5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistPricopul pricopește. Suntem la Davis Cup. WSJ. Vasco: toată gama. Foarță. Creangă...

Pricopul pricopește. Suntem la Davis Cup. WSJ. Vasco: toată gama. Foarță. Creangă Rockefeller. La fântână.

Tradiții. Sfântul Pricopie, Pricopul, Precup, Ziua Lupului. Despre această zi se spune din oameni bătrâni că de la această zi înainte nu mai cântă cucul. Precupu tace cucu. În această zi înflorește grâul. Topește piatra în apă. E purtătorul fulgerelor și al trăsnetelor. Niște oameni s-au apucat să treiere grâu în ziua de Pricopie. Până seara s-au aprins paiele și apoi au ars tot. O femeie, lucrând în această zi la săpat, a venit lupul și i-a luat copilul. Strigând femeia că i-a luat lupul copilul, i-a răspuns un glas că nu e lupul, ci e Precupul. După multă rugăciune i l-a dat înapoi, însă ea a fost cu fața acoperită, să nu-l vadă pe Precup.

Pricopie se ține pentru ca să nimerească bine femeile la coptul pâinii, al mălaiului și al altor aluaturi, ca să nu se pripească. Precupul, când tace cucul, îl serbează ca să audă cucul și de alt an.

Se muncește numai până la amiază în câmp. Poartă o grijă deosebită lucrătorilor la câmp. Se spune că Pricopul pricopește, adică face să dea în copt semănăturile de primăvară. Dacă acest sfânt blajin este supărat, atunci când nu este serbat cum se cuvine, el prichește grânele, adică le grăbește uscarea înainte de maturitate. El îi păzește pe oameni de foc și de opărire cu apă fiartă. Oamenii spun că dacă vor lucra în acea zi, Dumnezeu le va trimite secetă mare. De Pricopie nu se toarce.

Se ține să nu li se umfle mâinile la seceră, dar și de teama dezlănțuirii unor vijelii. În Apuseni se spune că în această zi se bat două vânturi, Harcodanul și Dornadosul, amândouă fiind foarte primejdioase. Ziua lupilor, serbată ca să nu mănânce vitele. Precup – gura de lup. E ținut de femei pentru boale. Se ține pentru lovituri de boli la copii. Pricopie e dușmanul copiilor. Se îmbolnăvesc copiii celui ce îndrăznește a lucra în acea zi. Se ține spre a nu fi bolnavi de ochi. E rău de jale pe cine aude în această zi cucul pe nemâncate.

1497. Navigatorul portughez Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa spre India, pe la Capul Bunei Speranţe, deschizînd calea de navigaţie spre Asia.

1621. S-a născut fabulistul Jean de la Fontaine.

1695. A murit matematicianul și fizicianul Christiaan Huygens. A descoperit primul satelit al planetei Saturn și e considerat savantul de la care a încput revoluția științifică.

1822. A murit poetul Percy Bysshe Shelley.

1838. S-a născut contele german Ferdinand von Zeppelin, inventatorul dirijabilului. În 1900, cu motorul pregătit de el, a efectuat primul zbor cu un dirijabil rigid cu structură metalică.

1839. S-a născut John D. Rockefeller, om de afaceri, filantrop american.

1868. A apărut manualul şcolar al lui Ion Creangă: Metodă nouă de scriere şi cetire pentru uzul clasei I primară.

1889. A pare prima ediție a cotidianului american Wall Street Journal.

1901. În Franța, viteza automobilelor este limitată la 10 km/h.

1922. Echipa de tenis a României a jucat primul  meci de Cupa Davis.

1942. S-a născut poetul Șerban Foarță.

1956. A murit scriitorul Giovanni Papini.

1967. S-a născut Hanno Hoffer, regizor și muzician, liderul trupei Nightlosers.

1967. A murit  actrița Vivien Leigh.

1968. A murit sciitorul și jurnalistul Petre Pandrea.

1979. A murit  fizicianul japonez Sin-Itiro Tomonaga, laureat al Premiului Nobel, cu avut o importantă influență în dezvoltarea electrodinamicii cuantice.

1984. A murit Brassaï, fotograf, pictor, sculptor, cineast și publicist brașovean. A eternizat în opera sa viața de noapte a Parisului din anii 1930 și a fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochii Parisului”.

1994. A murit dictatorul nord-coreeam Kim Ir Sen.

2001. Trupul neînsuflețit al cântăreței de fado, Amalia Rodrigues, decedată la 6 octombrie 1999, la vârstă de 79 de ani, a fost transferat în Panteonul național din Lisabona, în sala rezervată scriitorilor portughezi.

Citește și:

Mahler. De Sica. Cukor. Feuchtwanger. Ciulei. Syd Barett. Chagall. Șevarnadze. Ringo Starr.

Sfântul Sisoe. Vaccinul antirabic. Dolarul. Pianistul. Porumbescu. Armstrong. Ohm. Jos Arta căci s-a prostituat!

De la Nistru pân' la Don/ Davai ceas, davai palton. Patricius face podul. Inventatorul fotografiei. Limita de viteză și explozia bikini.

 

Cele mai citite

Harris închide campania în Philadelphia, Trump în Michigan. A început votarea

Ambele campanii proiectează optimism și se concentrează pe mobilizarea alegătorilor Campania a cunoscut întorsături uluitoare: două tentative de asasinat și o condamnare pentru fostul președinte...

Întâlnire Marcel Ciolacu și Michel Barnier: Sprijin francez pentru aderarea la Schengen și OCDE

Sprijin francez pentru aderarea României la Schengen și OCDE, alături de noi parteneriate economice și de securitate Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost întâmpinat de omologul...

Iohannis a promulgat legea pentru organizarea referendumului local din București simultan cu alegerile prezidențiale

Bucureștenii vor răspunde la trei întrebări despre autorizațiile de construcție, distribuirea taxelor și un program de educație pentru sănătate Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți...
Ultima oră
Pe aceeași temă