila, care a încasat subvenții pe suprafață de aproximativ 300.000 de euro. Anul trecut firma a avut o cifră de afaceri netă de 4,8 milioane de euro și un profit de circa 847.000 de euro. SC Padova Agricultura are ca acționar majoritar compania olandeză Gibside Holding (95%), restul de 5% aparținând firmei italiene Roncato Giovanni e Figli S.A.S.

Administratorul libanez al moșiei de la Nana, cercetat pentru contrabandă

Alte două câștigătoare ale pariului cu agricultura sunt firmele Maria Trading și Agro Chirnogi, ambele din Călărași, controlate de un grup de cetăţeni libanezi. Astfel, Maria Trading a încasat subvenții de circa 280.000 de euro, în vreme ce Agro Chirnogi a obținut 250.000 de euro. El Khalil Jihad, omul de afaceri libanez despre care se spune că administrează moşia Ioanei Băsescu, este cercetat de procurorii DIICOT pentru un prejudiciu de 30 de milioane de euro. Acesta și partenerul său de afaceri, Youssef Laoun, sunt acuzați de evaziune fiscală, ­contrabandă şi spălare de bani în ­domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale.

Pe următoarea poziție se situează firma Dorna Agri, tot din Călărași, înființată în 2002 de Jean Valvis, om de afaceri cu cetățenie greacă și elvețiană. De numele acestuia se leagă tranzacțiile cu două dintre cele mai importante multinaționale: vânzarea Dorna Apemin SA către Coca-Cola Hellenic Bottling Company și The Coca-Cola Company și, în anul 2008, vânzarea companiei Dorna Lactate și a brandului LaDorna către Grupul Lactalis. Valoarea subvențiilor obținute de Dorna Agri – peste 200.000 de euro.

Locul șapte este ocupat de Interagro SA, firmă ce a încasat subvenții de 190.000 de euro și al cărei acţionar majoritar este Ioan Niculae. Recent, omul de afaceri, fiica și fosta soţie a acestuia au fost puși sub urmărire penală pentru sustragere de sub sechestru şi spălare de bani. Niculae este urmărit penal şi pentru instigare la abuz în serviciu, iar în dosar ar fi vizaţi şi opt funcţionari la Cadastru.

SC Emiliana West Rom SRL din Timiș, investiție a unui om de afaceri italian, Martini Luciano, a ridicat subvenții de 142.000 de euro. Societatea lucrează peste 10.000 ha de teren agricol, o bună parte aparținând lui Martini Luciano, pe care presa îi descrie ca fiind cel mai bogat fermier din Banat.

Ultimele două locuri din topul companiilor care au încasat cele mai mari subvenții pe suprafață sunt ocupate de SC Intercereal SA Movila (137.000 de euro subvenții) și SC Agrocomplex Bârlad SA (130.000 de euro subvenții). Conform Registrului Comerțului, acţionarul principal (99,9%) al SC Intercereal SA Movila este Mediterranean Design Inc., înregistrată în Belize. În ceea ce privește societatea din Bârlad, la fel ca și Comcereal, aceasta aparține Racova Grup, proprietatea familiei Porumboiu. 

Cele mai citite

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă