Una din firmele lui Dan Voiculescu a reuşit în 2013 să arendeze 2600 de hectare de teren de la Agenţia Domeniilor Statului, într-o zonă agricolă excelentă a României, fără licitaţie, în condiţiile în care era deja un proces dintre stat şi o altă companiei a omului de afaceri pentru suprafaţa respectivă, a dezvăluit jurnalistul Robert Turcescu.
Cele 2600 de hectare de teren luate de o companie a lui Voiculescu, Agro Seed Muntenia SRL (fosta Agro Grivco), se află pe raza localităților Goştinu şi Băneasa din Giurgiu, lângă Dunăre, cu sisteme de irigații făcute pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Dan Voiculescu a reuşit să pună mâna pe aceste terenuri prin metoda „concursului restrâns de oferte”, cu alte cuvinte ADS nu a organizat licitaţie, ci a invitat nişte firme să semneze contractul. Interesant este că o altă companie a lui Voiculescu a fost chemată în instanţă de către Ministerul Agriculturii, pentru „îmbogăţire fără justă cauză", deoarece în sezonul agricol 2008-2009 a exploatat 2.499 hectare din terenul statului român „fără titlu valabil".
Lovitura pe care a dat-o mogulul media în 2013 nu ar fi fost însă posibilă dacă reprezentanţii statului nu ar fi modificat „setul de proceduri în vigoare la vremea respectivă, eliminând limita de 100 de hectare care puteau fi arendate prin metoda „concurs restrâns de oferte”, scrie Robert Turcescu pe blogul său.
Într-un document postat chiar pe site-ul ADS, apare și data ultimei ședințe când a fost modificată procedura de arendare în sensul eliminării limitei de 100 de hectare: 6 iunie 2013. ”Adică la doar câteva zile după ce Voiculescu primise 2.600 de hectare prin metoda “concurs restrâns de oferte” și avea nevoie de o eventuală justificare pentru o asemenea “performanță”!, mai scrie Robert Turcescu.
Contractele pentru aceste terenuri erau bine făcute şi cei care deţineau controlul erau după aceea foarte greu de dat la o parte. Astfel, unele documente se semnau şi pe 49 de ani.
În anul 2010 ministrul de atunci al Agriculturii, Mihail Dumitru a dat asigurări că va cerceta modul în care au fost date în arendă mai multe terenuri ale ADS. Apoi, la conducerea ministerului a ajuns Valeriu Tabără care a cerut şi el verificări referitoare la situația banilor neplătiţi de către cei care concesionaseră teren.
Marile afaceri s-au făcut însă între anii 2001 şi 2004, atunci când firmele liderului PC au arendat terenul. În urma neregulilor descoperite în timpul controlului, fostul ministru Valeriu Tabără l-a demis pe şeful ADS, Radu Cristescu, un apropiat al lui Voiculescu.
Reamintim că în 2013, când Voiculescu şi-a reînnoit contractul de arendă pentru cele 2600 de hectare, ADS era în subordinea Ministerului Agriculturii, condus de preşedintele PC, Daniel Constantin. La începutul acestui an, ADS a trecut, prin ordonanţă de urgenţă, în subordinea premierului Victor Ponta.